Również m.in nadmiar sodu powoduje zatrzymanie wody w organiźmie.
Woda destylowana, podobnie jak i przegotowana wypłukuje sód z organizmu. Podobnie jak picie wody o małej zawartości sodu.
Osoby, które dużo ćwiczą albo pocą sie z powodu upałów,również tracą wiele sodu. Dlatego u tych osób wzrasta zapotrzebowanie na sól.Pamiętajmy ze sól jest odpowiedzialna za gospodarke elekrolitową w organiźmie. Generalnie jest jej mniej kiedy traci sie płyny z organizmu uwaga na długotrwałe biegunki)
He he ale gdy tej soli bedzie za mało nasz organizm sie o nią upomni.Po prostu poczujemy ochote aby zjeść cos słonego. Inne objawy to wzmożone pragnienie, brak apetytu, omdlenia.
Co zrobic kiedy jest jej za dużo ?...Ograniczyc spozycie
Pamietać,ze wiele produktów konserwowanych jest np. benzoesanem sodu. Mnóstwo jej jest w serach zółtych, pleśniowych, topionych, konserwach, wędlinach, szynkach...długo by wymieniać.No i oprócz zjadania żywności przetworzonej konserwowanej solą, całkiem sporo solimy.
Zwykła sól mozna zastąpić sola niskosodową.
Oczywiscie nie należy popadać w przesadę
Spróbuj, mnie np.na diecie wszystkie wedliny wydaja sie za słone a jogurty za słodkie hehe
pozdrawiam
Zmieniony przez - f_inka w dniu 2004-03-12 05:20:02