Temat został odczytany 42418 razy

szybki stek

zgłoś naruszenie
  • Scorpio93
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 6275
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 37309
  • Trenuje: 666
Moje tez bylo zadne dopoki nie wyjechalem z Polski (podobne zdanie potwierdza kazdy polak ktorego znam i ktory stal sie na obczyznie stekorzerca, kazdy wczesniej uwazal wolowine z grilla za podeszwe nie do jedzenia), zobaczymy co kolega Pitbull wyczaruje - czekamy na relacje...

Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-26 10:05:10
1282809881000
zgłoś naruszenie
  • sul
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 519
  • Wiek: 35 lat
  • Na forum: 6 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 29510
  • Trenuje: ponad 20 lat
Przy pierwszej okazji nie omieszkam sprawdzić. Może następnym razem stestuj tą ligawę i coś a'la wyjdzie. Zastanawiam się czy w sieciówkach typu lidl da się trafić zachodniego woła. Ostatnio kupiłem jajka z wolnego wybiegu, w domu czytam kod a tam nederlanden
będzie dobrze
1282810106000
zgłoś naruszenie
  • Scorpio93
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 6275
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 37309
  • Trenuje: 666
Tesco to brytyjskie supermarkety, kupilem tam wolowine za 60zl/kg to myslalem ze z importu - guzik, takie samo gowno, nie wiem gdzie w polsce mozna dostac importowana wolowine (oprocz restauracji), szukalem 2 miechy w szczecinie - nie znalazlem
W Australii juz nie mam tego problemu T-Bone steak u lokalnego rzeznika kupuje za $15/kg
1282810370000
zgłoś naruszenie
  • pitbull61
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 15056
  • Wiek: 36 lat
  • Na forum: 14 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 87796
Stek z udźca wołowego

Mięsiwo





Marynata









Smarowanko i hop na noc do lodówy





Zamarnowane









Zrzucamy resztki marynaty





Rozgrzana patelnia i piekarnik





Na rozgrzaną patelkę (40sek z jednej strony, 40sek z drugiej)





Do piekarnika na 3min





Na deseczkę..









Przekrój









Na talerzu









THE END
[http://www.sfd.pl/Test_niesponsorowany:_It_s_the_final_cut_down__UD_2.0_by_pitbull61-t748727.html]
[http://www.sfd.pl/Hey_Girls,_Hey_Boys__Supermass_Az__There_we_go_!!!_-t815624-s34.html]

Aby zwyciężać, trzeba być i lwem i lisem...
1283177839000
zgłoś naruszenie
  • Scorpio93
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 6275
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 37309
  • Trenuje: 666
Po pierwsze - dziwna technika, myslalem ze uzyjesz po prostu bbq. Zdjecia niestety nie powiedza nam czy stek jest miekki, choc szczerze jak patrze na zdjecia przekroju nie wydaje mi sie.
Bylo trzeba zrobic zdjecie z przycisnieciem steka widelcem z gory, albo cos takiego.
Takiej fotorelacji nie chce mi sie robic, ale jak bede sobie robil steka nastepnym razem to przekroje na pol i zrobie fote, aby pokazac jaka jest roznica miedzy prawdziwym miesem, a ta tania imitacja z pl
PS. Zle mieso wybrales, "stek" z udzca to mylaca nazwa, antrykot i ligawa to w jezyku polskim akceptowalne ciecia na steka.

Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-31 00:34:28
1283206889000
zgłoś naruszenie
  • pitbull61
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 15056
  • Wiek: 36 lat
  • Na forum: 14 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 87796
Scorpio, spokojnie, zloozuj, ten stek nie wyszedł i wylądował w gulaszu

Udziec się nie nadaje !

Jutro proobuję z rostbefa. Oczywiście wrzucę fotorelację..

Co do t-bone, to znalazłem dzisiaj w MAKRO za 35pln/kg z Sokołowa. Ciekawe, czy się nada...

Widziałem też stek z kangura australijskiej produkcji. Co o tym myślisz ?
[http://www.sfd.pl/Test_niesponsorowany:_It_s_the_final_cut_down__UD_2.0_by_pitbull61-t748727.html]
[http://www.sfd.pl/Hey_Girls,_Hey_Boys__Supermass_Az__There_we_go_!!!_-t815624-s34.html]

Aby zwyciężać, trzeba być i lwem i lisem...
1283207775000
zgłoś naruszenie
  • Scorpio93
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 6275
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 37309
  • Trenuje: 666
Haha, to bylo trzeba to napisac od poczatku Fotke i tak pykne dla poronania
Jak znalazles t-bone to bierz, moze cos z tego bedzie bardziej niz z rostbefu.
I jezeli masz dostep do bbq uzyj bbq.
Za knagurem nie przepdam, jak dziczyzne trzeba to dobrze zmarynowac i przyprawic, bo inaczej kiepsko smakuje.
Ale jak zrobisz rare to owszem miesko jest miekkie, trzymam sie jednak wolowiny i baraniny

Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-31 00:40:08
1283207942000
zgłoś naruszenie
  • Scorpio93
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 6275
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 37309
  • Trenuje: 666
Ok panowie, szybka fotorelacja, jak tutul wskazuje ma to byc "szybki stek" zrobienie wszystkie zajelo 15min, prezenacja wiec lezy itd. To wersja obiadowa, codziennosc dla mnie w sumie, jezeli ma sie troche wiecej czasu kolacje mozna przyrzadzic na o wiele ciekawszy sposob, ale na kolacje i tak wole pieczenie
Stek nie byl marynowany, uzyta jest tylko sol, pieprz i oliwa z oliwek do posmarowania z kazde strony "na dziko". Mieso zachowuje wyrazny posmak krwi w ten sposob, to moze niektorym przeszkadzac, ja to lubie.
Zdjecia (sorry za kiepska jakosc, ale glodny bylem ) maja tylko pokazac roznice miedzy prawdziwa wolowina a polska podeszwa.




Rib-eye w kawalku, steki beda za chwile cial sam, jedno z lepszych ciec, choc nie uzyskamy z niej formy steka wiekszego niz talerz [do tego idealnie nadaje sie t-bone, ktorego wrzuce nastepnym razem]




Wolowinka umyta, jeszcze okroic swinstweka i jedziemy.





Steki....









Rozgrzewamy grilla....




Czas na maly aperitif




Temperatura odpowiednia, jedziemy









Tak wyglada medium-rare...




Parszywe podanie, ale liczy sie smak








A jezeli stek to u was specjalna okazja po polecam sie troche dluzej postarac niz ja, podac np z sosem grzybowem z koniakiem i odpowiednim winem
Nie bede sciemnial ze je otworzylem, bo dzentelmeni nie pija do obiadu, porto sie nie liczy bo bylo przed



Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-31 06:28:23
1283228617000
zgłoś naruszenie
  • pitbull61
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 15056
  • Wiek: 36 lat
  • Na forum: 14 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 87796
ZWYCIĘSTWO !!!

Przed chwilą oyebałem za***istego, miękkiego pół-krwistego steka z rostbefu.

Wieczorem wrzucę relację.
[http://www.sfd.pl/Test_niesponsorowany:_It_s_the_final_cut_down__UD_2.0_by_pitbull61-t748727.html]
[http://www.sfd.pl/Hey_Girls,_Hey_Boys__Supermass_Az__There_we_go_!!!_-t815624-s34.html]

Aby zwyciężać, trzeba być i lwem i lisem...
1283261622000
zgłoś naruszenie
  • pitbull61
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 15056
  • Wiek: 36 lat
  • Na forum: 14 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 87796

Po sukcesie z rostbefem będę celował w ligawę, myślę, że powinno być jeszcze lepsze.
W weekend sproobuję zrobić T-BONE.

Stek z Rostbefu - New York Steak

Mięcho





Ocet balsamiczny z Modeny do marynaty





Gotowa marynata





Zamarynowane mięsko





next day, mięcho po zrzuceniu resztek marynaty





Na patelce (60sek z jednej, 60sek z drugiej strony)





W piekarniku teściowej - 3 min, 180 stopni





Na talerzu





Cały stek na widelcu





Przekrój





Mniam - soczysty kąsek





THE END
[http://www.sfd.pl/Test_niesponsorowany:_It_s_the_final_cut_down__UD_2.0_by_pitbull61-t748727.html]
[http://www.sfd.pl/Hey_Girls,_Hey_Boys__Supermass_Az__There_we_go_!!!_-t815624-s34.html]

Aby zwyciężać, trzeba być i lwem i lisem...
1283280288000