SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dietetyczne wysokobiałkowe MUFINKI (szybki przepis)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 18335

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 122


Proponuję pyszne i oczywiście bardzo zdrowe MUFINKI wysokobiałkowe. Idealnie nadają się do szkoły czy też w podróż jako element drugiego śniadania.

Przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie dać radę.
Potrzebne będą:
1. Forma do mufinek (do kupienia w każdym hipermarkecie)
2. 2 kostki twarogu półtłustego (200gram)
3. 4 jajka
5. 30 gram odżywki WPC waniliowej
6. 30 gram odżywki WPC czekoladowej

Twaróg rozcieramy na gładko dodając tylko dwa jajka ( ja używam miksera). Potem dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy WPC waniliowe, a do drugiej WPC czekoladowe.
Teraz ubijamy pianę z białek z dwóch pozostałych jaj (żółtka powinny nam zostać po skończeniu pracy). Ubitą pianę dodajemy do każdej z porcji sera z WPC tuż przez przełożeniem ich do formy.
Formę smarujemy leciutko tłuszczem (ja robię to margaryną) żeby mufinki lepiej odchodziły po upieczeniu. Teraz trzeba już tylko rozłożyć masę do formy. Robimy to na przemian, czyli trochę jasnej masy i trochę ciemnej, tak aby ładnie wyglądało po upieczeniu.

Kuchnię rozgrzewam do 180 stopni.
Mufinki piekę przez 30-35 minut bez termoobiegu.
Łatwo poznać kiedy są już upieczone gdyż na początku z sera wychodzi sporo wody która wrze na krawędziach formy. Jak tego zjawiska już nie widać to znacz, że jeszcze tylko 5 minut pieczenia.
Nigdy nie otwieramy piekarnika po wyłączeniu. Mufinki powinny ostygnąć razem z piekarnikiem. W przeciwnym razie zapadną się.

Z tego przepisu wychodzi 6 pięknych mufinek. Każda z nich to:
Waga - ok 55 gram
Energia - 155 kcal
Białko - 26 gram
Węgle - 3 gramy
Tłuszcz - 6 gram


http://img27.imageshack.us/img27/9325/img002jr.jpg " data-lightbox="zdjecia" data-title="http://img27.imageshack.us/img27/9325/img002jr.jpg ">http://img27.imageshack.us/img27/9325/img002jr.jpg " alt="" />








SMACZNEGO

Zmieniony przez - oorbi w dniu 2010-06-30 09:13:51

Zmieniony przez - oorbi w dniu 2010-06-30 09:16:59
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 115 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 589
No tak masz racje :) ale sa jeszcze anty podwody:

1. jest okazja zeby zjesc cos bez uzycia slodzikow i chemii, po co więc wciskac i tu ten proszek ? (nie powiem bo lubie białka ale to inna kwestia)
2. pojscie na latwizne :)(kiedys czytałem we flex o przepisach ze 100% naturalnych tanich zrodeł takich jak otręby sojowe, platki ows, miod rodzynki ale tu trzeba wiecej kombinowac)
3. odżywka białkowa jest duzo mniej odporna na wyższą temperaturę, wg mnie po upieczeniu traci ona wiekszosc wartosci (zobacz co sie stanie jak podgrzejesz szhake bialkowy w mikrofali.. :/ )

Podsumowujac: nie jestem bron boze przeciwnikiem odzywek, stosuje je, ale jak tylko jest okazja zjesc np obiad zamiast meala to logiczne ze wole prawdziwe jedzenie. Jednak w dziale kuchnia najlepiej byloby pokazywac 100% naturalne produkty bez przetwarzania zageszczajacego np bialko. Zamiast bialka dosypalbym tutaj kakao, a jedna porcja stracila by pare gram proteiny

Zmieniony przez - giegx w dniu 2010-07-09 22:54:48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
O kolejna metamorfoza sernika, super. SOG.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 65 Napisanych postów 3834 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 41311
Fajne ,fajne tylko te odżywki mi nie pasują . To w sumie tak jakby sernik wlać do tych form.

KB/MT/MT + BJJ

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 122
Jest to w pewnym sensie odmiana sernika, ale forma mufinek jest bardzo ładna i praktyczna.
Istotne jest to aby mufinki były możliwie najbardziej puszyste. Stąd właśnie tuż przed włożeniem dodajemy do masy serowej ubitą pianę z białek jaj.
Nie dodajemy żadnej mąki czy też budyniu.

Jeśli chodzi o WPC to występują tu głównie jako dodatki smakowe i kolorystyczne.
Poza tym stanowią dodatek białka szybko trawionego białka z twarogu które jest wolno wchłaniane.

Jest to wersja low carb, ale jeśli chcemy zrobić mufinki "potreningowe" można dodać do masy rodzynki które wcześniej namoczymy w mleku.


Zmieniony przez - oorbi w dniu 2010-06-30 09:52:37
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 60 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1412
200gram twarogu łącznie? czy 2x kostka 200g ?

kurde nie mam czekolady :D dam truskawkę ^^!

"Sorry not gonna be a next time..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 122
2 kostki po 200 gram każda
fakt trochę nie ściśle to napisałem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 166
no ładnie, to dałem 200g sera + łącznie 60g odżywki ;] zobaczymy co wyjdzie:p
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
ladnie wygladaja

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 60 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1412
W środku maja wygląd coś ala kromka chleba, a skórkę(powłokę) mają chrupiącą. Co źle robię? :P sernik(SFD) kiedyś piekłem wyszedł podobnie? Stykła by fachowa porada ^^

Piekłem 35min 180C i piekarnik na 0, bez otwierania :(





Tak to wyszło :<
(To ciemniejsze to nie przypalenie, lecz ta czekoladowa masa)



Zmieniony przez - vaakoo w dniu 2010-06-30 20:59:40

"Sorry not gonna be a next time..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 713 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 28603
wygląda naprawdę dobrze :) niby wariacja sernika, ale naprawdę dobra :) na pewno wkrótce stestuję :)

ja bym dodał jeszcze wiórki kokosowe/posiekane orzechy lub migdały

Zmieniony przez - dawidm w dniu 2010-06-30 23:18:53
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
fajnie wygląda, trzeba stestować
SOG
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Szpinakowo- marchewkowe placki owsiane

Następny temat

omlet z banami - szybki przepis - przygotowanie: 15 minut

WHEY premium