SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Składnik makaronu - Semolina? Szkodliwa jak mąka pszenna?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8455

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 89
Witam wszystkich,

Ostatnio byłem w sklepie i przeglądałem składy makaronów, natknąłem się na Semoline. Postanowiłem trochę poczytać o niej w internecie okazało się że powstaje z pszenicy twardej (durum).

Jak mi wiadomo biała oczyszczona (rafinowana) mąka ma negatywny wpływ na człowieka. Staram się unikać produkty ją zawierające. Mąka pszenna jest najtańsza... przez to szeroko dostępna i wykorzystywana w produkcji żywności.

Co moglibyście powiedzieć mi na temat durum, oraz występowaniu mąki rafinowanej w produktach spożywczych?

Serdecznie pozdrawiam.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
semolina - ok. typ chyba 1750 albo okolo.

tania, wartosciowa. jakkolwiek by nie brzmialy te 2 wyrazy zestawione ze soba


Zmieniony przez - psonic w dniu 2010-06-04 21:23:56
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 89
Dzięki za odpowiedź!

A jeżeli na makaronie jest napisane "mąka pszenna" i nie ma podanego typu to należy się domyślić że jest to najbardziej oczyszczony rodzaj?

Zmieniony przez - ralphii32 w dniu 2010-06-04 21:57:38
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
być może nazwa na opakowaniu jest poidana
# typ 450 Tortowa
# typ 500 Krupczatka, Mąka Wrocławska
# typ 550 Luksusowa
# typ 750 Chlebowa
# typ 1400 Sitkowa
# typ 1850 Graham
# typ 2000 Razowa, Śruta chlebowa).

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 89
Dzięki za odpowiedź.

A co myślicie o makaronach jejecznych? 5 jajeczne itd. Dobre na masę?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
To nie makarony są dobre na mase czy ryże, na masę dobra jest dobra dieta z odpowiednimi składnikami , trening itp

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Jajeczne sa robione na ogol z najslabszej maki pszennej.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Grill elektryczny

Następny temat

Zdrowie a dojrzewanie ?

WHEY premium