MACIE JAKIEŚ FILMIKI KTO BY WYGRAŁ AIKIDO CZy taekwono
1149451972000
KOSA KK
Wysłana - 04 czerwca 2006 22:35
1.co najlepsze-dla mnie najlepszy zywiec jest choc tyskie tez niczego sobie a na serio to z wymienionych boks tkd aikido -boks chyba najlepszy choc zalezy od klubu 2.czy w taekwondo jest podobne do kick boxingu-zalezy jaka odmiana i jak walcza na jakich zasadach niektore odmiany sa podobne do kicka inne zupelnie nie 3.czy w taekwondo jest parter-nie ma 4.aikido są ciosy uderzane-nie ma(nie wiem skad Olo wyczarowales te ciosy uderzane? chyba tego machania z gory jak bys chcial sie zamachnac assiekeira nie nazywasz uderzeniem?)
Były moderator w Stylach Tradycyjnych Uderzanych i MMA oraz byly czlonek "Elity"
Specjalista -
1149453357000
OloKK www.olokk.pl
Wysłana - 04 czerwca 2006 22:37
Są ciosy. Wyglądają podobnie jak w Shotokanie. Przecież uczysz sie obrony przed nimi.
OLIMP ENG-PL TRANSLATOR: 2 capsules 3 times daily = 4 kapsułki 3-4 razy dziennie
1. Najlepsze do czego? Do walki? Do rekreacji? Jako hobby? Można wymieniać przykłady konfrontacji tych styli z różnymi wynikami(nawet zwycięstwo Aikidoki z bokserem...)
Kto by wygrał Aikido czy styl X? Zdarzały się (głównie dawniej) sytuacje gdy Aikidocy spuszczali lanie przedstawicielom innych styli-ale dziś adept Aikido z "rekreacyjnego" klubu ulegnie statystycznemu Taekwondoce czy bokserowi w kilka sekund. Dużo zależy od klubu i metodyki.
W Aikido są ciosy. Spełniają dwie role. Po pierwsze-uczymy się obrony przed nimi (prosty na twarz, na korpus, hak, cięcia kantem dłoni). Po drugie-w trakcie wykonywania techniki zadaje się tzw 'atemi'-czyli cios mający przeciwnika nie uszkodzić-ale zdekoncentrować, sprawić mu ból na krótką chwilę-co da nam czas na wykonanie rzutu lub dźwigni. W niektorych odmianach Aikido te ciosy się pomija-a w innych odmianach na porządku dziennym jest trenowanie atemi na workach i tarczach czy sparringi w ochraniaczach. Nie ma co generalizowac.
Zmieniony przez - Cavior w dniu 2006-06-04 23:26:11
sparingi w ochraniaczach to juz chyba nie aikido :) Worki i tarcze juz tez chyba nie.
1149456463000
Cavior Bushido24.pl
Wysłana - 04 czerwca 2006 23:40
Aikido to nie tylko medytacja i "kosmiczne energie"-w niejednym klubie Aikido mozna sie nauczyc, jak solidnie dać komuś w zęby (albo zabrać go na glebę i tam zrobić mu krzywdę-w Aikido też jest balacha i pare podobnych wynalazków-tyle, że rzadko gdzie się je ćwiczy).
1.najlepszy styl do walki 2.o klubach wiem tyle klub taekwondo był na mistrzostwach świata o aikido nic nie wiem a klub bokserski(bks imex Jastrzębie)nie jest najgorszy
1149494479000
Cavior Bushido24.pl
Wysłana - 05 czerwca 2006 10:26
Prawda jest taka-po roku boksu będziesz w stanie całkiem wprawnie przemeblować komuś facjatę-a po roku Aikido...cóż, oględnie rzecz biorąc-będziesz niemal bezbronny-wiec jesli zalezy Ci na w miare szybkich efektach-Aikido nie jest dla Ciebie. Aikido zaczyna być bardzo użyteczne po dziesięciu czy wręcz kilkunastu latach treningu. Sprawdź jak sie nazywa i kto prowadzi klub Aikido-może znajde dla Ciebie jakieś info.