ZINTEGROWANY SYSTEM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI w OLIMP labs.
Nasz system zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności jest oparty na wdrożonych systemach: ISO 9001:2001 oraz ISO 22000;2006 (HACCP) , co potwierdzają certyfikaty.
Nasza firma jako jedna z pierwszych firm całego rynku w Polsce, uzyskała certyfikat zgodności z wymaganiami PN-EN ISO 22000:2006 (certyfikat nr 226H/2007) w zakresie: "Produkcja, dystrybucja i marketing środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementów diety w formie kapsułek, tabletek, koncentratów w proszku i kapsułek". Podstawowym zadaniem systemu ISO 22000 jest zapewnienie, że w łańcuchu żywnościowym (począwszy od produkcji surowca, transport, produkcję gotowego produktu, aż po Konsumenta) nie wystąpią słabe elementy, w których może dojść do wprowadzenia zagrożenia bezpieczeństwa żywności.
Najnowsza norma ISO 22000:2006 to zintegrowany system zarządzania dobrymi praktykami: GMP, GHP, GLP (programami PRP) oraz systemem Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (HACCP), opartymi o wymagania normy ISO 9001:2000. Takie ujęcie wymagań normy ISO 22000 to bieżąca aktualizacja systemu, a także jego nieustanne sprawdzanie pod kątem adekwatności i skuteczności zastosowanych rozwiązań (ustalenie i nieustanna weryfikacja CCP - Krytycznych Punktów Kontrolnych), co nadaje mu dynamiczny charakter i pociąga za sobą konieczność ciągłego doskonalenia.
W ogólnym ujęciu norma ISO 22000 bazuje na następujących czterech kluczowych filarach:
• Programy wstępne tzw. PRP, tj. programy Dobrej Praktyki Produkcyjnej, w tym Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Laboratoryjnej
• Zasady systemu HACCP
• Weryfikacja systemu HACCP
• Zasady komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej
Norma przedstawia wymagania GMP/GHP, jako podstawę dla prawidłowego funkcjonowania zasad systemu HACCP, skuteczny nadzór nad zagrożeniami występującymi w całym łańcuchu produkcyjnym i żywieniowym, poprzez dobrze zorganizowaną weryfikacja systemu. Chodzi tu o bliższą weryfikację w zakresie CCP programów higieniczno-sanitarnych oraz poprzez audity wewnętrzne. Weryfikacja oparta jest o prawidłowe zasady komunikacji zarówno wewnętrznej, jak i zewnętrznej pomiędzy wszystkimi zainteresowanymi stronami pośrednio lub bezpośrednio uczestniczącymi w wytwarzaniu żywności, tj. dostawcami, pracownikami firmy, klientami, Jednostkami Kontroli Urzędowych
--------------------------------------------------------------------------
To czego inni się dopiero uczą w Olimpie jest wdrożone w praktyce i potwierdzone certyfikatami od dobrych kilku miesięcy.Gratulujemy
Nutrifarm