Witam! Niedawno mój wujek dostarczył mi sporo rybek np. płotki, okonie itp. i mam pytanie ja wy je przyrządzacie bo wiem ze ryby są bardzo dobrym zródłem pełnowatościowego białka tylko jak je odpowiednio przyrządzić.Dotychczasz mama smażyła je na patelni w tłuszczu i w mące chociaż wiem, że to jest niezdrowe i nie jest to najlepszy sposób. W jaki inny sposób można takie rybki przyrządzić?
Ja kupuje ryby w sklepie - już przygotowane do przyrządzenia (bez ości etc) Przeważnie wrzucam do garnka z wodą i odrobiną soli. Gotuję przez ok 1 godzinę i 20 minut. Możesz także ugotować tą rybkę na parzę - chociaż to trochę potrwa.
Jak już przysmażać to najlepiej na oliwie z oliwek. Polecam sposób pierwszy - pozdrawiam.
1173906085000
emil1989
Wysłana - 14 marca 2007 22:10
..najlepsza gotowana, smazona zwlaszcza na oleju straci na swojej wartosci mozesz smazyc tesh wlasnie na oliwie pzdr
naja , uwielbiam takie wypowiedzi , az ci soga dam
tylko jeden klub kocham aż po grób...
Specjalista -
1174049042000
naja1920r
Wysłana - 17 marca 2007 10:13
ta dziękówka ale tak na serio to co powiecie o rybach w occie (bo tylko takie jem)
1174122819000
Hubijr
Wysłana - 17 marca 2007 10:23
Ryba ogólnie smarzona traci an wartości jak wszytko co jest smażone. Nie polecam smarzenia na oliwie z oliwek bo jest to strata oliwy.
Ja rybeczki zwłaszcza te co mowisz robie tak:
Płoć: ma dużo ości i do tego posmak mułu. Wiec wrzucam ją do miski do daje cebulki, ziół, cytryny, pieprz sól (oczywiście najpierw ja patrosze i ściągam łuski) zostawiam w takiej zalewie na noc w lodówce i nastepnego dnia an folie z masełkiem do piekarnika i rybeczka jest wy***ista. (możliwe że oczymś zapomniałem.
Okonek: wspaniałe miecho ale trudne łuski do ściągniecia. ja wkładam na miejsce jego flakow teki zajer jak wyżej i na patelnie i przypalam jego łuski aż się robia brązowe( spalone ) wtedy go ściągam i skóra odchodzi sama.
Jadam każdą rybe z duża ilościa cytryny. Ale od okoni mam respekt więc cytrynki nie używam :p (stare dzieje małolat i na alge 2 targnołem okonia garbatego :] )
1174123385000
mia_mia
Wysłana - 17 marca 2007 10:37
na grillu [lub w piekarniku z funkcja grilla] nacieramy rybke przyprawami, duuuzo czosnku, cytryna, zawijamy w fole i do piekarnika.. smacznie i zdrowo..