Witam, jestem już rok i 2 miesiące po rekonstrukcji więzadła krzyzowego w prawym kolanie. Rekonstrukcja z użyciem własnego przeszczepu tylko nie z rzepki, a z tyłu nogi (nie wiem dokładnie z którego ścięgna) Mocowanie na zaczepy i śrubę biowchłanialną w piszczel.Operacja na WAM w Łodzi. Rehabilitacja w moim przypadku przebiegała prawidłowo. według komputerowych pomiarów siły i dynamiki po 7 miesiacach uzyskałem 86% siły i dynamiki nogi zdrowej. a po 9 miesiącach w tym treningu nóg na siłowni zóżnice te zostały zniwelowane. Z powrotem mogę czynnie grac w kosza i gram, a takżechodzić na kurs tańca. Jednakze od dwóch miesięcy odczuwam dziwny ból w okolicach środkowej części kolana poniżej rzepki po stronie lewej tzn. wewnwtrznej. Ból, dyskomfort nie jest z wiązany z bólem mięśniowym. z resztą w porównaniu do czasu z przed rekonstrukcji moj czworogłowy jest silniejszy i bardziej sprawny. ból najczęściej objawia się przy przeprostowaniu kolana i obciazaniu nogi na przeproście. Jedyny mankament to że nie uzyskuję przeprostu na nodze operowanej taki jak na zdrowej. Na zdowej to ok -15 stopni, na operowanej -5stopni, ale to może podobno tak być. Byłem u swojego lekarza prowadzacego, który powyginał mi nogę, badajac więzadło, szufladę itp. i nie stwierdził nic złego. Natomiast mnie trochę niepokoi ten ból. Czy ktoś może spotkał się już z takim przypadkiem? Jakie badanie mogę jeszcze zrobić. Czy jest zasadnym wykonanie RTG, żeby sprawdzić czy z piszczelem i biowchłanialną śruba jest wszystko w porządku? Na koniec jeszcze jedno. Doktor powiedział, że mogę grać bez stabilizatora. Natomiast wiekszość moich znajomych z ligi amatorskiej po takich przejściach gra w stabilizatorze. Jak to w końcu jest? Kupicgo nie kupić?
Być może mówisz o bólu zlokalizowanym w okolicy tzw gęsiej stopy. Tam się przyczepia kilka mięsni, których z ich może być przeciążony i stąd ból. W badaniu ortopedy staw jest jak najbardziej OK, lekarz nie widzi problemu. A przecież bólu sobie nie wymyśliłeś. Wynika to z tego, że ortop nie zajmuje się takimi "******łami". Uderz do fizjoterapeuty, który kontrolował rehabilitacje. Jeśli jest dobry to szybko odkryje przyczynę i zleci odpowiednie ćwiczenia. Do diagnozy powinny wystarczyć mu własne ręce i głowa. Na badanich typu USG/MRI ogląda się często gęsią stopę i szuka usterek (czasem pojawia się zwrot "cechy entezopatii"). Co do stabilizatora to jak uważasz. To takie dodatkowe zabezpieczenie, bardziej chyba daje komfort psychiczny.
Ok dzięki. W takim razie porozmawiam z moim rehabilitantem. pozdrowionka
Kiper
1161351200000
Pompek16
Wysłana - 20 października 2006 19:09
Pytanie mam do Ciebie: Od kiedy zacząłeś uprawiac sport i czy teraz nie zauważasz żadnych innych dolegliwości i niestabilności oprócz tego co opisałeś?
1161364177000
arturmr
Wysłana - 20 października 2006 21:04
2. Jak dużą odczuwałeś niestabilność przed rekonstrukcją? tylko podczas gry, czy podczas chodzenie również? 3. Czy oprócz więzadła uszkodziłeś coś jeszcze? (łąkotki)
1161371098000
kiper
Wysłana - 23 października 2006 22:42
Sport - koszykówke zacząłem uprawiać jakieś 8 mcy po operacji. Wtedy takze zacząłem kurs tańca. W tym momencie nie odczuwam żadnej niestablności, mogę biegać bez problemu, wyciskać na suwnicy. tylko odczuwam ten problem co opisałem. Przed rekonstrukcją przy chodzeniu i truchcie nie odczuwałem dolegliwości. Jak raz mi kolano na koszykówce uciekło to już za ostrzejsze sporty zrezygnowałem. Przed rekonstrukcją jeździłem regularnie na rowerze. Aha i miałem tylko rekonstrukcję więzadła, łękotki okazały się w porządku
Kiper
1161636123000
lucas1233
Wysłana - 28 grudnia 2007 17:08
witam.Jestem 2miesiace po rekonstrukcji wiazadla krzyzowego przedniego.Zacząłem juz dawno rehablitować chorą konczyne, mam prawie pełne zgiecie ,wyprost ok. MAM pytanie gdzie moge sie udac na pożądna rehablitacje operowanej kończyny< jestem z Łodzi> chodzi mi przede wszystkim o to by móc pomału funkcjonować normalnie czyli uprawiac sport<piłke nożna> stabilizator juz zdjalem z tydzien temu, caly czas jezdze na rowerze wzmacniam na silowni noge i rozciagam ją. Z góry dziekuje za pomoc pozdrawiam
LUXUS
1198858137000
mamed89
Wysłana - 28 grudnia 2007 17:18
Jeżeli trenujesz piłkę nożną to poprostu powiedz o tym w klubie.. prezesowni,kierownikowi czy komuś, Napewno dadzą Ci najlepszą placówke.
trening czyni mistrza..
1198858697000
lucas1233
Wysłana - 28 grudnia 2007 17:43
no tak tylko widzisz moja przerwa trwa prawie juz dwa lata bo mialem wszystko po zrywane bo np mysleli ze mam poprostu naderwane a go juz nie bylo wiec wszystko zalatwiam w wlasnym interesie i powiem szczerze ze wole sam niz ktos tam przez kogos. prawda jest taka ze nie ma u nas w polsce prawdziwej medycyny tylko lekarze niby prywatni <jak dasz kase to ci cos powiedza jak nie twoj problem>
LUXUS
1198860198000
lucas1233
Wysłana - 05 stycznia 2008 17:47
a może mi ktoś powiedzieć czemu 4 miesiąc po operacji jest najgorszy( lekarze mówią że kolano wtedy jest najsłabsze i może ulec zerwaniu) z góry dziekuje
LUXUS
1199551669000
wania129
Wysłana - 11 lutego 2008 14:13
Prośba o kontakt lucas1233.
Odezwij sie do mnie, tez jestem z Lodzi i czekam na rekonstrukcję u prof Witońskiego. Bardzo chciałabym zadac Ci kilka pytań o rehabilitację i stan kolana przed operacją. mialam wypadek 28.12.2007r. wania129@wp.pl