Witam!
Wygrałem z trądzikiem, który trwał kilka lat i z tego względu, że zostały mi blizny zdecydowałem się na zabieg.
Poszedłem dziś do prywatnego dermatologa.
Pani doktor po obejrzeniu blizn zlokalizowanych głównie w okolicach skroni i czoła zaleciła mi zabiegi z wykorzystaniem lasera.
Zdefiniowała je jako blizny zanikowe.
Otrzymałem od niej tego rodzaju ulotkę:
INFORMACJE I ZALECENIA DLA PACJENTA PRZED ZABIEGIEM LASEROWEGO ZAMYKANIA NACZYŃ 1. Nie należy opalać się(słońce, solarium)przez 4 tygodnie przed zabiegiem.
2. Nie należy stosować zabiegów złuszczających skórę(peeling)przez tydzień przed zabiegiem.
3. W przypadku stosowania leków: fotouwrażliwiających, przeciwkrzepliwych, sterydów, należy je odstawić(jeśli to możliwe)7 dni przed zabiegiem, a następnie można je stosować ponownie po 14 dniach od zabiegu.
4. Ogolić skórę maszynką na 1 dzień przed zabiegiem, nie depilować wcześniej włosów woskiem, chemicznie czy wyrywać pensetą.
5. Nie pić alkoholu w dniu wykonywania zabiegu.
6. Zabieg wykonuje się na skórze czystej(należy wykonać demakijaż przed zabiegiem).
7. Każdy zabieg powinien być poprzedzony konsultacją dermatologiczną.
ZALECENIA DLA PACJENTA PO ZABIEGU LASEROWEGO ZAMYKANIA NACZYŃ 1. Nie zaleca się korzystania z gorącej kąpieli, sauny do 14 dni po zabiegu.
2. Nie zaleca się opalania przez 4 tygodnie po zabiegu.
3. Nie zaleca się wykonywania intensywnych ćwiczeń fizycznych przez 7 dni po zabiegu.
4. Przy zabiegach na twarzy, przez 4 tygodnie po zabiegu należy stosować kremy z filtrem co najmniej SPF 30.
5. Kosmetyki kolorowe można stosować dopiero po 24 godzinach od zabiegu(może się zrobić tzw. tatuaż pudrowy), należy unikać preparatów drażniących na bazie alkoholu.
6. Należy stosować preparaty natłuszczające skórę.
7. Przy zamykaniu dużej liczby naczyń na nogach przez kilka dni po zabiegu zaleca się stosowanie bandaża uciskowego lub noszenie pończoch uciskowych.
8. Co najmniej po 6 tygodniach od zabiegu należy zgłosić się na wizytę kontrolną.
W ciągu pojedynczego zabiegu nie można uzyskać 100% efektywności.
Nie wszystkie naczynia można usunąć całkowicie. Czasami wymagane jest wykonanie kilku zabiegów. Efekty zabiegu pojawiają się stopniowo - naczynia mogą znikać nie bezpośrednio po zabiegu ale nawet do kilku miesięcy od zabiegu.
Pisząc tego posta, chcę podzielić się z wami doświadczeniem w związku z wizytą i informacjami, które otrzymałem.
Także pytajcie