Bardzo szczegółowo, czyli tak jak powinno być, byłoby gdybyś dodał wg kalkulatora kalorii.
A nie tak jak napisałeś "kiełbasa/szynka/salami". Całe pento czy może pół plasterka tych kiełbas? Salami jest tłuste. Ser żółty też. Karkówka i żeberka to samo. I to nie ten 'dobry' tłuszcz. Jeżeli masz typ 'endo' to się zalejesz, a nie zbudujesz mięśnie.
Ciemne pieczywo - co to wg Ciebie jest? Bułka razowa, żytnia, pszenna barwiona palonym ziarnem, żeby wyglądała na ciemną?
Makaron zwykły czy razowy? A może z pszenicy durum?
Ryż jaki? Parboiled, basmati, jaśminowy, brązowy? Zwykły biały to kicha.
Musli? Jakie?
Parówka?! Wierzysz w to, że tam jest 90%mięsa ?
Za dużo rozbieżności Proszem Pana.
DT:
http://www.sfd.pl/[DT]_Walka_z_genami-t1057996.html /Masa 1-24/
DT Konkursowy:
http://www.sfd.pl/Dziennik_konkursowy__Munga_i_Marian-t1075262.html
Munga"wszystko opisane bardzo szczegółowo"
Bardzo szczegółowo, czyli tak jak powinno być, byłoby gdybyś dodał wg kalkulatora kalorii.
A nie tak jak napisałeś "kiełbasa/szynka/salami". Całe pento czy może pół plasterka tych kiełbas? Salami jest tłuste. Ser żółty też. Karkówka i żeberka to samo. I to nie ten 'dobry' tłuszcz. Jeżeli masz typ 'endo' to się zalejesz, a nie zbudujesz mięśnie.
Ciemne pieczywo - co to wg Ciebie jest? Bułka razowa, żytnia, pszenna barwiona palonym ziarnem, żeby wyglądała na ciemną?
Makaron zwykły czy razowy? A może z pszenicy durum?
Ryż jaki? Parboiled, basmati, jaśminowy, brązowy? Zwykły biały to kicha.
Musli? Jakie?
Parówka?! Wierzysz w to, że tam jest 90%mięsa ?
Za dużo rozbieżności Proszem Pana.
OK rozumiem, w takim razie wieczorem podeślę dokładną rozpiskę:)
Ale z Twojej odpowiedzi urodziło mi się kilka pytań:
Jakie mięso jest najzdrowsze do budowania masy i jak przyrządzone?
Jaki typ makaronu jest najzdrowszy? Ja jem głównie z pszenicy durum.
Jaki ryż najzdrowszy? Ja jem głównie Basmati.
Parówki nawet nie rozpatruję w kategorii mięsa;p
Generalnie chodzi tutaj o obróbkę termiczną i to co dzieje się z mięsem. Jeżeli jesteś "purystą", to będziesz parował. A tak naprawdę, jeżeli smażysz na oliwie, to 'wystarczy' wliczyć ją do bilansu i zwyczajnie zjeść całość z patelni.
Co do mięsa. Najchudsza jest pierś. Czy superzdrowa? "Hardly" jak to mawiają anglicy. Z uwagi na to, że jest to mięso pędzone i zawiera sporo antybiotyków. Na pewno zdrowsza jest wołowina [jest też bogatsza w wartości odżywcze].
Makaron razowy. Durum też może być.
Najzdrowszy jest brązowy. Jest odpowiednikiem pełnoziarnistego makaronu/mąki. Najgorszy jest biały, zwyczajny. Bo to odpowiednik naszej chemicznie czyszczonej pszenicy. Wszystko co najlepsze w takim ryżu jest zaraz pod łupinką, która jest całkowicie usuwana. Jak nie najadasz się ryżem, to polecam nasze polskie pyry/zimnioki/kartofle. Trzeba tego zjeść dużo więcej w porównaniu z ryżem, żeby dostarczyć tyle samo węgli.
DT:
http://www.sfd.pl/[DT]_Walka_z_genami-t1057996.html /Masa 1-24/
DT Konkursowy:
http://www.sfd.pl/Dziennik_konkursowy__Munga_i_Marian-t1075262.html
Zmieniony przez - Munga w dniu 2014-12-01 15:44:15
DT:
http://www.sfd.pl/[DT]_Walka_z_genami-t1057996.html /Masa 1-24/
DT Konkursowy:
http://www.sfd.pl/Dziennik_konkursowy__Munga_i_Marian-t1075262.html
Do tego wody nie solę, czasem ewentualnie wsypuję jakieś przyprawy (np.: curry) dla smaku.
Ale brązowy też lubię:)
Zmieniony przez - insane.as w dniu 2014-12-01 15:53:22
DT:
http://www.sfd.pl/[DT]_Walka_z_genami-t1057996.html /Masa 1-24/
DT Konkursowy:
http://www.sfd.pl/Dziennik_konkursowy__Munga_i_Marian-t1075262.html
DT:
http://www.sfd.pl/[DT]_Walka_z_genami-t1057996.html /Masa 1-24/
DT Konkursowy:
http://www.sfd.pl/Dziennik_konkursowy__Munga_i_Marian-t1075262.html