Oryginał:
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/10/Chlebek-dyniowo-kawowy.html
Po przerobieniu:
250 g uprażonej dyni (dałam ok 430g surowej)
60 g roztopionego masła klarowanego (lub oleju)
60 g kefiru (lub maślanki)
2 jaja
200 g mąki (dałam 100g mielonych płatków owsianych i 100 g żytniej 1850)
100 g odżywki białkowej (u mnie waniliowa)
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
plus ew. dodatki smakowe: kakao, cynamon, rodzynki, aromat lub ekstrakt wanilii...
Dynię pociąć w kostkę i upiec (dla hokkaido ok. 40 minut w 180-200 st. C - ten typ można piec i jeść ze skórą).
Upieczoną dynię zmiksować w misce z pozostałymi miękkimi składnikami (masło, maślanka, jaja).
W drugiej misce połączyć sypkie: mąka, soda, odżywka, przyprawy.
Na koniec połączyłam obie miski.
Masę przelać do keksówki i piec wg oryginału 50-60 min w 180 st C, a najlepiej do "suchego patyczka".
Niestety chciałam być sprytniejsza niż oryginał i mieć idealnie podzielne porcje, więc zrobiłam muffinki (ok 40 min w 190 st C).
Ale polecam przelać do keksówki i upiec chleb, bo upieczone ciasto ma taką własnie stukturę - jest zwarte, bardziej suche niż babeczkowe i daje się bardzo ładnie kroić nawet w cienkie kromki.
Mini kromka muffinkowa
Kalkulacja dla całej porcji, czyli hipotetycznego bochenka i dla jednej muffiny.
Więcej fotek tutaj: https://www.sfd.pl/Chleb_dyniowy_piernikowy-t895977.html
Pierwszy rok: http://www.sfd.pl/DT/shrimp2_/_redukcja/_podsumowanie_6m_s.81,_rok_s.189-t695381-s189.html#post2
Drugi rok: http://www.sfd.pl/DT_/_shrimp2_/_rok2_/_podsumowanie_s._157_-t835141-s157.html#post2
Przemiana: http://www.sfd.pl/PODSUMOWANIE_PRZEMIANY_/_SHRIMP2-t953222.html
Redukcja: http://www.sfd.pl/Brand_New_Kreweta,_czyli_startując_od_pulpeta_;__-t956939.html
Trzeci rok: http://www.sfd.pl/DT_/_shrimp2_/_rok3-t917908.html