Znajdz stabilizator / ortezę

Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 68991 razy
  • Autor

    tarczyca - wyniki badan

  • syrius16
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 1125
    • Na forum: 9 lat
    • LPA: 27527

    Wysłano 28 marca 2006 14:59

    zgłoś naruszenie

    dostałem wlasnie wyniki badan tarczycy ktore sobie zrobilem ;

    hTSH_II - 2.658 uIU/mL
    Free_T4 - 1.25 ng/dL
    FT3 - 3.37 pg/mL

    moze mi ktos powiedziec czy te wyniki sa dobre?

    aha i przy okazji robilem badania moczu i wyszlo mi ze mam kryształki szczawianu wapnia
    od czego to sie mogło zrobic ? - na czym ogolnie polega zagrozenie ze strony tego czegos ;p
    ^^^ Gdyby faceci mogli rodzic dzieci kobiety by dawno wyginely... ^^^
  •  Odżywki i suplementy

    Wysłano 29 marca 2006 18:12

    Koniecznie sprawdź te produkty:



    sprawdź pozostałe odżywki, odżywki białkowe, odżywki na masę
  • chuter
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 190
    • Na forum: 9 lat
    • Trenuje: 6
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 3789

    Wysłano 29 marca 2006 18:12

    zgłoś naruszenie
    no tsh masz w porzadku reszty nie znam :)
    to fight is our honour!!!!!
  • ZASŁUŻONY
    x-ray
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 7467
    • Wiek: 42 lat
    • Na forum: 12 lat
    • Trenuje: 34
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 31998

    Wysłano 30 marca 2006 01:23

    zgłoś naruszenie
    Prawidłowe wyniki badań:
    FT3 2,0-4,0 pg/ml
    FT4 0,7-2,2 ng/100ml
    TSH 04-6,0 IU/ml

    Zmieniony przez - x-ray w dniu 2006-03-30 01:27:12
    Koksy to nie wszystko [http://www.sfd.pl/temat148281/]
    Nie masz koncepcji, zajrzyj tutaj [http://www.sfd.pl/temat255388/]
    Patrz co jesz [http://www.sfd.pl/temat280738/]
    Train smarter, not just harder!
  • Komarcin77
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 16
    • Na forum: 6 lat
    • LPA: 42

    Wysłano 12 grudnia 2007 14:23

    zgłoś naruszenie
    Witam
    Na moim badaniu są następujące wyniki:
    TSH - 0,95 ulU/ml [Norma Tyreotropina 0,25-5,0]
    FT3 - 4,79 pmol/l [Norma wolna trijodotyronina 4,0-8,3]
    FT4 - 12,43 pmol/l [Norma wolna tyroksyna 9-20]

    Nie wiem skąd pochodzą te dane powyżej dotyczące norm. A może to wynik zależny od wieku pacjenta. Ja mam aktualnie 30 lat :)

    W każdym razie posiadam w tej chwili objawy pełnej nad/niedoczynności tarczycy w postaci: potliwość, skoki nastrojów, nerwica, bezsenność, skoki ciśnienia (górne od 140-180), podwyższony puls (80-90), narastający niepokój, drżenie rąk (jakbym w powietrzu grał na fortepianie), uczucie ciągłego gorąca, czasem fale zimno-gorąco, ogromne zmęczenie i potrzeba snu niemal ciągła.
    Podobne objawy występują przy cukrzycy, ale w moim przypadku cukier jest w porządku. Natomiast tarczyca jest powiększona, ale nie na zewnątrz (wole), tylko odczuwam ucisk w gardle, zupełnie jakby mnie ktoś dusił. Odczuwalne podczas przełykania.
    Oczywiście w moim przypadku wszelkie diagnozy są ścisłe i brzmią "nic panu nie jest", więc powiem najkrócej jak można "wszystko i tak wykaże sekcja zwłok".
    Pozdrawiam
    MarcinK
  • KULTURYSTYKA.PL
    krzykacz
    • Pochwały:4
    • Nagany:brak
    • Postów: 38676
    • Wiek: 32 lat
    • Na forum: 12 lat
    • Trenuje: od 1997r.
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 214563
    • Status:Ekspert

    Wysłano 12 grudnia 2007 14:29

    zgłoś naruszenie
    Stąd, że każdy lab ma zazwyczaj nie co różniące się zakresy norm większości badań.
    doping & zdrowie
  • M.Kopernik
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 412
    • Na forum: 11 lat
    • LPA: 2588

    Wysłano 14 grudnia 2007 20:14

    zgłoś naruszenie
    tsh w granicy 1 jest w porządku-najbardziej pożadane ;)), co nie świadczy o tym, ze tarczyca jest rowniez ok. trzeba zrobic usg, by wykluczyć np. guzki i inne choroby,ew.scyntygrafię,biopsję itp.
    piszesz,ze tarczyca jest powiekszona-miales robione usg?jaki był miąższ hypo- czy hiperechogeniczny?tarczyca moze byc powiekszona w pierwszej fazie zapalenia tarczycy (stad objawy nadczynności-trzeba tylko ustalić przyczyne zapalenia-zbadać stan przeciwciał !atpo!, trab).po wykluczenia zapalenia z autoagresji, trzeba szukać innej przyczyny np. podłoża wirusowego-jak było w moim wypadku :)
    co do pierwszego postu, to nie podałaś norm laboratorium, a to jest bardzo wazne.
    tsh w granicy 2.6, mimo,ze zakres jest zazwyczaj do 4, moze wskazywac na lekka niedoczynność ;)-objawy:sennośc,zmeczenie, niski puls, niskie cisnienie, niski poziom zelaza(niedokrwistość),nieuzasadnione tycie lub trudnosci w zzrzuceniu wagi), wypadanie włosów, kłopoty z koncentracją,marzniecie palców u rak i stóp...i wiele innych.

    powiem jedno:POD żADNYM POZOREM NIE DAJCIE SOBIE WMóWIć, żE NIC WAM NIE JEST, BO MACIE PRAWIDłOWE TSH ;)

    tarczyca jest zbyt ważna, by ją lekceważyć!!!!!
    "Kopernik też była kobietą!"
  • Agniecha00
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 2
    • Na forum: 4 lata
    • LPA: 18

    Wysłano 31 marca 2010 11:53

    zgłoś naruszenie
    Witam Serdecznie
    Moje TSH 9,662ulU/ml norma 0,300-5,000 do tego zrobiłam usg ale z tego co przeczytałam z opisu usg to wszystko jest w normie to ja już nie wiem czy coś jest nie tak czy wszystko jest ok mam jeszcze skierowanie do poradni endokrynologicznej ale muszę czekac na wizyte.Jeśli ktoś wie o co tu chodzi to bardzo proszę o jakąs wiadomośc.
    Serdecznie Pozdrawiam Agnieszka
  • djfafa
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 4109
    • Na forum: 6 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 45609

    Wysłano 01 kwietnia 2010 10:46

    zgłoś naruszenie
    Wynik wskazuje na niedoczynność tarczycy dla potwierdzenia wykonaj Ft3 i Ft4.
    Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)
  • Boofi
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 9533
    • Wiek: 34 lat
    • Na forum: 12 lat
    • Trenuje: teoretycznie od zeszłego wieku
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 18697
    • Status:Ekspert

    Wysłano 01 kwietnia 2010 12:41

    zgłoś naruszenie
    zawsze nalezy podawac norme - moga sie roznic dla labolatoriów
    XXX Boofi XXX
    Hard Core Straight Edge
    "Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?

    Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
  • djfafa
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 4109
    • Na forum: 6 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 45609

    Wysłano 01 kwietnia 2010 12:54

    zgłoś naruszenie
    Boofi ale Agniecha00 napisała normy, choć Twoja rada jest cenna na przyszłość bo większość ludzi nie podaje właśnie norm.
    Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)
  • Agniecha00
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 2
    • Na forum: 4 lata
    • LPA: 18

    Wysłano 01 kwietnia 2010 13:49

    zgłoś naruszenie
    Witam i dziękuuje bardzo za odpowiedz Dzis odebrałam wynik FT3 wynik to 2,08 pg/ml norma to 1,45-3,48 FT4 wynik 0,94 ng/dl norma to 0,71-1,85 Ja nic z tego nie rozumiem jak mogą az tak roznic się badania? chyba że poprostu zle wyszły albo nic mi nie jest? Wszystkiego dowiem się dopiero po Świętach, na szczęscie tarczyca nie jest bardzo grozna ( chyba)i nie ma czym się martwic Jeszcze raz bardzo dziękuje za odpowiedz i Życzę Wszystkim Zdrowych oraz pogodnych Świąt
    Pozdrawiam Agnieszka