logo
zamknij zamknij

szybki stek

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 44269

0 5 0
napisał(a)
Scorpio93
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 6275 Wiek 2016 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 37309
Moje tez bylo zadne dopoki nie wyjechalem z Polski (podobne zdanie potwierdza kazdy polak ktorego znam i ktory stal sie na obczyznie stekorzerca, kazdy wczesniej uwazal wolowine z grilla za podeszwe nie do jedzenia), zobaczymy co kolega Pitbull wyczaruje - czekamy na relacje...

Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-26 10:05:10

napisał(a)
Anonim
Ekspert
Szacuny 10577 Napisanych postów 40809 Wiek 2016 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 57734
Przy pierwszej okazji nie omieszkam sprawdzić. Może następnym razem stestuj tą ligawę i coś a'la wyjdzie. Zastanawiam się czy w sieciówkach typu lidl da się trafić zachodniego woła. Ostatnio kupiłem jajka z wolnego wybiegu, w domu czytam kod a tam nederlanden

napisał(a)
Scorpio93
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 6275 Wiek 2016 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 37309
Tesco to brytyjskie supermarkety, kupilem tam wolowine za 60zl/kg to myslalem ze z importu - guzik, takie samo gowno, nie wiem gdzie w polsce mozna dostac importowana wolowine (oprocz restauracji), szukalem 2 miechy w szczecinie - nie znalazlem
W Australii juz nie mam tego problemu T-Bone steak u lokalnego rzeznika kupuje za $15/kg

napisał(a)
pitbull61
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15056 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 87824
Stek z udźca wołowego

Mięsiwo





Marynata









Smarowanko i hop na noc do lodówy





Zamarnowane









Zrzucamy resztki marynaty





Rozgrzana patelnia i piekarnik





Na rozgrzaną patelkę (40sek z jednej strony, 40sek z drugiej)





Do piekarnika na 3min





Na deseczkę..









Przekrój









Na talerzu









THE END

http://www.sfd.pl/Test_niesponsorowany%3A_It_s_the_final_cut_down__UD_2.0_by_pitbull61-t748727.html http://www.sfd.pl/Hey_Girls%2C_Hey_Boys__Supermass_Az__There_we_go_%21%21%21_-t815624-s34.html Aby zwyciężać, trzeba być i lwem i lisem...

napisał(a)
Scorpio93
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 6275 Wiek 2016 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 37309
Po pierwsze - dziwna technika, myslalem ze uzyjesz po prostu bbq. Zdjecia niestety nie powiedza nam czy stek jest miekki, choc szczerze jak patrze na zdjecia przekroju nie wydaje mi sie.
Bylo trzeba zrobic zdjecie z przycisnieciem steka widelcem z gory, albo cos takiego.
Takiej fotorelacji nie chce mi sie robic, ale jak bede sobie robil steka nastepnym razem to przekroje na pol i zrobie fote, aby pokazac jaka jest roznica miedzy prawdziwym miesem, a ta tania imitacja z pl
PS. Zle mieso wybrales, "stek" z udzca to mylaca nazwa, antrykot i ligawa to w jezyku polskim akceptowalne ciecia na steka.

Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-31 00:34:28

napisał(a)
pitbull61
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15056 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 87824
Scorpio, spokojnie, zloozuj, ten stek nie wyszedł i wylądował w gulaszu

Udziec się nie nadaje !

Jutro proobuję z rostbefa. Oczywiście wrzucę fotorelację..

Co do t-bone, to znalazłem dzisiaj w MAKRO za 35pln/kg z Sokołowa. Ciekawe, czy się nada...

Widziałem też stek z kangura australijskiej produkcji. Co o tym myślisz ?

http://www.sfd.pl/Test_niesponsorowany%3A_It_s_the_final_cut_down__UD_2.0_by_pitbull61-t748727.html http://www.sfd.pl/Hey_Girls%2C_Hey_Boys__Supermass_Az__There_we_go_%21%21%21_-t815624-s34.html Aby zwyciężać, trzeba być i lwem i lisem...

napisał(a)
Scorpio93
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 6275 Wiek 2016 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 37309
Haha, to bylo trzeba to napisac od poczatku Fotke i tak pykne dla poronania
Jak znalazles t-bone to bierz, moze cos z tego bedzie bardziej niz z rostbefu.
I jezeli masz dostep do bbq uzyj bbq.
Za knagurem nie przepdam, jak dziczyzne trzeba to dobrze zmarynowac i przyprawic, bo inaczej kiepsko smakuje.
Ale jak zrobisz rare to owszem miesko jest miekkie, trzymam sie jednak wolowiny i baraniny

Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-31 00:40:08

napisał(a)
Scorpio93
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 6275 Wiek 2016 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 37309
Ok panowie, szybka fotorelacja, jak tutul wskazuje ma to byc "szybki stek" zrobienie wszystkie zajelo 15min, prezenacja wiec lezy itd. To wersja obiadowa, codziennosc dla mnie w sumie, jezeli ma sie troche wiecej czasu kolacje mozna przyrzadzic na o wiele ciekawszy sposob, ale na kolacje i tak wole pieczenie
Stek nie byl marynowany, uzyta jest tylko sol, pieprz i oliwa z oliwek do posmarowania z kazde strony "na dziko". Mieso zachowuje wyrazny posmak krwi w ten sposob, to moze niektorym przeszkadzac, ja to lubie.
Zdjecia (sorry za kiepska jakosc, ale glodny bylem ) maja tylko pokazac roznice miedzy prawdziwa wolowina a polska podeszwa.




Rib-eye w kawalku, steki beda za chwile cial sam, jedno z lepszych ciec, choc nie uzyskamy z niej formy steka wiekszego niz talerz [do tego idealnie nadaje sie t-bone, ktorego wrzuce nastepnym razem]




Wolowinka umyta, jeszcze okroic swinstweka i jedziemy.





Steki....









Rozgrzewamy grilla....




Czas na maly aperitif




Temperatura odpowiednia, jedziemy









Tak wyglada medium-rare...




Parszywe podanie, ale liczy sie smak








A jezeli stek to u was specjalna okazja po polecam sie troche dluzej postarac niz ja, podac np z sosem grzybowem z koniakiem i odpowiednim winem
Nie bede sciemnial ze je otworzylem, bo dzentelmeni nie pija do obiadu, porto sie nie liczy bo bylo przed



Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-31 06:28:23

napisał(a)
pitbull61
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15056 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 87824
ZWYCIĘSTWO !!!

Przed chwilą oyebałem za***istego, miękkiego pół-krwistego steka z rostbefu.

Wieczorem wrzucę relację.

http://www.sfd.pl/Test_niesponsorowany%3A_It_s_the_final_cut_down__UD_2.0_by_pitbull61-t748727.html http://www.sfd.pl/Hey_Girls%2C_Hey_Boys__Supermass_Az__There_we_go_%21%21%21_-t815624-s34.html Aby zwyciężać, trzeba być i lwem i lisem...

napisał(a)
pitbull61
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15056 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 87824
Po sukcesie z rostbefem będę celował w ligawę, myślę, że powinno być jeszcze lepsze.
W weekend sproobuję zrobić T-BONE.

Stek z Rostbefu - New York Steak

Mięcho





Ocet balsamiczny z Modeny do marynaty





Gotowa marynata





Zamarynowane mięsko





next day, mięcho po zrzuceniu resztek marynaty





Na patelce (60sek z jednej, 60sek z drugiej strony)





W piekarniku teściowej - 3 min, 180 stopni





Na talerzu





Cały stek na widelcu





Przekrój





Mniam - soczysty kąsek





THE END

http://www.sfd.pl/Test_niesponsorowany%3A_It_s_the_final_cut_down__UD_2.0_by_pitbull61-t748727.html http://www.sfd.pl/Hey_Girls%2C_Hey_Boys__Supermass_Az__There_we_go_%21%21%21_-t815624-s34.html Aby zwyciężać, trzeba być i lwem i lisem...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wesołych Świąt Kucharki i Kucharze !

Następny temat

Owsianka z bananami:D