Chcialbym przedstawic dzisiaj 2 sposoby przyrzadzenia wedliny, ktora sobie sam od czasu do czasu robie. teraz akurat robilem z szynki i schabu (bo w promocji ;)) ale moze byc rownie dobrze inne mieso np lopatka czy karczek.
Czego bedziemy potrzebowac:
1 kg schabu
1 kg szynki wieprzowej
Marynata nr 1:
oliwa
czosnek - 3 srednie zabki
majeranek - 1,5 lyzki
bazylia - 1,5 lyzki
rozmaryn - 2 male lyzeczki
cebula - 1 srednia/2 male
Marynata nr 2:
oliwa
czosnek - 3 srednie zabki
rozmaryn - 2 male lyzeczki
pieprz cayene - 0,5 malej lyzeczki
slodka papryka - 2 lyzki
ostra papryka - 1 lyzka
bazylia - 1 lyzka
oregano - 1 lyzka
dodatkowo
sol
jakies warzywa (ja akurat wzialem mrozone z biedronki)
rekaw do pieczenia
Sposob przyrzadzenia:
mieso myjemy i osuszamy papierowym recznikiem. ziola na marynate mieszamy ze soba w kubeczku (nie dodajemy soli). do wymieszanych ziol wyciskamy czosnek. nastepnie dolewamy oliwy tak zeby miec konsystencje papki (ja "leje na oko"). do otrzymanej papki wrzucamy pokrojona w kostke cebule. mieso wkladamy do miski i zalewamy marynata (mozna obrocic pare razy zeby cale bylo obtoczone w marynacie). miske zakrywamy folia aluminiowa i odstawiamy do lodowki na 24-48h. po tym czasie wyciagamy mieso z lodowki i teraz dopiero solimy. do przygotowanego rekawa wsypujemy ze 150g warzyw i na nich ukladamy mieso. rekaw zawiazujemy z obu stron starajac sie aby w srodku bylo jak najmniej powietrza. wszystko wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na 1h 20min. po tym czasie wyciagamy i szamiemy albo dzielimy sobie na porcje :) ja osobiscie dziele 1 kawal miesa na 5 porcji a drugi zamrazam. nadaje sie do pracy/szkoly, na kolacje lub jako porcja miesa do obiadu.
smacznego
rozklad kcal i BTW (na 1 kg)
schab 1230 210 40 0
szynka 1370 210 50 0
http://potreningu.pl/diety/produkty/1789/wieprzowina-schab-surowy-bez-kosci
http://potreningu.pl/diety/produkty/10468/wieprzowina-szynka-bez-tluszczu