Cześć, jestem nowy na forum, i chciałbym się poradzić. Ćwiczę już przeszło 4lata (nie podchodzę do tego treningu zawodowo, ale czysto rekreacyjnie). Mam problem z najszerszym grzbietu, nie mogę podciągać się na drążku (chociaż mam siłę, żeby się podciągać) bo nie podciągam sie równo (prawą stroną wykonuje dokładnie, a lewą nie dam rady ściągnąć barku). Swego czasu, jak nie byłem świadom problemu i podciągałem się to rozbudowałem prawą stronę, a lewa jakbym o niej zapomniał na treningu. Udało mi się tą dysproporcje zniwelować, ale nie mogę dobrze rozbudować tej partii :( Co możecie mi na to poradzić ?
1. Zapomnij o sztywnych maszynach (np. smith). Wszystko rób albo hantlami albo sztangą.
2. Słabsza strona jest wyznacznikiem ciężaru/powtórzeń. Jak ćwiczysz naprzemiennie to zaczynasz słabszą stroną.
To wskazówki, aby nie pogłebiać dysproporcji, tylko je zmniejszać.
Podejrzewam, że Twój problem to zbyt słaby lewy biceps.
Skoncentruj się na tym zwłaszcza przy ćwiczeniu bicepsa.
A co do podciągania się - po prostu próbuj. Aż zacznie wychodzić.
Dodatkowe ćwiczenia - to wiosłowanie sztangą przede wszystkim.
I zastosuj najsilniejszy chwyt w podciąganiu się, czyli - podchwyt wąsko [tak, aby się stykała małe palce].
Znawca -
1207171183000
bo9dan
Wysłana - 04 kwietnia 2008 16:29
dzięki za wskazówki ;) postaram się w miarę podciągać na drążku. Kuro, powiem tyle, rozszyfrowałeś mnie :P mam słaby biceps lewy :( niedużo, ale jest... brakuje mi siły w bicepsie w jego górnej/końcowej fazie ruchu :/ prawy potrafię dopiąć tak mocno, że złapie go skurcz, a lewy...słabo. W związku z rozwinięciem tematu o biceps, mam drugie pytanie. Jakie jest dobre ćwiczenie aby wyizolować (najlepiej jednorącz)głowę krótką bicepsa i wzmocnić górną/końcową fazę ruchu?
Jeśli chcesz wzmocnić daną fazę ruchu - to skróć ruch tylko do tej fazy. Czyli, w Twoim przypadku, górna faza. Skrócenie ruchu umożliwi operowaniem większym ciężarem.
Znawca -
1207341474000
bo9dan
Wysłana - 05 kwietnia 2008 12:57
dzięki, nie raz zaglądam na atlas ;) ...znalazłem tam jedno ćwiczenie na gł. krótką (sztanga, chwyt wąski) które wykonuje :) aaa lektura dość długa 8) , dzięki Kuro za wskazówki ;)