Witam, w październiku uszkodziłem kolano nastąpiło zerwanie ACL i uszkodzenie łąkotki która została zszyta jeszcze w październiku. Chodziłem o kulach, wykonywalem ćwiczenia i wszystko jest jak być powinno (według mnie i mojego rehabilitanta). Teraz czekam na rekonstrukcje ACL i mam w związku z tym pytanie czy jeśli będe wykonywał ćwiczenia mocno obciążające kolana takie jak przysiady ze sztanga czy martwy ciąg to czy coś może sie w tym kolanie uszkodzić? Zależy mi na powrocie do tych ćwiczeń tylko nie wiem czy powinienem je wykonywać.
no to akurat mnie tez dotyczy, u mnie mowili cos o operacji łekotki ale dopiero w marcy mam rezonans- tyle musze czekac w kolejce na to badanie, własnie nie wiem jak z tym jest, mialam uszkodzone sciegna i nie wiem czy bede mogla trenowac tak jak kiedys, bo moga byc osłabione. takze niestety ja mam ten sam problem a raczej mozliwe ze bede miec i tak samo nie wiem jak z cwiczeniami, pozdrawiam
Witam z rekonstrukcja ACl jest tak ze powrót do pełnej sprawnosci trwa okolo 9 miesiecy. Wtedy mozna juz cwiczyc na silowni i robic przysiady. Własciwe przerosniecie przeszczepu przez tkanki trwa 2-3 lata w zaleznosci od organizmu.
www.chiro-reh.pl gabinet rehabilitacji mgr fizjoterapii Piotr Zemła
Znawca -
1233086607000
przybo
Wysłana - 27 stycznia 2009 21:54
to akurat wiem bo już raz mialem rekonstrukcje ACL :) chodzi o to czy dozwolone są ćwiczenia tego typu po szyciu łakotki (3 miesiące temu) ale przed rekonstrukcją ACL
1233089692000
Piotr Zemł
Wysłana - 27 stycznia 2009 22:49
ja bym proponowal w zasadzie w ogole zrezygnowac z przysiadów. Jezeli juz ccesz zachowac mase miesniowa kończyny dolnej to rób cwiczenia izometruyczne polegajace na napinaniu miesni przez 6 sekund i 12 sekund rozluznienie
www.chiro-reh.pl gabinet rehabilitacji mgr fizjoterapii Piotr Zemła
Znawca -
1233092970000
Guziec24
Wysłana - 21 września 2009 12:08
Witam przybo mam dokładnie to samo. Szyta łąkotka(róg tylny łakotki bocznej)i czeka mnie rekonstrukcja ACL. Chciałbym się dowiedzieć jak u Ciebie wyglądał powrót do zdrowia po szyciu łąkotki -Jak ze zgięciem w każdym tygodniu ) Co ile stopni można? -Ile czsu chodziłeś z kolami obciążając operowaną kończynę? -Jaki czas po szyciu łąkotki miałeś wykonywaną rekonstrukcję? -Jak wyglądała rehabilitacja po szyciu łąkotki. ( najskuteczniejsze ćwiczenia)
Jeżeli miałeś rekonstrukcję jak teraz się czujesz? Na jakim jesteś etapie?
Zadaję dużo pytań ale akurat mam rehabilitację na fundusz i za wiele się nie dowiaduję Pozdrawiam!
Zmieniony przez - Guziec24 w dniu 2009-09-21 12:09:04