Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

sztuki walki dla dziewczyny - Białystok

kasandra24

Wysłana - 30 września 2009 18:39    Edytuj  Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Hej Od jakiegoś czasu czytam wasze forum i postanowiłam się odezwać. Chciałabym zacząć jakąś sztukę walki, ale nie wiem na co się zdecydować. Dodam tylko że mam 24 lata, więc zdaję sobie sprawę że to dość zaawansowany wiek jak na początek, ale tak jakoś wyszło. W moim mieście jest mało szkół i na dodatek nie wiem czy któraś z nich zasługuje na uwagę.. Po prostu się na tym nie znam. Zależy mi na poprawieniu kondycji (obecnie równej zero)
i ogólnie na szeroko pojętej samoobronie...

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 30 września 2009 18:46 
W większości przypadków polecamy:

Trec - Whey 100

CENA: 159.00zł
Trec - Hard Mass

CENA: 175.00zł
Optimum - Whey Gold Standard 100%

CENA: 199.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

kasandra24

Wysłana - 30 września 2009 18:46    Edytuj Cytuj
dodam tylko, że boks i inne tego typu "mocno kontaktowe" sporty walki odpadają... Przy wzroście 170 i wadze 52kg nie wytrzymałabym nawet 5minut treningu, nie pisząc juz o ewentualnych mega siniakach, złamanym nosie itp. sprawach, więc raczej to nie wchodzi w grę.

malolan

Wysłana - 30 września 2009 21:31    Edytuj Cytuj
W Białymstoku masz Brazylijskie Jiu Jitsu - idź na trening i popatrz. Zazwyczaj pierwszy trening jest za free.

Zmieniony przez - malolan w dniu 2009-09-30 21:32:04

narasimham adim śaranam prapadye

Lady M www.fight24.pl

Wysłana - 01 października 2009 06:55    Edytuj Cytuj
jeśli nie chcesz sie poobijać, to wybierz coś z tradycyjnych - aikido, karate, judo... albo właśnie coś w stylu bjj
w większości klubów pierwszy trening jest za darmo, więc idź popatrzeć (albo i poćwiczyć) i sama zdecydujesz, co Ci sie podoba

"No matter your goal, achieving it always starts with belief
- do not underestimate the strength within."

mój dziennik: [http://www.sfd.pl/-t621203-s191.html#post10]

kasandra24

Wysłana - 01 października 2009 09:45    Edytuj Cytuj
co do judo to mam złe skojarzenia, bo w dzieciństwie byłam na kilku spotkaniach i jakoś nie przypadło mi do gustu. Obejrzałam filmiki z bjj, ale to chyba trochę podobne do judo (sporo walki w parterze, głównie nastawionej na chwyty). Co do karate to myślę nad shorin-ryu , tu jest stronka białostockiego klubu, ale nie wiem jaki poziom reprezentuje - http://karateshorinryu.prv.pl/. Aikido jest bardzo ciekawe i intrygujące, ale jak przeczytałam na wielu stronach, że nawet po wielu latach treningu można byc na poziomie początkującym...
Już sama nie wiem... może lepiej znaleźć coś w Warszawie i raz w tygodniu dojeżdżać? Wtedy pojawiłoby się kilka innych możliwości, jak chociażby ogół sztuk walki pod postacią kung fu?? Ale z tego co na forum wyczytałam, to często kwestionujecie skuteczność tego typu walk, hmmm... i jestem w kropce..

4rScorpion SPAMER

Wysłana - 01 października 2009 11:47    Edytuj Cytuj
W Białymstoku masz tego od groma
Karate Oyama - Dobry poziom prezentują mam tam kolegę więc lipny klub nie jest
http://www.oyama-karate.bialystok.pl/

Muay thai
http://www.muaythai.strefa.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=45

Kickboxing treningi tutaj ruszają od 2 września
http://www.kickboxing.attive.pl/

Zmieniony przez - 4rScorpion w dniu 2009-10-01 11:47:22

Karate Shin Ai Do w Krakowie! [http://shinaido.w8w.pl/]
Przyjdź na trening, nie pożałujesz!!!
[http://www.sfd.pl/***Karate_SHIN_AI_DO_Krak%C3%B3w***-t749535.html]

Yang32

Wysłana - 01 października 2009 12:13    Edytuj Cytuj
Co do warszawy to jest tam kilka szkół kung fu co nikt ich skuteczności nie bedzie kwesjonował. Jesli KuN Fu w Warszawie cię interesuje to polecam sprawdzić Modliszkę (Tang lang), Yiquan i jeszcze chojiao fanziquan - każdy z tych styli jest całkowicie inny, prowadzą zajęcia tych styli ludzie z najlesza wiedzą i są to prawdziwe tradycyjne style kung fu jak najbardzej nadajace się do walki czy samoobrony ( na odpowiednim poziomie i przy pewnej dozie szcześcia - jak w każdej SW - jak ktos owi albo pisze że na pewno się obronisz i będziesz wymiatała i nikt ci nie "podskoczy" - to jest oszustem co by nie ćwiczył).

bujing yishi bu zhang yi zhi

kasandra24

Wysłana - 01 października 2009 12:52    Edytuj Cytuj
co do muay thai i kick-boxingu to dla mnie zbyt kontaktowe sztuki walki, troszeczkę podobne do boksu, który już wstępnie odrzuciłam. Natomiast oyama karate nie brałam pod uwagę (raczej coś bardziej tradycyjnego jak shorin-ryu lub kyokushin), ale oczywiście zajrze na trening, aby zobaczyć jak to wygląda na żywo, jaka jest atmosfera i czy mam szansę przeżyć taki trening(w znaczeniu wyjść o własnych siłach, heheh).
Jeżeli natomiast chodzi o modliszkę (osobiście bardzo mi się podoba ten styl i od dłuższego czasu biorę ją poważnie pod uwagę) jednak na stronie PTKFM wyczytałam że jest to sztuka wymagająca bardzo dobrej sprawności fizycznej, której mi niestety brak.Boję się że nie dam sobie rady na treningu.. Yiquan tez wygląda ciekawie i do tego mają spotkania dla osób zamiejscowych, więc też biorę pod uwagę
A co myślicie na temat kun fu shaolin? Czy w Warszawie można uczyć się właśnie te sztuki walki i czy mocno różni się od innych?

Yang32

Wysłana - 01 października 2009 13:43    Edytuj Cytuj
tym się absolutnie nie przejmuj. nikt kto zaczyna nie ma odpwiedniej kondycji. zacznesz ćwiczyć to jej z czasem nabierzesz - jest to normalne i naturalne. Nikt od ciebie od pocżatku nie bedzie cudów wymagał. Wszystko stopniowo i w swoim czasie. Bez problemu możesz ćwiczyć co tylko chcesz- poprawa sprawności przyjdzie wraz z treningiem i stopniowo się bedzie poprawiała.

searme

Wysłana - 01 października 2009 13:44    Edytuj Cytuj
Jeśli trening ma przynieść sensowne rezultaty, 2 razy w tygodniu to absolutne minimum
Wydaje mi się, że masz trochę przesadzone wyobrażenia na temat stylów kontaktowych, muay thai/boks może niekoniecznie, ale na przykład kick boxing nie jest taki straszny i dużo dziewczyn trenuje bez żadnego uszczerbku na zdrowiu. Podobnie Oyama.

Pamiętaj też, że to od Ciebie zależy jak chcesz ćwiczyć, bardziej rekreacyjnie czy ostrzej. A sprawność fizyczną sobie wyrobisz, od tego są treningi

"The wise win before the fight, while the ignorant fight to win."

Yang32

Wysłana - 01 października 2009 13:47    Edytuj Cytuj
Raz w tygodniu w klubie wystarczy - pod warunkiem że bedzie ćwiczyła jeszcze ze 2-3 razy w tygodniu w domu to czego się na tym jednym treningu nauczyła.
Da się to zrobić - trzeba tylko troszkę samodyscypliny

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

sztuki walki dla dziewczyny - Białystok

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.