SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

sosy do sałatek na LOW CARB

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 28670

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 465 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 9124
Jako że na low carb ograniczone jest spożywanie jogurtu naturalnego a sklepowy majonez jest robiony z najgorszego oleju mozna samemu sobie przyżądzić taki sos do sałatek według własnych upodobań.
Składniki:
żółtka jaj - 2 szt.
ocet winny - 30 ml
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek - 250 ml (szklanka))
słodzik
wrzątek (woda)

Sposób wykonania:
żółtka wbijamy do miski i wlewamy ocet, dodajemy sól i pieprz. Miksujemy na jednolitą masę. Następnie powoli wlewamy oliwę nadal miksując- trzeba uważać żeby się nie zważyło. Uzyskujemy w ten sposób sos podobny gęstością do majonezu. Następnie rozpuszczamy słodzik w niewielkiej ilości wrzącej wodu i nadal miksując dodajemy do sosu. Nadal miksując dodajemy wrzącą wodę powoli aż uzyskamy pożądaną konsystencje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
To jest przepi na sos bazę więc według swoich upodobań możemy tam dodać co tylko chcemy zależnie od smaku jaki chcemy uzyskać możemy dodac musztardę, chrzan, czosnek, zioła itd.

Mam nadzieje że się komuś przyda i jedzenie warzyw nie będzie już tak monotonne.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10671 Napisanych postów 44715 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 57734
Sorry za archeologie ale czy dodawanie wrzatku nie spowoduje ze to wszystko sie zwarzy?
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 49 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1534
Autorowi chyba chodziło o łatwiejsze rozpuszczenie słodzika. Niewielka ilość wrzątku wlewana małymi porcjami na pewno nie zetnie sosu (trzeba stale meiszać!) :)

Zmieniony przez - Klepak94 w dniu 2013-06-21 16:50:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1072 Napisanych postów 2793 Wiek 38 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 8004
to klasyczny majonez z tego wychodzi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 64
Ja nie dodaje cukru do majonezu ... Tylko musztarda trochę soli i pieprzu i olej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1072 Napisanych postów 2793 Wiek 38 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 8004
zobacz na daty!!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Koktajl/drink co kto woli by ME^^

Następny temat

omlet z płatkami owsianymi i jogurtem truskawkowym pycha