Witaj Wirka!
Jestem mamą już prawie 6 miesięcznej dziewczynki, którą nadal karmię piersią.

Parę słów ode mnie :
1. Przez pierwsze dwa miesiące po porodzie daj sobie spokój z odchudzaniem- w tym czasie organizm musi się zregenerować.
2. Kobieta karmiąca nie powinna chudnąć więcej niż dwa kg na miesiąc,czyli 0,5kg na tydzień. Zbyt szybka utrata tkanki tłuszczowej powoduje uwalnianie się z niej szkodliwych substancji, które przenikają do pokarmu!
3. Stosuj dietę matki karmiącej, a więc:
*zamiast potraw smażonych jedz pieczone, gotowane, grillowane
*nie zabielaj zup tłustą śmietaną
*nie jedz tłusto
*zrezygnuj z białego pieczywa na rzecz pełnoziarnistego
*zrezygnuj ze słodyczy
*jedz często ale mało (5-6 razy)
*pij dużo wody-jest potrzebna do produkcji mleka!- soki typu LIGHT zabronione!
*diety niskokaloryczne zabronione!
4. Gdy nabierzesz sił zacznij ćwiczyć!Na początek mogą to być długie spacery z dzieckiem potem dodaj do tego ćwiczenia w domu z ciężarkami (na forum jest sporo planów treningowych dla kobiet na redukcję-poszukaj)Pamiętaj aby na początku zbytnio się nie forsować!W ogóle dostosuj trening do własnych możliwości jeśli chcesz utrzymać laktację na odpowiednim poziomie. Acha, ćwicz zawsze po nakarmieniu dziecka! Trening z przepełnionymi piersiami to nic przyjemnego

Niektórzy radzą aby po treningu odciągnąć nieco mleka 5-10ml-ponoć bezpośrednio po wysiłku zmienia się trochę jego smak i może nie smakować dzidziusiowi. No ja tego nie stwierdziłam

Pewnie zależy od dziecka!

5.Aby szybciej wrócić do dawnej formy możesz stosować kremy ujędrniające lub przeciw rozstępom.
A teraz dobra wiadomość : kiedy dziecko ssie, tracisz 500 kalorii dziennie!
Sporo kobiet chudnie karmiąc piersią i nie objadając się po prostu!
Ale moim zdaniem nic tak nie poprawi wyglądu ciała jak systematyczne ćwiczenia+ odpowiednia dieta!
Szczęśliwego rozwiązania!

Poczytaj sobie
http://www.female.pl/artykul/3/3.html Zmieniony przez - marthullka w dniu 2006-03-30 13:15:39
Zmieniony przez - marthullka w dniu 2006-03-30 13:21:27