SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Domowy majonez

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3472

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 67 Wiek 38 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 370
Chciałbym pokazać jak łatwo jest zrobić majonez samemu w domu.
Wy maga to tylko posiadania blendera ręcznego i składników i po 5 minutach mamy gotowy majonez.





Składniki:
- 1 żółtko
- łyżka musztardy
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżka octu
- łyżka miodu
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 150-200 ml oleju rzepakowego

Wykonanie:
Składniki żółtko, sól, miód, pieprz, ocet, musztardę wrzucam do pojemnika i zaczynam miksować blenderem powoli dolewając cienkim strumieniem olej. Tak robię aż majonez stanie się jednolity i bardzo gęsty.
Gotowy majonez domowy przekładamy do słoików i trzymamy w lodówce.

Taki przepis to jest baza i można go oczywiście modyfikować dodając więcej miodu, bądź octu.
Ma on oczywiście lepsze składniki niż ten sklepowy i jest pyszny. Może stanowić dodatek do kanapek, sałatek, jak i być podstawą do tworzenia dipów.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Ja robię bardzo podobnie, tylko mniej oleju i zazwyczaj jest to rozpuszczone masło klarowane.
1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 30 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 366
Jak długo w lodówce można trzymać ten majonez ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 67 Wiek 38 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 370
Najdłużej trzymałem tydzień i był dobry
Ale ogólnie robię małą ilość, czyli z jednego żółtka i z żoną zjadamy tak do 3 dni.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
ja też zazwyczaj robię małą ilość i z tego co pamiętam, to również najdłużej miałam tydzień, ale u mnie po tygodniu był już lekko kwaśny, raczej niezjadliwy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 30 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 366
Żółtko gotowane czy surowe ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 67 Wiek 38 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 370
CF Chelsea
Żółtko gotowane czy surowe ?

Surowe.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 30 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 366
Mi wodnisty wyszedł hm
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 30 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 366
Zetnie się w lodówce ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 502 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 10576
trzeba było dodać trochę oleju/innego tłuszczy i zblendować ponownie :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zrób sam masło orzechowe.

Następny temat

Muffinki LC z kalafiorem

WHEY premium