SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ambitny plan noworoczny do oceny

temat działu:

Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3554

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 24 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 284
OK wieczorem wrzucę dietę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 2255 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 15677
"wszystko opisane bardzo szczegółowo"

Bardzo szczegółowo, czyli tak jak powinno być, byłoby gdybyś dodał wg kalkulatora kalorii.
A nie tak jak napisałeś "kiełbasa/szynka/salami". Całe pento czy może pół plasterka tych kiełbas? Salami jest tłuste. Ser żółty też. Karkówka i żeberka to samo. I to nie ten 'dobry' tłuszcz. Jeżeli masz typ 'endo' to się zalejesz, a nie zbudujesz mięśnie.
Ciemne pieczywo - co to wg Ciebie jest? Bułka razowa, żytnia, pszenna barwiona palonym ziarnem, żeby wyglądała na ciemną?
Makaron zwykły czy razowy? A może z pszenicy durum?
Ryż jaki? Parboiled, basmati, jaśminowy, brązowy? Zwykły biały to kicha.
Musli? Jakie?
Parówka?! Wierzysz w to, że tam jest 90%mięsa ?

Za dużo rozbieżności Proszem Pana.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 24 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 284
Munga
"wszystko opisane bardzo szczegółowo"

Bardzo szczegółowo, czyli tak jak powinno być, byłoby gdybyś dodał wg kalkulatora kalorii.
A nie tak jak napisałeś "kiełbasa/szynka/salami". Całe pento czy może pół plasterka tych kiełbas? Salami jest tłuste. Ser żółty też. Karkówka i żeberka to samo. I to nie ten 'dobry' tłuszcz. Jeżeli masz typ 'endo' to się zalejesz, a nie zbudujesz mięśnie.
Ciemne pieczywo - co to wg Ciebie jest? Bułka razowa, żytnia, pszenna barwiona palonym ziarnem, żeby wyglądała na ciemną?
Makaron zwykły czy razowy? A może z pszenicy durum?
Ryż jaki? Parboiled, basmati, jaśminowy, brązowy? Zwykły biały to kicha.
Musli? Jakie?
Parówka?! Wierzysz w to, że tam jest 90%mięsa ?

Za dużo rozbieżności Proszem Pana.


OK rozumiem, w takim razie wieczorem podeślę dokładną rozpiskę:)

Ale z Twojej odpowiedzi urodziło mi się kilka pytań:
Jakie mięso jest najzdrowsze do budowania masy i jak przyrządzone?
Jaki typ makaronu jest najzdrowszy? Ja jem głównie z pszenicy durum.
Jaki ryż najzdrowszy? Ja jem głównie Basmati.

Parówki nawet nie rozpatruję w kategorii mięsa;p
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 2255 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 15677
Kolejność co do zdrowotności jest taka: parowane->gotowane->pieczone->smażone.
Generalnie chodzi tutaj o obróbkę termiczną i to co dzieje się z mięsem. Jeżeli jesteś "purystą", to będziesz parował. A tak naprawdę, jeżeli smażysz na oliwie, to 'wystarczy' wliczyć ją do bilansu i zwyczajnie zjeść całość z patelni.
Co do mięsa. Najchudsza jest pierś. Czy superzdrowa? "Hardly" jak to mawiają anglicy. Z uwagi na to, że jest to mięso pędzone i zawiera sporo antybiotyków. Na pewno zdrowsza jest wołowina [jest też bogatsza w wartości odżywcze].
Makaron razowy. Durum też może być.
Najzdrowszy jest brązowy. Jest odpowiednikiem pełnoziarnistego makaronu/mąki. Najgorszy jest biały, zwyczajny. Bo to odpowiednik naszej chemicznie czyszczonej pszenicy. Wszystko co najlepsze w takim ryżu jest zaraz pod łupinką, która jest całkowicie usuwana. Jak nie najadasz się ryżem, to polecam nasze polskie pyry/zimnioki/kartofle. Trzeba tego zjeść dużo więcej w porównaniu z ryżem, żeby dostarczyć tyle samo węgli.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 24 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 284
Dziękuję Munga! SOG przyznany za pierwszą pełną i merytoryczną poradę:) Wieczorem podeślę w kalkulatorze swoją dietę, ale Twój komentarz na pewno sporo w niej zmieni:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 2255 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 15677
Zapomniałem dopisać o ryżu: ryż parboiled, brązowy, dziki, jaśminowy, basmati. Sam wcinam parboiled z uwagi na to, że gotuje się 15min. Jeżeli chodzi o walory smakowe to muszę spróbować reszty, ale wg mnie brązowy >>> parboiled. Ma fajną konsystencję, taką lekko mączną i jest słodkawy. Po prostu mniej "nijaki". Oczywiście wszystko kwestia przygotowania i doprawienia, ale mówię tutaj o takim najszybszym wyjętym prosto z osolonej wody. Brązowy ma niestety ten minus, że potrzebuje 45min gotowania :/

Zmieniony przez - Munga w dniu 2014-12-01 15:44:15
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 24 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 284
Ja zazwyczaj jem basmati, bo ziarenka są łądne oddzielone, do tego w smaku jest bardzo dobry. Nie kupuję w siateczkach tylko luzem i wrzucam parę garści.
Do tego wody nie solę, czasem ewentualnie wsypuję jakieś przyprawy (np.: curry) dla smaku.
Ale brązowy też lubię:)

Zmieniony przez - insane.as w dniu 2014-12-01 15:53:22
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 2255 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 15677
To zmierz te "parę garści" ;) Ważenie to podstawa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 24 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 284
Właśnie nie wiem za bardzo jak to zrobić;/ Nie mam wagi kuchennej, a nie mam pomysłu jak to zrobić inaczej? Zasadniczo jak dotąd patrzyłem na stosunek wysypanej ilości ryżu na całą paczkę i strałem się na raz jeść 125-175g ryżu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 2255 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 15677
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Nie wiem czy masa czy redukcja :/

Następny temat

Gainer

WHEY premium