SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Co myśle na temat mleka i serków.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3089

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 691 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 23619
Kurcze, tak czytam i czytam na forum i oczom nie wierze, jak można pić mleko i jeść twarogi. Jak można je zalecać do codziennej diety. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem mleka i wszelkich twarogów, serów. Podam tylko kilka powodów, oto one:
1 - Mleko tak często zachwalane zawiera spore ilości kazeiny i laktozy. Jak wiemy za trawienie pokarmów w naszym organiżmie odpowiedzialne są różne enzymy trawienne, węglowodany są trawione przez inny enzym, tłuszcz przez jeszcze inny i białka tak samo, z tą róznicą, że z białkami organizm się najbardzej męczy, dlatego przeznacza na ten proces najwięcej energii ( kalorii) - z tego powodu 1 gram węglowodanów a 1 gram białka mimo, że posiadają tyle samo kalorii, to jednak róznią się znacznie energochłonnością.
Ale do rzeczy, za trawienie kazeiny odpowiedzialny jest enzym zwany reniną, której organizm ludzki niestety nie posiada, lecz nasz organizm radzi sobie z tym problemem w inny sposób. Przetwarza go do kazeinianu wapnia, który dzięki odpowiedniemu enzymowi jest konwertowany ( przetwarzany ) do prakazeinianu, wtedy prakazeinianem zajmuje się enzym trawienny odpowiedzialny za trawienie białek w organiżmie - pepsyna. Odbywa się to kosztem oczywiście wapnia, bo bez wapnia organizm ludzki nie przekonwertuje kazeiny do kazeinianu wapnia. Jeśli w organiżmie jest deficyt wapnia to wapń jest pobierany z kości. Niektórzy mogą powiedzieć, że piją mleko w dużych ilościach i nic im nie jest. Ale prawda jest taka, że nigdy nie mów nigdy, młody organizm ma ogromne możliwości regeneracyjne i potrafi naprawde dużo wytrzymać, ale z czasem gdy latka lecą do przodu, cięzary na siłowni są coraz większe to siadają nam stawy, kości stają się łamliwe ( najgorzej mają osoby ćwiczące na siłowni, bo to oni dżwigają zelastwa i organizm najbardziej dostaje po tylku, a propos kulturystyka bez odpowiedniej wiedzy o zdrowym odżywianiu się szybciej eksploatuje, starzeje itp. ale mniejsza o to ). Dodatkowo nasza wspaniała kazeina w naszym układzie pokarmowym tworzy duże grudki, oblepiając go i powodując, że pokarmy które spożywamy z naszym serkiem czy mlekiem żle się przyswajają, dotyczy to również ważnych witamin i minerałów ( niestety). Dodatkowo kazeina wytwarza ciekawą substancje w naszym organizmie zwaną homocysteiną. Mhm, można zadać sobie pytanie,co ta homocysteina właściwie powoduje i już odpowiadam - zmiany miazdzycowe, zakrzepy, zawały. Działanie homocysteiny nasilają np: palenie tytoniu, alkohol, kawa ( z tego względu nie poleca się pić kawy z mlekiem, ps. kawy nie powinno sie pić nawet samej, przynajmniej z dodatkiem łyżeczki cukru, ale nie chce się rozpisywać zbytnio).
2 - Mleko zawiera również laktozę, którą trawi laktaza, sęk w tym, że organizm ludzki nie posiada tych enzymów, ten enzym znajduje się tylko w mleku matki. Oczywiście organizm bardzo męczy się z trawieniem laktozy i kazeiny, przez co część tych substancji zamienia się w tłuszczyk a część zalega w jelitach ( porażka dla metabolizmu ) i gnije, zajmują się nimi bakterie fekalne, co nie jest zbytnio zdrowe dla organizmu.
3 - Mleko zawiera tworzy w żołądku kwas masłowy ( o zgrozo ), wystepuje on np: w zjełczałym maśle. Jest to substancja szkodliwa dla naszego organizmu. Apropo kwas masłowy ma zastosowanie w przemysle do produkcji róznego rodzaju barwników.
4 - Ciekawy skład chemiczny mleka + tłuszcz w mleku też daje nieciekawe rezultaty. Lipaza - enzym trawiący tłuszcze konwertują tłuszcz w mleku do kwasu palmitynowego, który lubi bardzo połączenie z wapniem ( o zgrozo ) szczególnie w jelitach. Nie trzeba dodawać, że kazeina + kwas palmitynowy działają synergistycznie w stosunku do wapnia ( ze szkodą dla wapnia ).
5 - Niektórzy mogą uważać, że mleko zawiera dużo wapnia i że taka ilość wapnia złagodzi skutki negatywnego wpływu składu chemicznego mleka na ilość wapnia w organiżmie. O zgrozo to też nieprawda, w obecności wapnia musi być mało fosforu, żeby wapń się efektywnie wchłaniał. Fosforu musi być conajmniej 2 razy mniej, albo jeszcze troche.
6 - Ponadto bądżmy szczerzy mleko w sklepach, to jest pozostałość po mleku, proces pasteryzacji wszystko niszczy, a to co martwe jest najzwyczajniej w świecie pożywką dla bakterii i nie są to te dobroczynne bakterie.
Główna przyczyną braku wapnia w organżmie jest brak równowagi kwasowo - zasadowej w organiżmie na skutek zwiększonego spożycia białka przez kulturystów, zbyt małą ilość warzyw i owoców w diecie,brak antyutlenaczy, spożywania nieodpowiednich produktów.
Wapń jest dobrze przyswajany z takich produktów jak kefiry, jogurty naturalne, ze skorupiaków ( bardzo dobrze jest również suplementować się wapniem ). Wapń najlepiej brać naczco z dala od magnezu, gdzieś tak 20 minut przed posiłkiem.
Nie ulega jednak wątpliwości, że kazeina jest najlepszym białkiem na noc, bo wyrzut aminokwasów do krwi jest stopniowy i rozłożony w czasie, co skutecznie chroni nas przed nocnym katabolizmem. Tu zalecam odżywki białkowe zawierającą kazeine wstępnie strawioną (kazeinian wapnia lub kazeina micelarna) czyli tzw. kazeinke bez żadnych negatywów. Organizm nie musi się męczyć z potwornym trawieniem produktów mlecznych, lepiej będziemy spali, wstawali bardziej wypoczęci, a układ pokarmowy odwdzięczy się nam się przyrostem mięśni a w przyszłości zdrowiem.
Podsumowanie - mleko, róznego rodzaju serki to marnotrawienie własnego zdrowia, nic więcej. Prawda jest taka, że firmy chcą na nas zarobić a państwo zbytnio wchodzi w tyłek rolnikom, którzy wyciągają tylko ręce po więcej i więcej. Cała ta kampania reklamowa jest chora. Artykuł napisałem sam, lecz niech każdy w swej inwencji zechce poznać prawde. Prawda wyswobadza
Zapraszam do dyskusji, jeżeli sie myle to prosze o wartościowe argumenty bez argumentum ad personam, z pożytkiem dla SFD.

Ból przemija, chwała jest wieczna!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 197 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8375
fajny temacik i ciekawy. Problem polega na tym że w każdym pożywieniu znajdzie się coś szkodliwego dla naszego zdrowia. Nie umniejszając tu postępowi technologicznemu, któremu to zawdzięczamy. Pytanie które się rodzi brzmi: Czy jesteśmy w stanie zrezygnować z jedzenia, by zastąpić je odżywkami? ja na to nie jestem gotowy ;)
ciekawe jak się to rozwinie. SoG

non omnis moriar~`

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 691 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 23619
Dziękuje i odbijam.

Ból przemija, chwała jest wieczna!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 770 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 24448
Wapń jest dobrze przyswajany z takich produktów jak kefiry, jogurty naturalne

o zgrozo o zgrozo o zgrozo przecież w kefirach i jogurtach też jest kazeina, zupełnie jakbym czytał Tombaka...

Wiedza jest najlepszym anabolikiem

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 8678 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 160898
Mleko zawiera również laktozę, którą trawi laktaza, sęk w tym, że organizm ludzki nie posiada tych enzymów, ten enzym znajduje się tylko w mleku matki

widzialem laktaze chyba jako dodatek do jakis odzywek

poszly sogi

Zmieniony przez - Molu86 w dniu 2009-11-15 11:21:08

...:::Every Dream Has A Beginning:::...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 104 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 5545
Od dzisaj pije bialko z woda :P SOG...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 691 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 23619
Dziękuje za Sogi i odbijam.
Kaziol rzecz w tym, że mleko składa się z 2 białek - kazeiny i serwatki, kazeina stanowi 80% białek. Jogurty i kefiry mają o wiele mniej kazeiny w swoim produkcie, po drugie jogurty i kefiry powstają z mleka fermentowanego, fermentacja odbywa się w bardzo wysokich temperaturach w przemyśle. Z tego powodu serwatka jest degradowana a kazeina częściowo. Po takiej obróbce kazeina jest o wiele bardziej strawniejsza, dodatkowo do kefirów i jogurtów dodawane są szczepy bakterii fermentacji mlekowej, co dodatkowo poprawia prcesy trawienia tegoż produktu, dlatego np. białko z przetworów mlecznych szybciej się trawi, usprawnia prace jelit na wskutek dobroczynnych kultur bakterii. Można się jeszcze sprzeczać, że kazeina której i tak jest mało w jogurtach i kefirach wytwarza homocysteinę o której pisałem poprzednio, lecz przetwory mleczne zawierają więcej witamin z gruby B oraz kwasu foliowego które niweluje jej działanie. W dodatku przetwory mleczne zawierają więcej wapnia niż mleko, i w dodatku jest to wapń lepiej strawny niż w samym mleku. Można powiedzieć, że prace za układ pokarmowy w dużej mierze powodują szczepy bakterii w tych że produktach. Dobrą alternatywą dla mleka krowiego jest mleko kozie, który zawiera skład najbardziej zbliżony do mleka matki. Pozdro!!!

Ból przemija, chwała jest wieczna!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 8678 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 160898
jezeli pisales to 'z glowy', to mozesz jeszcze niezle namieszac w tym dziale, pozdro

...:::Every Dream Has A Beginning:::...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 770 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 24448
za trawienie kazeiny odpowiedzialny jest enzym zwany reniną, której organizm ludzki niestety nie posiada, lecz nasz organizm radzi sobie z tym problemem w inny sposób. Przetwarza go do kazeinianu wapnia, który dzięki odpowiedniemu enzymowi jest konwertowany ( przetwarzany ) do prakazeinianu, wtedy prakazeinianem zajmuje się enzym trawienny odpowiedzialny za trawienie białek w organiżmie - pepsyna

Piszesz, że do strawienia kazeiny jest potrzebna rennina, organizm dorosłego człowieka jej nie posiada więc przetwarza kazeinę do kazeinianu wapnia itd. ...

Powiedz mi, jak się nazywa ten "odpowiedni enzym" który pogrubiłem w Twoim tekscie.

Wiedza jest najlepszym anabolikiem

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 19 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 609
Bardzo fajny artykuł. Osobiście zamiast mleka stosuje mleczko kiełkowe ze zbóż. Blenduje 150-200g gryki (waga przed wykiełkowaniem) z wodą. Odsączam i wyciskam na sitku lub gazie, następnie wlewam z powrotem do blendera dodaje 4 dojrzale banany/ kilak gruszek lub tego i tego po trochu. Mleczka z kiełków mają różne smaki, zależą one od rodzaju kiełków. Podaje przykładowe wartości dla mleczka z 200g gryki. Obok podane wartość posiłku z mleczka, 4 bananow oraz 30g orzechow wloskich. Dalej przedstawione % zapotrzebowanie dzienne z takiego posilku bardzo szybko wyliczone dla mezczyzny 20 lat, 180 cm 85kg, wysoka aktywnosc fiz tluszcze 1,3g wegle 3g bialko 2,3
kalorie- 514 / 1066 / 32%
białko- 19g / 28 / 10%
weglowodany- 107g / 202 / 48
tluszcze- 5g / 25 / 37%
witaminy 38% ogólem w tym
kwas foliowy 45hg / 154 / 39%
witamina A 0 / 262 / 9%
B1- 0,2 mg / 0,4 / 31%
b2- 0,6 mg / 1 / 75%
b3- 10,5 mg / 13,5 / 85%
b5- 1,8 mg / 3,4 / 67%
b6- 0,3 mg / 1,9 / 150%
witamina c- / 35,2 / 39%
Mineraly ogolem 60%
wapno- 27 mg / 76,4 / 8%
miedz- 1,7 mg / 2,4 / 271%
zelazo- 3,3 mg / 5,2 / 65%
magnez- 346,5 mg / 501,9 / 125%
fosfor- 520,5 mg / 712,3 / 102%
potas- 690 mg / 2254,3/ 48%
selen- 12,5 hg / 17,9 / 33%
sod- 1,5 mg / 6,1 / 0%
cynk- 3,6 mg / 5,1 / 47%
mangan- 0 / 4,1 / 176%

mleczko nie zawiera ciezko przyswajalnych lupek= lepsze wchłanianie, tabela ktora stworzylem nie zawiera odjetych wartosci z pulpa ktora po wycisnieciu zostaje wyrzucona, nie potrafie tego okreslic (zostaje jej nieduzo przy dobrym wycisnieciu)
Po wypiciu takiego mleczka mozna odczekac 10-15 min a nastepnie zjesc/ wypic bialko bez obaw o problemy z trawieniem (wegle+ bialka zle sie trawia.. moje zdanie na ten temat)
Zmieniony przez - Oberto w dniu 2009-11-22 23:05:53

Zmieniony przez - Oberto w dniu 2009-11-22 23:08:15

Zmieniony przez - Oberto w dniu 2009-11-22 23:10:09
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Kaziol rennina to nic innego jak podpuszczka, w organiźmie ludzkim jest do około 3 roku życia, to ona katalizuje przemianę kazeinianu wapnia do parakazeinianu który może być trwaiony przez pepsynę ...

Moje zdanie raz je już wyrażałem
jeśli chodzi o mleko wpiszcie w wyszukiwarce jest mnóstwo postów, osobiście piję do kawy bo lubię i nie mam problemów z laktozą. A co do kazeiny niech każdy robi jak uważa, generalnie wolę zjeść serek niż pchać w siebie kolejną odżywkę.

tu coś zupełnie w drugą stronę https://www.sfd.pl/Rola_nabiału_w_redukcji-t302059.html
i jak powiedziałem każdy odpowiada za siebie.

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

coś w rodzaju diety redukcyjnej

Następny temat

Dieta na Mase . Hmmm

WHEY premium