szybkosc wytrzymalosc kondycja or spalanie tluszczu ?
ender00
Wysłana - 23 lipca 2003 22:18
Sprawdź swoje BMI
Witam... Mam pytanie jakie sa roznice w oddzialywaniu na organizm ... 1) Biegam malym tempem ale za to dlugo, przez organizm zaczyna czerpac energie i spalac tluszcz... to wiem ;) 2) A jezeli biegam krocej za to zdecydowanie szybciej to co sie dzieje?
"Racja silniejszego zawsze lepsza bywa"
" Racja silniejszego zawsze lepsza bywa " " Najslabsze psy najglosniej szczekaja " -= SFD FIGHT CLUB =-
Podczas wysiłku tlenowego (aeroby - niska intensywność) organizm potrafi w większej mierze czerpać energię z tłuszczu natomiast podczas wysiłku anaerobowego (czyli większa intensywnośc) organizm czerpię energię z glikogenu zawartego w mięśniach i wątrobie a gdy ten się skończy a wysiłek dalej ma charakter beztlenowy organizm w celu dostarczenia energii rozkłada białka mięśniowe (katabolizm) i konwertuje je do glukozy (neoglukogeneza). Tak to ogólnie wygląda.
hmm... a mozecie jeszce jedno wyjasnic? a mianowicie... po jakim czasie wyczerpuja sie zapasy kolejno: glokogenu i bialek miesniowych w cwiczeniach aerobowych i anareobowych?
...dystans, dystans, liczy sie dystans!...
1058994710000
Michail ZASŁUŻONY
Wysłana - 23 lipca 2003 23:14
To zalęzy od wieku, typu budowy, tempa przemiany materiik, diety, wyjściowego poziomu glikogenu w organizmie, kondycji itd itd itd.
nie no oczywiscie ze wiem ze to jest zalezne od wielu czynnikow. Ale myslalam ze podasz jakis przedzial czasu
1058996972000
e-lite
Wysłana - 24 lipca 2003 00:40
Glikogenu raczej nigdy nie wyczerpiesz.. to są stałe rezerwy.. można je uszczuplić.. np. rano po przebudzeniu jest niski poziom.. po 20min aerobów też jest niski.. no a jeżeli chodzi o anaeroby to generalnie po 45min (dlatego między innymi np. mecze futbolowe trwają 45min).. to tak baardzo ogólnie..
Talk what u think.. but think what u talk..
Znawca -
1059000053000
O_l_k_a_
Wysłana - 24 lipca 2003 06:37
dzieki chlopaki i po sogu
1059021468000
Michail ZASŁUŻONY
Wysłana - 24 lipca 2003 10:58
Olka-ale ten przedział czasowy zależy właśnie od TYCH TAK WIELU CZYNNIKÓW
No to teraz ja walne moral po chlopsku... Tzn Jak biegam krotko a szybko to mi bicek maleje bo bialka miesniowe ida sie j..... ;) A jak wolno a dlugo to glownie tluszczyk idzie?
"Racja silniejszego zawsze lepsza bywa"
" Racja silniejszego zawsze lepsza bywa " " Najslabsze psy najglosniej szczekaja " -= SFD FIGHT CLUB =-