Temat został odczytany 1057 razy
słowa kluczowe: soja  znawców 
Autor

soja - do znawców

perfect

Wysłana - 18 listopada 2004 17:39    Edytuj Cytuj
Co może spowodować soja w nadmiarze, czy ma jakieś skutki uboczne ?? Co wogule myślicie o soji.

-Tora-

Wysłana - 18 listopada 2004 17:48    Edytuj  Cytuj
Niektóre badania wykazują ze soja jest czynnikiem zmniejszającym ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i miażdżycę. Stwierdzono, że może być pomocna w obniżaniu poziomu zlego cholesterolu, bez jednoczesnego obniżenia "dobrego" cholesterolu. Białko sojowe w porównaniu z białkiem zwierzęcym w znacznie mniejszym stopniu powoduje utratę wapnia z moczem. Za takie działanie odpowiedzialny jest skład aminokwasowy białka, a konkretnie znacznie mniejsza niż w białku zwierzęcym zawartość aminokwasów siarkowych. Soja moze mimi to wywołać reakcje alergiczne. Istnieje tez mozliwosc ze organizm nie bedzie tolerował białek sojowych.

Zmieniony przez - -Tora- w dniu 2004-11-18 17:49:10

Zmieniony przez - -Tora- w dniu 2004-11-18 17:49:32

Tylko głupcy nie mylą sie nigdy - Sokrates.

maciekmck

Wysłana - 18 listopada 2004 18:09    Edytuj Cytuj
niedawno gdzies przeczytalem u nas na forum ze dluzsze stosowanie moze doprowadzic do alergii tak mi sie wydaje jesli sie myle niech mnie ktos poprawi :)

))))))))))

BYK

Wysłana - 18 listopada 2004 18:14    Edytuj Cytuj
Perfect zależy co rozumieć przez nadmiar
ile tej soji chcesz jeść?

"Anyone can give up; it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone would
understand if you fell apart, that's TRUE STRENGTH"
Specjalista -

Pig Killer

Wysłana - 18 listopada 2004 19:49    Edytuj Cytuj
wiesz o soi chodza rozne glosy-alergi raczej nie wywola jesli bedziesz ja przyjmowal w rozsadnych dawkach. Ale nie zapomnij ze diety nie mozna opierac wylacznie na bialku roslinnym

Top Dog

If you wanna job done right you must do it yourself

perfect

Wysłana - 18 listopada 2004 20:08    Edytuj Cytuj
moja siostra jest wegeterianką i tak sie pytam z ciekawości czy jak bedzie tylko soje jadła czy nic jej sie nie stanie ? no i warzywka oczywiście

Strongbart

Wysłana - 18 listopada 2004 20:15    Edytuj Cytuj
Dla kobiety soja jak najbardziej wskazana i to w duzych ilosciach nie ma zagrozenia.
Ostatnio widziałem badania pokazujące ze 2 izoflawony obfite w soji(diadzeina i genisteina) zmniejszają ryzyko zachorowania na endometrium(rak macicy)
Znawca -

maciekmck

Wysłana - 18 listopada 2004 20:19    Edytuj Cytuj
ale siosta chyba je mniej bialka niz 1,8-2 gram na kg masy ciala wiecto jej napewno nie zaszkodzi no chyba ze jest uczulona

))))))))))

perfect

Wysłana - 18 listopada 2004 20:44    Edytuj Cytuj
znacznie mniej dzieki macie wszyscy po sogu

ambroziak

Wysłana - 19 listopada 2004 16:40    Edytuj Cytuj
Perfekt - zerknij w posta Sojavit...

S. Ambroziak
Ekspert -

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.