Witam Ja też mam skolioze kręgosłupa.. Jeśli chodzisz na siłownię.. moją radą jest abyś przestał.. Prawdopodobnie jeśli nic z tym nie zrobisz.. możesz wylądować na wuzku inwalidzkim na starość.. (Jeśli będziesz dalej ćwiczył). Może zacznijmy ile masz lat ? Pytaj pomogę. Pozdro
hehe to nie takie proste to jest procedura jka z learzem skierowanie i dofundowaniez nfzetu, poatym kazdy am inne skrzywienie i trzbea z robić "odlew":) pozatym pamietaj , ze: -najpier rozciągamy to co przykurczone -nosimy gorset jesli jest taka potrzeba -wykonujemy ćwiczeni , które wzacniaja mieśnie osłabione przez noszenie gorsteu, wady postawy - metody niwelujace skrzywnienie kręgosłupa. Najlepiej iść do fizjoterapeuty jesli mieszkasz w okolicach ślaśka to jest w katowicach szpital Kliniczny nr. 7 w którzym powstała metoda dobosiweicz i jest tam oddział dla dzieci ze skoliozą
Życze zdrowia!
bez pracy nie ma kołaczy
1223051167000
MemphiS_91
Wysłana - 03 października 2008 20:26
No stary.. Ja mam 14 lat.. i tez sie nabawiłem skoliozy.. I to przez własną bezmyślność.. Zacząłem ćwiczyć.. zrobiłęm sobie hantle,sztangi,obciążniki.. itp. Cwiczyłem przez całe wakacje.. ( chyba 2 lata temu to było ) I po tym czasie nabrałem dość fajnego wyglądu.. A starzy tłumaczyli.. nie ćwicz.. jesteś za młody.. nie możesz sie tak wysilać.. ani szarpać z ciężarami.. ale ja głupi..chcąc być najsilniejszym z podstawówki.. nie słuchałem.. I teraz są oto skutki.. Osiągnąłem to.. ale gdy pojechałem do lekarza.. gdy miałem coś takiego jak kłócie serca.. i babka mi wypatrzyła skrzywienie kręgosłupa.. potem dalsze badania.. i wyszło ze właśnie przy ćwiczeniu sie nabawiłem..Zacząłem wtedy szybko rosnąć.. brałem mało witamin.. a jeszcze zajmowałem sie Le Parkour.. nadal sie zajmuje i miałem dużo urazów.. skręcenia.. itp. Więc idź z tym do lekarza póki nie jest za późno..
1223058378000
McNolly
Wysłana - 03 października 2008 20:33
wiesz.. jeśli chodzi o trening siłowy NIE rekompensowany strechingiem , to może prowadzic do skurczów miesni co w pewnyms topniu moze miec wpływ na twoją skolioze. Taki jesten pan jak MAkawashi czy coś w tym stylu opisał trening na prostowanie pleców :) z tym ,ze ww wieku 14 na twoim miejscu zajałbym sie pływaniem lub czymś takim powniewrz mozesz sobie zniszczyc kregosłup!
bez pracy nie ma kołaczy
1223058821000
MemphiS_91
Wysłana - 03 października 2008 20:59
Wiem Wiem.. Już nie ćwiczę od czasu kiedy sie dowiedziałem o mojej wadzie.. Niestety.. ;/ Gdybym posłuchał rodziców..może teraz był bym zdrowy.. i normalnie.. jak "marzyłem" Iść na siłownię w 3 gimnazjum.. Ale teraz to jeśli wyleczę skolioze (z 3 lata.. ćwicząc codziennie, daje szanse na to że w pewnym stopniu wyleczę..bo całkowicie sie nie da.. ;/ ) Mam zamiar iść na jakieś sztuki walki.. myśle nad Taekwondo.. co o tym myślisz..?
1223060371000
McNolly
Wysłana - 03 października 2008 21:50
wiesz generalnie to tylko 30% społeczeństwa nie ma skoliozy , więc jesli skorygowałbyś ją do dolnej granicy dolnego I stopnia skrzywnia to nie widzę przeciwskazań nawet dla siłowni
ile masz teraz stopni? jaki stopien zrostu kostnego? jakie metody stosujesZ?
Zmieniony przez - McNolly w dniu 2008-10-03 21:51:38