co do linku który wkleił apokalipsa, to tekst tam zawarty moze posrednio sugerowac, ze bialko ostrowi top jakis dziwny wybryk natury. Pozwole sobie powielić swoja wlasna wypowiedz :
Zarówno ostrowia, jak i inne WPC powstaja w tym samym procesie (proces ultrafiltracji membranowej i mikrofiltracji), który jest procesem dośc powszechnym w ogole w swiecie mleczarskim . Nie jest zarezerwowny jedynie dla firm sportowych, czy do produkcji WPC/WPI (choc membran ceramicznych chyba faktycznie uzywa się jedynie do produkcji białek wysokiej jakosci). Ostrowi brak emulgatorów, smaku, idealnej konsystencji, ostrowia ma bardziej forme "mąki" (podonie jak kiedys izolat hi-teca), stąd wiecej powietrza dostaje się między ziarenka - po wstrząsnieciu - jest wieksza piana. Picie spienionej odzywki - moze powodowac pozniej pewne nietakty gastryczne, gazy itp...
Ciekawe ze nikt sie nie czepia serka wiejskiego, że ma wieksze grudki niz kazeina micelarna z odzywki bialkowej, że nikt nie krytykuje twarogu jako zrodla kazeiny, powolujac sie na fakt, ze w Polsce brakuje kasy na laboratorium w którym twaróg byłby produkowany wg najwyzszych standardów...
Bo jesli by porownac twaróg ze smakowym kazeine micelarną, to z pewnoscią twarog przegralby w przedbiegach w kwestii rozpuszczalnosci, smaku, czy prestiżu procesu pozyskiwania. Czy to oznacza, ze jego wartość jest nizsza? "
Co do tego że WPC ostrowi produkowane jest przez mleczarnie - pozwole sobie zacytować forumowiczą Martainn'a:
Mleczarnie w Europie są dostarczycielem surowca dla firm produkujących białko. Jeden z największych w Europie to Milei! To też mleczarnia. Oprócz serwatki, robią sery, mleka i pierdoły.
Generalnie(podobnie jak cytowany kolega) - nie należę do entuzjastów tego bialka, nie pijam ostrowi (próbowałem - i już nie chcę), i uważam, że jesli kogos stać na "lepsze bialka" - to niech kupuje lepsze białka. Ale przestrzegam przed popadaniem w skrajność
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-10-07 22:25:01