Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat został odczytany 8465 razy
słowa kluczowe: rekonstrukcji 
Autor

rok po rekonstrukcji ACL

kiper

Wysłana - 20 października 2006 12:00    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Witam,
jestem już rok i 2 miesiące po rekonstrukcji więzadła krzyzowego w prawym kolanie. Rekonstrukcja z użyciem własnego przeszczepu tylko nie z rzepki, a z tyłu nogi (nie wiem dokładnie z którego ścięgna) Mocowanie na zaczepy i śrubę biowchłanialną w piszczel.Operacja na WAM w Łodzi. Rehabilitacja w moim przypadku przebiegała prawidłowo. według komputerowych pomiarów siły i dynamiki po 7 miesiacach uzyskałem 86% siły i dynamiki nogi zdrowej. a po 9 miesiącach w tym treningu nóg na siłowni zóżnice te zostały zniwelowane. Z powrotem mogę czynnie grac w kosza i gram, a takżechodzić na kurs tańca.
Jednakze od dwóch miesięcy odczuwam dziwny ból w okolicach środkowej części kolana poniżej rzepki po stronie lewej tzn. wewnwtrznej. Ból, dyskomfort nie jest z wiązany z bólem mięśniowym. z resztą w porównaniu do czasu z przed rekonstrukcji moj czworogłowy jest silniejszy i bardziej sprawny. ból najczęściej objawia się przy przeprostowaniu kolana i obciazaniu nogi na przeproście. Jedyny mankament to że nie uzyskuję przeprostu na nodze operowanej taki jak na zdrowej. Na zdowej to ok -15 stopni, na operowanej -5stopni, ale to może podobno tak być.
Byłem u swojego lekarza prowadzacego, który powyginał mi nogę, badajac więzadło, szufladę itp. i nie stwierdził nic złego. Natomiast mnie trochę niepokoi ten ból. Czy ktoś może spotkał się już z takim przypadkiem?
Jakie badanie mogę jeszcze zrobić. Czy jest zasadnym wykonanie RTG, żeby sprawdzić czy z piszczelem i biowchłanialną śruba jest wszystko w porządku?
Na koniec jeszcze jedno. Doktor powiedział, że mogę grać bez stabilizatora. Natomiast wiekszość moich znajomych z ligi amatorskiej po takich przejściach gra w stabilizatorze. Jak to w końcu jest? Kupicgo nie kupić?

Kiper

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 20 października 2006 12:57 
W większości przypadków polecamy:

Ultimate Nutrition - Horse Power

CENA: 129.00zł
Trec - Hard Mass

CENA: 175.00zł
Trec - NitroBolon II powder

CENA: 119.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

kradam

Wysłana - 20 października 2006 12:57    Edytuj Cytuj
Być może mówisz o bólu zlokalizowanym w okolicy tzw gęsiej stopy. Tam się przyczepia kilka mięsni, których z ich może być przeciążony i stąd ból. W badaniu ortopedy staw jest jak najbardziej OK, lekarz nie widzi problemu. A przecież bólu sobie nie wymyśliłeś. Wynika to z tego, że ortop nie zajmuje się takimi "******łami". Uderz do fizjoterapeuty, który kontrolował rehabilitacje. Jeśli jest dobry to szybko odkryje przyczynę i zleci odpowiednie ćwiczenia. Do diagnozy powinny wystarczyć mu własne ręce i głowa. Na badanich typu USG/MRI ogląda się często gęsią stopę i szuka usterek (czasem pojawia się zwrot "cechy entezopatii").
Co do stabilizatora to jak uważasz. To takie dodatkowe zabezpieczenie, bardziej chyba daje komfort psychiczny.
Specjalista -

kiper

Wysłana - 20 października 2006 15:33    Edytuj Cytuj
Ok dzięki.
W takim razie porozmawiam z moim rehabilitantem.
pozdrowionka

Kiper

Pompek16

Wysłana - 20 października 2006 19:09    Edytuj Cytuj
Pytanie mam do Ciebie: Od kiedy zacząłeś uprawiac sport i czy teraz nie zauważasz żadnych innych dolegliwości i niestabilności oprócz tego co opisałeś?

arturmr

Wysłana - 20 października 2006 21:04    Edytuj Cytuj
2. Jak dużą odczuwałeś niestabilność przed rekonstrukcją? tylko podczas gry, czy podczas chodzenie również?
3. Czy oprócz więzadła uszkodziłeś coś jeszcze? (łąkotki)

kiper

Wysłana - 23 października 2006 22:42    Edytuj Cytuj
Sport - koszykówke zacząłem uprawiać jakieś 8 mcy po operacji. Wtedy takze zacząłem kurs tańca. W tym momencie nie odczuwam żadnej niestablności, mogę biegać bez problemu, wyciskać na suwnicy. tylko odczuwam ten problem co opisałem.
Przed rekonstrukcją przy chodzeniu i truchcie nie odczuwałem dolegliwości. Jak raz mi kolano na koszykówce uciekło to już za ostrzejsze sporty zrezygnowałem. Przed rekonstrukcją jeździłem regularnie na rowerze.
Aha i miałem tylko rekonstrukcję więzadła, łękotki okazały się w porządku

Kiper

lucas1233

Wysłana - 28 grudnia 2007 17:08    Edytuj Cytuj
witam.Jestem 2miesiace po rekonstrukcji wiazadla krzyzowego przedniego.Zacząłem juz dawno rehablitować chorą konczyne, mam prawie pełne zgiecie ,wyprost ok. MAM pytanie gdzie moge sie udac na pożądna rehablitacje operowanej kończyny< jestem z Łodzi> chodzi mi przede wszystkim o to by móc pomału funkcjonować normalnie czyli uprawiac sport<piłke nożna> stabilizator juz zdjalem z tydzien temu, caly czas jezdze na rowerze wzmacniam na silowni noge i rozciagam ją. Z góry dziekuje za pomoc
pozdrawiam

LUXUS

mamed89

Wysłana - 28 grudnia 2007 17:18    Edytuj Cytuj
Jeżeli trenujesz piłkę nożną to poprostu powiedz o tym w klubie.. prezesowni,kierownikowi czy komuś, Napewno dadzą Ci najlepszą placówke.

trening czyni mistrza..

lucas1233

Wysłana - 28 grudnia 2007 17:43    Edytuj Cytuj
no tak tylko widzisz moja przerwa trwa prawie juz dwa lata bo mialem wszystko po zrywane bo np mysleli ze mam poprostu naderwane a go juz nie bylo wiec wszystko zalatwiam w wlasnym interesie i powiem szczerze ze wole sam niz ktos tam przez kogos. prawda jest taka ze nie ma u nas w polsce prawdziwej medycyny tylko lekarze niby prywatni <jak dasz kase to ci cos powiedza jak nie twoj problem>

LUXUS

lucas1233

Wysłana - 05 stycznia 2008 17:47    Edytuj Cytuj
a może mi ktoś powiedzieć czemu 4 miesiąc po operacji jest najgorszy( lekarze mówią że kolano wtedy jest najsłabsze i może ulec zerwaniu) z góry dziekuje

LUXUS

wania129

Wysłana - 11 lutego 2008 14:13    Edytuj Cytuj
Prośba o kontakt lucas1233.

Odezwij sie do mnie, tez jestem z Lodzi i czekam na rekonstrukcję u prof Witońskiego. Bardzo chciałabym zadac Ci kilka pytań o rehabilitację i stan kolana przed operacją.
mialam wypadek 28.12.2007r.
wania129@wp.pl

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

rok po rekonstrukcji ACL

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.