Jak wszyscy doskonale zdają sobie sprawę, węglowodany są bardzo dobrym źródłem energii w naszej diecie, a energia niezbędna jest to ciężkich treningów, prawidłowego funkcjonowania, a przede wszystkim życia. Dlatego też warto wiedzieć jakie
źródła węglowodanów warto wrzucać do posiłków w naszej diecie.
Wśród najlepszych źródeł węglowodanów, które warto spożywać, zaliczamy:
- ziemniaki,
- bataty,
- ryże (parboiled, dziki, basmati, brązowy, czarny, czerwony, jaśminowy),
- kasze (gryczana, jęczmienna, orkiszowa, owsiana, jaglana),
- pieczywo (pumpernikiel, pełnoziarniste, żytnie, razowe, orkiszowe, graham),
- makarony (durum, żytni, razowy),
- płatki zbożowe (owsiane, żytnie, razowe, orkiszowe, jaglane, gryczane, jęczmienne).
To właśnie płatki owsiane są jednymi w najpopularniejszych w dietach wielu osób. Wyróżniamy zwykłe, górskie i błyskawiczne. Taka też kolejność stawia je od najlepszych pod względem jakości, do najgorszych. Zwykłe owsiane są najmniej przetworzone. Górskie poddane są lekkiemu przetworzeniu w wyniku łamania ziarna, a błyskawiczne są mocno rozdrobnione.
Wymienione przez Ciebie płatki owsiane górskie z różnych sklepów, niczym się nie różnią. Jest to ten sam produkt. Zwracać można uwagę na cenę w stosunku do ilości, jak i ilość plew w produktach. W tym celu jednak musisz kupić oba, aby zobaczyć, gdzie one się trafiają. Im więcej, tym bardziej przeszkadza to spożywaniu płatków.