Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 38385 razy
  • Autor

    szybki stek

  • Scorpio93
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 6275
    • Na forum: 10 lat
    • Trenuje: 666
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 37309

    Wysłano 26 sierpnia 2010 10:04

    zgłoś naruszenie
    Moje tez bylo zadne dopoki nie wyjechalem z Polski (podobne zdanie potwierdza kazdy polak ktorego znam i ktory stal sie na obczyznie stekorzerca, kazdy wczesniej uwazal wolowine z grilla za podeszwe nie do jedzenia), zobaczymy co kolega Pitbull wyczaruje - czekamy na relacje...

    Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-26 10:05:10
  • sul
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 505
    • Wiek: 34 lat
    • Na forum: 5 lat
    • Trenuje: od 1 czerwca 2009 (start 95)
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 29413

    Wysłano 26 sierpnia 2010 10:08

    zgłoś naruszenie
    Przy pierwszej okazji nie omieszkam sprawdzić. Może następnym razem stestuj tą ligawę i coś a'la wyjdzie. Zastanawiam się czy w sieciówkach typu lidl da się trafić zachodniego woła. Ostatnio kupiłem jajka z wolnego wybiegu, w domu czytam kod a tam nederlanden
    będzie dobrze
  • Scorpio93
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 6275
    • Na forum: 10 lat
    • Trenuje: 666
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 37309

    Wysłano 26 sierpnia 2010 10:12

    zgłoś naruszenie
    Tesco to brytyjskie supermarkety, kupilem tam wolowine za 60zl/kg to myslalem ze z importu - guzik, takie samo gowno, nie wiem gdzie w polsce mozna dostac importowana wolowine (oprocz restauracji), szukalem 2 miechy w szczecinie - nie znalazlem
    W Australii juz nie mam tego problemu T-Bone steak u lokalnego rzeznika kupuje za $15/kg
  • pitbull61
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 14798
    • Wiek: 35 lat
    • Na forum: 12 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 85687
    • Status:Znawca

    Wysłano 30 sierpnia 2010 16:17

    zgłoś naruszenie
    Stek z udźca wołowego

    Mięsiwo





    Marynata









    Smarowanko i hop na noc do lodówy





    Zamarnowane









    Zrzucamy resztki marynaty





    Rozgrzana patelnia i piekarnik





    Na rozgrzaną patelkę (40sek z jednej strony, 40sek z drugiej)





    Do piekarnika na 3min





    Na deseczkę..









    Przekrój









    Na talerzu









    THE END
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 6275
    • Na forum: 10 lat
    • Trenuje: 666
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 37309

    Wysłano 31 sierpnia 2010 00:21

    zgłoś naruszenie
    Po pierwsze - dziwna technika, myslalem ze uzyjesz po prostu bbq. Zdjecia niestety nie powiedza nam czy stek jest miekki, choc szczerze jak patrze na zdjecia przekroju nie wydaje mi sie.
    Bylo trzeba zrobic zdjecie z przycisnieciem steka widelcem z gory, albo cos takiego.
    Takiej fotorelacji nie chce mi sie robic, ale jak bede sobie robil steka nastepnym razem to przekroje na pol i zrobie fote, aby pokazac jaka jest roznica miedzy prawdziwym miesem, a ta tania imitacja z pl
    PS. Zle mieso wybrales, "stek" z udzca to mylaca nazwa, antrykot i ligawa to w jezyku polskim akceptowalne ciecia na steka.

    Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-31 00:34:28
  • pitbull61
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 14798
    • Wiek: 35 lat
    • Na forum: 12 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 85687
    • Status:Znawca

    Wysłano 31 sierpnia 2010 00:36

    zgłoś naruszenie
    Scorpio, spokojnie, zloozuj, ten stek nie wyszedł i wylądował w gulaszu

    Udziec się nie nadaje !

    Jutro proobuję z rostbefa. Oczywiście wrzucę fotorelację..

    Co do t-bone, to znalazłem dzisiaj w MAKRO za 35pln/kg z Sokołowa. Ciekawe, czy się nada...

    Widziałem też stek z kangura australijskiej produkcji. Co o tym myślisz ?
  • Scorpio93
    • Pochwały: 0
    • Nagany:0
    • Postów: 6275
    • Na forum: 10 lat
    • Trenuje: 666
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 37309

    Wysłano 31 sierpnia 2010 00:39

    zgłoś naruszenie
    Haha, to bylo trzeba to napisac od poczatku Fotke i tak pykne dla poronania
    Jak znalazles t-bone to bierz, moze cos z tego bedzie bardziej niz z rostbefu.
    I jezeli masz dostep do bbq uzyj bbq.
    Za knagurem nie przepdam, jak dziczyzne trzeba to dobrze zmarynowac i przyprawic, bo inaczej kiepsko smakuje.
    Ale jak zrobisz rare to owszem miesko jest miekkie, trzymam sie jednak wolowiny i baraniny

    Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-31 00:40:08
  • Scorpio93
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 6275
    • Na forum: 10 lat
    • Trenuje: 666
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 37309

    Wysłano 31 sierpnia 2010 06:23

    zgłoś naruszenie
    Ok panowie, szybka fotorelacja, jak tutul wskazuje ma to byc "szybki stek" zrobienie wszystkie zajelo 15min, prezenacja wiec lezy itd. To wersja obiadowa, codziennosc dla mnie w sumie, jezeli ma sie troche wiecej czasu kolacje mozna przyrzadzic na o wiele ciekawszy sposob, ale na kolacje i tak wole pieczenie
    Stek nie byl marynowany, uzyta jest tylko sol, pieprz i oliwa z oliwek do posmarowania z kazde strony "na dziko". Mieso zachowuje wyrazny posmak krwi w ten sposob, to moze niektorym przeszkadzac, ja to lubie.
    Zdjecia (sorry za kiepska jakosc, ale glodny bylem ) maja tylko pokazac roznice miedzy prawdziwa wolowina a polska podeszwa.




    Rib-eye w kawalku, steki beda za chwile cial sam, jedno z lepszych ciec, choc nie uzyskamy z niej formy steka wiekszego niz talerz [do tego idealnie nadaje sie t-bone, ktorego wrzuce nastepnym razem]




    Wolowinka umyta, jeszcze okroic swinstweka i jedziemy.





    Steki....









    Rozgrzewamy grilla....




    Czas na maly aperitif




    Temperatura odpowiednia, jedziemy









    Tak wyglada medium-rare...




    Parszywe podanie, ale liczy sie smak








    A jezeli stek to u was specjalna okazja po polecam sie troche dluzej postarac niz ja, podac np z sosem grzybowem z koniakiem i odpowiednim winem
    Nie bede sciemnial ze je otworzylem, bo dzentelmeni nie pija do obiadu, porto sie nie liczy bo bylo przed



    Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-31 06:28:23
  • pitbull61
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 14798
    • Wiek: 35 lat
    • Na forum: 12 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 85687
    • Status:Znawca

    Wysłano 31 sierpnia 2010 15:33

    zgłoś naruszenie
    ZWYCIĘSTWO !!!

    Przed chwilą oyebałem za***istego, miękkiego pół-krwistego steka z rostbefu.

    Wieczorem wrzucę relację.
  • pitbull61
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 14798
    • Wiek: 35 lat
    • Na forum: 12 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 85687
    • Status:Znawca

    Wysłano 31 sierpnia 2010 20:44

    zgłoś naruszenie

    Po sukcesie z rostbefem będę celował w ligawę, myślę, że powinno być jeszcze lepsze.
    W weekend sproobuję zrobić T-BONE.

    Stek z Rostbefu - New York Steak

    Mięcho





    Ocet balsamiczny z Modeny do marynaty





    Gotowa marynata





    Zamarynowane mięsko





    next day, mięcho po zrzuceniu resztek marynaty





    Na patelce (60sek z jednej, 60sek z drugiej strony)





    W piekarniku teściowej - 3 min, 180 stopni





    Na talerzu





    Cały stek na widelcu





    Przekrój





    Mniam - soczysty kąsek





    THE END