Sprawdź ile procent masz tłuszczu |
mam kilka pytan dotyczacych wspomnianych wyzej zoltaczek /temat w jakims sensie dotyczy mnie osobiscie, wiec jestem zywo zainteresowana konkretnymi, dokladnymi odpowiedziami/. wydawalo mi sie, ze mam na ten temat pewna wiedze - wyniesiona z reszta z rozmow z polskimi lekarzami - tymczasem okazuje sie, ze sa to informacje czesto calkowicie sprzeczne z tymi, jakie podaja np. lekarze portugalscy czy angielscy!!! oto kilka podstawowych watpliwosci:
1. ktory typ WZW jest "gorszy"? B czy C?
kiedy moja znajoma zachorowala, poinformowana ja, ze ze typ C to ten najgorszy wariant - bo przez cale zycie, bo moze sie aktywizowac itp. tymczasem ostatnio przy okazji dyskusji wyszlo, ze prawdopodobnie to B jest tym paskudniejszym wariantem. wiec jak to jest?
2. znajomy Portugalczyk wlasnie oswiadczyl, ze on ma WZW C, ma ja od kilku lat i - malo tego - w zyciu nie bral na to zadnego leku. az mi sie to wydaje niewiarygodne - mojej znajomej w Polsce tlumaczono, ze bez interferonu umiera sie na WZWC w tempie ekspresowym. tymczasem owemu znajomemu lekarze zalecili po prostu zmiane trybu zycia, zywienia itp
/i wszystkie inne pozoltaczkowe zalecenia/. pod warunkiem,
ze wyleczy/przezyje stan zapalny. a wyleczyl lezac 4 miesiace w lozku
/no i wiadomo - dieta itp/.
prawdopodobnie bym w takie cudo nie uwierzyla, gdyby nie to, ze Danny zyje chodzi, ma sie nienajgorzej i problemow zadnych od tamtej pory z watroba nie mial.
3. kolejna watpliwosc - seks. jak to jest - polscy lekarze tlumaczyli mojej kolezance, zeby z tym seksem uwazala, bo jako nosiciel - moze do konca zycia zarazac, pomimo "zaleczenia" infekcji. a tu tymczasem kolega Portugalczyk zostal poinstruowany przez (1)portugalskich i (2)angielskich lekarzy, ze a i owszem - zarazac moze, ale tylko wtedy, kiedy wirus jest aktywny. a jak aktywny nie jest - nie ma takiego ryzyka absolutnie. hmmm... male sprzecznosci? intrygujace... to jak to jest z tym seksem? i z tym zarazaniem tak w ogole - czy tak jak w przypadku WZW B - zarazic mozna, przez rozmaite wydzieliny ze slina wlacznie?
4. i kiedy wiadomo, ze jest aktywny, a kiedy, ze jest nieaktywny? no bo chyba nie tylko po zoltawym odcieniu bialek?! a jesli badania - to jakie? i jakie liczby tam powinny sie znajdowac?
5.jak szybko po dostaniu sie wirusa /czy to WZW B czt to WZW C/ do organizmu go wykryc? i od czego to zalezy?
no. chyba wystarczy na jeden raz. czekam na odpowiedzi i - z gory za nie dziekuje. pozdrawiam!