Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 1336 razy
słowa kluczowe: tips  tricks  semi  contact 
Autor

tips&tricks semi-contact

tifarg

Wysłana - 20 kwietnia 2006 12:59    Edytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Czyli jakie kombinacje, zmyłki i techniki najlepiej się sprawdziły podczas waszych walk, a jakich lepiej unikać? /-P

Temat założyłem bo co by kto nie mówił, rutyna w semi to klęska.

Zmieniony przez - tifarg w dniu 2006-04-20 13:09:18

Zmieniony przez - tifarg w dniu 2006-04-20 13:10:31

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 21 kwietnia 2006 03:12 
W większości przypadków polecamy:

SFD - SFD WPC Protein ECONO v2

CENA: 31.00zł
Dymatize - Xpand Xtreme Pump

CENA: 119.00zł
Olimp - ARGI POWER

CENA: 48.90zł

sprawdź pozostałe odżywki,   odżywki białkowe,  odżywki na masę

niwix SDW Team

Wysłana - 21 kwietnia 2006 03:12    Edytuj
hrrr

imo najlepsze jest to co najlepiej wychodzi TOBIE.

no ale może ja klimatu topicu nei łąpie

www.body-factory.pl
www.sdw.pl
Znawca -

_Villemo_

Wysłana - 21 kwietnia 2006 06:35    Edytuj
Nie ma ogólnego sposobu na walkę. Każdy przeciwnik jest inny. Jedni będą dobrze "uciekać" przed kopnięciami, ale będzie ich można pacnąć "zwykłym" prostym z lekkim doskokiem. Z innym może byc odwrotnie... i tak w kółko Macieju, dowoli...

Ja jak walczyłam w semi, to miałam jeden sposób: Dużo latać i kopać

śmierć w oczach
>>> LIVING ON THE EDGE <<<

GizmoTKD Bushido24.pl

Wysłana - 21 kwietnia 2006 08:19    Edytuj
Przełamywanie schematów... ludzie szybcy, nieszablonowo walczący i z dobrym wyczuciem dystansu są bardzo ciężkimi rywalami. Potrafią wykonać technikę z różnych pozycji, dobierając ją do dystansu. Dobre chodzenie, dobre wyczucie dystansu, szybkość reakcji i umiejętność zaskoczenia przeciwnika...

Gizmo

"Dan" Freestyle Taekwondo & Kickboxing - Emerytowany Doradca w "Stylach Tradycyjnych"

tifarg

Wysłana - 21 kwietnia 2006 10:22    Edytuj
myślę o rozwinięciu tematu względem ostatniego czynnika wymienionego przez Gizmo &quot;umiejętność zaskoczenia przeciwnika&quot;, zmyłki, jakieś tricki (pomińmy timing bo to oczywiste), które skutecznie się sprawdziły z waszego doświadczenia, przecież nie w tym rzecz aby przepunktować całą walkę lewym prostym jak głosiłaby uniwersalna rada, niektóre techniki można bardzo ciekawie połączyć i tu cały motyw...

wiem, że niechętnie się o tym pisze, bo to sprawa indywidualna ale gdyby pomyśleć to może coś dobrego z tej esencji pozwolę sobie zastosować pod względem swoich możliwości

gdzieś wyczytałem aby nigdy nie zaczynać od kopnięcia, gdzie indziej aby wyprowadzić lewy prosty dać unik w lewo i wyjść prawym sierpem, kto inny powiedział mi abym na chwilę opuścił głowę i w tech chwili wyszedł prostym z dojściem co także doskonale się sprawdziło ...proste, dobre rady

teraz nivix już chyba rozumiesz przepraszam, ostatnio ze zmęczenia piszę strasznie niezrozumiale

GizmoTKD Bushido24.pl

Wysłana - 21 kwietnia 2006 12:04    Edytuj
Powiem tak - nie mogę zawsze wyjść z podziwu, gdy widzę, jak niektórzy zawodnicy uparcie walczą jednym szablonem. Do dziś pamiętam walkę finałową w semi (tyle że w TKD), kiedy pewien zawodnik przegrał przed czasem różnicą 10 punktów, przy czym co najmniej 9 z nich dał sobie wsadzić z identycznej kontry na identyczny atak. Rywal nawet się nie musiał specjalnie spocić, bo wyglądało to jak trenowanie zadanej kombinacji w parze z &quot;pozorantem&quot;, nie chciało mu się też wymyślać jakiejkolwiek innej akcji, bo po co?

Na dobrą sprawę jednak każdy ma swoje własny zestaw akcji. Jeden lubi kopać, inny lubi &quot;wloty&quot; czy skróty prostym na korpus, jeszcze inny wsadza np. sidekicka na odejściu - ale i tak nie da się operować jedną akcją, potrzebny cały wachlarz zmyłek, różnych zastosowań, wprowadzania rywala w błąd. Takie akcje są najpiękniejsze - gdy nagle rywal totalnie głupieje trafiony techniką, której zupełnie się nie spodziewał...

A z tym, żeby nie zaczynać od kopnięcia, nie zgadzam się. To dobra metoda ustawienia sobie dystansu... ale każdy musi sobie sam dopasować taktykę do siebie i do rywala, więc nie każdemu musi ona pasować...

Gizmo

Zmieniony przez - GizmoTKD w dniu 2006-04-21 12:07:01

"Dan" Freestyle Taekwondo & Kickboxing - Emerytowany Doradca w "Stylach Tradycyjnych"

PACO87

Wysłana - 22 kwietnia 2006 20:58    Edytuj
Nie chce mi sie cyztac tego co bylo wyzej, wiec sorka jesli juz bylo ale z tego co pamietam ze startow w semi contakcie najlepsze bylo podskoczyc i zadac w powietrzu z 3 ciosy na glowe rywala. ktorys zawsze doszedl. pozdro

jakie załozenie masz?? proste!! walczyć i wygrywać!!

_Villemo_

Wysłana - 23 kwietnia 2006 09:23    Edytuj
PACO, to jest dobra technika, o ile walczy się z niedoświadczonym
przeciwnikiem. Ktoś bardziej doświadczony może się spokojnie wybronić i
co najlepsza, zadać kontrę. Kurczę, trochę drażni mnie ten temat. Nie
ma żadnej uniwersalnej techniki sprawdzającej się w każdych warunkach.
Jeżeli chcesz, żeby Twoje walki były efektywne, to bądź
nieprzewidywalny.
Tak jak Gizmo napisał, są takie sytuacje, gdy nie potrzeba się wysilać
i można pokonać przeciwnika tą samą techniką. Ale to raczej świadczy o
niedoświadczeniu drugiej strony, ew o braku percepcji, albo
nieumiejętności postrzegania wielu elementów jednocześnie. Takie osoby
równie dobrze mogą być świetne w KATA, choć nie potrafią walczyć. Ale
teraz chyba odeszłam od meritum problemu.
A więc każda technika, która będzie skuteczna w danym momencie jest
najlepsza.
Co Ci po tym, jeśli ktoś Ci poda świetną kombinację? Zechcesz ją np.
wypróbować na następnym treningu, ale to Ty dostaniesz strzała, a nie
druga strona. Możesz być potem np. zły i zawiedziony tą radą, ale
trzeba pamiętać, że u osoby, która Ci tą technikę podała, zadziałała w konkretnym przypadku.

pzdr.

śmierć w oczach
>>> LIVING ON THE EDGE <<<

Siwek_wp2

Wysłana - 23 kwietnia 2006 15:18    Edytuj
semi wyglada jak szermierka,
jak dla mnie najglupsza formula KB.
ale to moje skromne zdanie,
nie lubie semi, ale najgorzej mi sie walczylo
z dobrymi kopaczami, takimi co potrafia manewrowac
jedna noga caly czas w powietrzu.

www.halny.kibo.pl

JaKal

Wysłana - 24 kwietnia 2006 21:21    Edytuj
Każdy ma swoje ulubione techniki. Ty napewno też masz je. Mój trener zawsze mówi, że nie powinno się odrazu walić z grubej rury jeżeli masz bardzo dobre kopnięcie na głowę to nie wal aby w łeb, ustaw troche przeciwników, pobaw się z nim gdy go ustawisz dopiero wtedy sprubój, jeżeli nie wyjdzie, troche znowósz pokompinuj troszkę i znowu technike którą masz bardzo dobrze opanowaną. Na moich pierwszych zawodach, pierwsza walka wyleciałem jak głupek i mawashi na głowę oczywiście przegrałem, ale do drugiej walki już trener mnie ustawił i zajełem 3 miejsce.

Złoto jest bożek, któremu się wszyscy kłaniają.

PACO87

Wysłana - 25 kwietnia 2006 11:50    Edytuj
_Villemo_ no tez tak sadze ze na malo doswidczonych ale ja w semi walczylem w kadetach i tam raczej nie ma dosiwdoczonych zawodnikow;], pozniej w juniorach juz nie wiem bo raczej jechalo sie juz na full a na semi patrzylo z przymrozeniem oka.pozdro

jakie załozenie masz?? proste!! walczyć i wygrywać!!

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Temat zamknięty

tips&tricks semi-contact

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.