SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237073

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
Chleb dyniowy piernikowy

Oryginał:
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/10/Chlebek-dyniowo-kawowy.html

Po przerobieniu:
250 g uprażonej dyni (dałam ok 430g surowej)
60 g roztopionego masła klarowanego (lub oleju)
60 g kefiru (lub maślanki)
2 jaja
200 g mąki (dałam 100g mielonych płatków owsianych i 100 g żytniej 1850)
100 g odżywki białkowej (u mnie waniliowa)
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika

plus ew. dodatki smakowe: kakao, cynamon, rodzynki, aromat lub ekstrakt wanilii...

Dynię pociąć w kostkę i upiec (dla hokkaido ok. 40 minut w 180-200 st. C - ten typ można piec i jeść ze skórą).

Upieczoną dynię zmiksować w misce z pozostałymi miękkimi składnikami (masło, maślanka, jaja).

W drugiej misce połączyć sypkie: mąka, soda, odżywka, przyprawy.

Na koniec połączyłam obie miski.

Masę przelać do keksówki i piec wg oryginału 50-60 min w 180 st C, a najlepiej do "suchego patyczka".
Niestety chciałam być sprytniejsza niż oryginał i mieć idealnie podzielne porcje, więc zrobiłam muffinki (ok 40 min w 190 st C).
Ale polecam przelać do keksówki i upiec chleb, bo upieczone ciasto ma taką własnie stukturę - jest zwarte, bardziej suche niż babeczkowe i daje się bardzo ładnie kroić nawet w cienkie kromki.

Mini kromka muffinkowa



Kalkulacja dla całej porcji, czyli hipotetycznego bochenka i dla jednej muffiny.



Więcej fotek tutaj: https://www.sfd.pl/Chleb_dyniowy_piernikowy-t895977.html 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1173 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10582

paleo muffiny z dyni
Co potrzeba:

- pół kg dynii
- 2 duże jajka
- 100g orzechów nerkowca
- 30 g siemienia lnianego
- dużo cynamonu
- 30 g suszonych daktyli
- orzech włoski zrobienia motylka ;)


Co robimy :

Dynię obieramy, kroimy w kosteczkę i pieczemy w temp. 170 stopni aż zmięknie. Daktyle zalewamy wrzątkiem i na chwile pozostawiamy pod przykryciem żeby zmiękły. Orzechy i siemie prażymy na suchej patelni, a następnie wrzucamy do miksera i mielimy na sypko. Dodajemy jaja, upieczoną dynię, cynamon, daktyle i miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Następnie nakładamy do silikonowych foremek od muffinów i pieczemy około 30-35 min w temp. 175s topni. Z tej ilości wyszło mi 8 małych foremek z dnem o średnicy 3 cm.

*Muffinki wyjmujemy z foremek dopiero jak wystygną!
* Część orzechów możemy pozostawić niezmieloną i drobno posiekane dodać do masy

1 muffin 140kcal/ 6g B/ 8g T/ 11g WW

SMACZNEGO :)



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1173 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10582
Roladki z indyka z szynka parmeńską, mango, kokosem i czosnkiem

Co potrzeba:

- 500g piersi z indyka
- 250g mango
- 5 plastrów szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej
- kilka ząbków czosnku (w łupinach!)
- 20g wiórków kokosowych
- sól, pieprz, suszony czosnek

Co robimy :

Filet z indyka myjemy, kroimy na 5 plastrów i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy w dwóch stron solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i wiórkami kokosowym. Na mięsie układamy po plasterku szynki oraz mango pokrojone w paseczki. Zawijamy roladki i spinamy wykałaczką. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym (ja delikatnie podlałam mięso bulionem, żeby się nie przykleiło). Dorzucamy całe ząbki czosnku (koniecznie w łupinach). Przykrywamy folią aluminiową (możemy zrobić kilka dziurek w folii) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na około 30 min (musimy sprawdzać, kiedy mięsko będzie gotowe). Po upieczeniu możemy obrać czosnek z łupinek i dodać do serwowanego dania. Uwielbiam! :)

SMACZNEGO :)

1 roladka ok 169 kcal/ 21 g B/ 5g T/ 9g WW



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 25
Przepis na Polskie risotto z kurczaka
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 25
Przepis na Polskie risotto z kurczakiem
Składniki:
-pierś z kurczaka
-cebula
-pomidory w puszce lub świeże
-papryka zielona , czerwona
-marchew
-przyprawy (sól,carry,cynamon,pieprz,papryka chili,papryka słodka,)
-bulion
(czasami dodaje jeszcze troche pitruszki i pora)

Pierś kroimy w kostkę delikatnie doprawiamy(sól,pieprz) podsmażamy w woku lub na patelni nastepnie dodajemy pokrojona cebule gdy sie zeszkli dodajemy pomidory chwile smażymy ,zalewamy bulionem, potem wrzucamy reszte warzyw (papryke krojmy w paseczki marchew scieramy na grubych oczkach). Nastepnie doprawiamy wszystko przyprawami i dusimy pod przykryciem az warzywa zmiekna , podajemy z ryżem . Smacznego .;))

Zmieniony przez - argea18 w dniu 2012-11-03 11:28:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 448 Wiek 110 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 13599
KAPUSTA KISZONA Z DODATKAMI
potrzebne:
• 1 kapusta biała ok. 3 kg, 2-4 większe marchewki, 1 duża cebula, kminek, sól (ok. 15,8 g / 1 kg kapusty); ewentualnie ciepła woda, jeśli soku będzie za mało - z kranu, osolona tak jak zalewa do ogórków kiszonych (1-1,5 łyżki na 1 litr wody – ma być wyraźnie słone, ale bez przesady);
• naczynie do kiszenia i coś do obciążenia kiszonki;
• słoiki do przechowywania kiszonki.

wykonanie:
• z kapusty zostawić pierwsze liście (ile się da);
• poszatkować kapustę, cebulę, marchew;
• posypać solą i kminkiem (wg uznania);
• wymieszać całość;
• przełożyć do miski lub innego pojemnika na ok.1 godzinę (żeby kapusta puściła soki, lepiej się też później ubija);
• następnie przekładać warstwami do kamionkowego garnka, ubijając każdą warstwę – z czasem wydziela się sok, który trzeba wybierać jeśli jest go za dużo (nie wylewać);
• po ubiciu kapustę nakryć liśćmi, obciążyć kamieniami, zalać odlanym wcześniej sokiem (kapusta musi być przykryta płynem, kamienie raczej też) lub w razie braku dostatecznej ilości soku dolać ciepłej solanki, naczynie przykryć;
• odstawić na 7 dni (gdzieś z boku w kuchni);
• najpóźniej po tygodniu kiszonka jest gotowa i można ją przełożyć do słoików (ubijać trochę);
• w każdym słoiku na górę kładziemy liść (przytrzyma kapustę), zalać sokiem;
• słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu (lodówka, piwnica, itp.);
• na bieżące potrzeby nie trzeba pasteryzować;
• kapustę można pozostawić w kamionkowym garnku, ale konieczne jest wyniesienie do chłodnego miejsca;
• jeżeli kapusty mieliśmy więcej, ponad 10 kg, to po ubiciu dobrze będzie ją przebić w kilku miejscach jakimś szpikulcem, żeby usunąć gazy.

Uwagi dodatkowe:
• W kamionkowym garnku nalać wody do rowka, w który wchodzi pokrywa.
• Sok z kapusty jest smacznym dodatkiem do smażonych ziemniaków.
• Do kiszenia można dodać buraki czerwone (1 na jedną kapustę) - obrane i starte na grubych oczkach tarki, kapusta będzie miała ciemny wrzosowy kolor, który podczas gotowania zanika, lepiej więc jeść na surowo.
• Kisić można też kapustę czerwoną – z dodatkiem cebuli, kawałków jabłek, kminku, soli.

BURACZKI KISZONE JAK OGÓRKI (Wigilijny barszcz)
potrzebne:
buraki (nie łykowate, o jędrnej skórce, raczej mniejsze);
koper, czosnek, chrzan, sól (lub tylko kminek, czosnek, sól)

wykonanie:
• buraki obrać, pokroić na 4 części, następnie na cienkie plasterki (ok. 0,5 cm) lub w słupki;
• wkładać do słoja przekładając koprem, czosnkiem, chrzanem;
• zalać ciepłą solanką (1-1,5 łyżki soli na 1 litr wody, może być z kranu);
• obciążyć (szklanka z wodą), przykryć;
• odstawić na 7 dni (niekiedy trwa to nieco dłużej).

Uwagi dodatkowe:
Buraków nie wyrzucamy, są smaczne.
Sok z kiszenia pić bez rozcieńczenia lub z wodą mineralną lekko gazowaną.
Barszcz
- zagotować wodę z kostką rosołową, dolać sok z kiszenia, doprawić (sól, pieprz, oliwa);
lub
- ukiszone buraczki zblendować razem z sokiem (wystarczy, że powstanie sieczka buraczana), przełożyć do słoików, pasteryzować – dalej postępować jak wyżej, barszcz jest bardziej esencjonalny. Przed podaniem można przecedzić przez sito .





Zmieniony przez - BlueCrocus w dniu 2012-11-03 21:29:27

W górach najważniejsze jest, by tam być i tak zwyczajnie się tym byciem cieszyć. http://www.sfd.pl/BlueCrocus_Po_zdrowie_i_sprawność-t887095.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Wołowina z ryżem i warzywami z piekarnika

Błyskawiczny, jednogarnkowy przepis, można narobić jedzenia od razu na cały dzień.

Co:
- wołowina
- ryż
- dynia, cebula, brokuł
- oliwki
- parmezan
- koncentrat pomidorowy ok. 1łyżki
- masło
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa ala wegeta*, gałka muszkatołowa, bazylia, chili (najlepiej suszone płatki)

*moja "ala wegeta" to po prostu mieszanka suszonej marchewki, selera i pietruszki (natka i korzeń)


Jak:
Piekarnik rozgrzewamy na 200st.
Suchy ryż wsypujemy po brytfanny, zalewany wodą i solimy. Na to kładziemy mięcho pokrojone w kawałki. Przyprawiamy pieprzem, gałką, chilli i bazylią. Na to cebula pokrojona w piórka, brokuł, oliwki. Przyprawiamy jeszcze rez: sól, pieprz, bazylia, chili. Koncentrat rozrabiamy z wodą, tak, żeby miał bardziej płynną formę. Zawartość brytfanny polewamy rozwodnionym koncentratem. Na koniec posypujemy startym serem.
Całość przykrywamy - przykrywką lub folią aluminiową. Jak lubimy bardziej przypieczone to na 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy, przykrywkę/folię.
Pieczemy 45-60min, smacznego
Po wyjęciu kładziemy masło, żeby się rozpuściło. Można też polać czosnkową oliwą - niebo w gębie

W przypadku brązowego ryżu - zalewamy go wrzątkiem i trzymamy dłużej o 15min w piekarniku.

Możemy tak zrobić sobie jedzenie na cały dzień w jednej brytfannie. Oszczędzamy czas bo nie trzeba stać nad garami












I wartości, dla mnie to 2 posiłki




Zmieniony przez - Arphiel w dniu 2012-11-05 11:56:45

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1409 Wiek 12 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 28681
Low Carb Pesto z cukinii z indykiem




składniki:
- mięso z indyka (w przepisie 400gr)
- 2 cukinie
- duża garść liści bazylii (mnie poszła cała doniczka)
- orzechy włoskie 10gr (lub inne najlepiej piniowe,ale włoskie też się sprawdzają)
- oliwa z oliwek
- cebula, czosnek, przyprawy


1. Bazylie z orzechami włoskimi zmielić w młynku do kawy albo zblendować blenderem. Dużo tego nie wyjdzie - z całej doniczki bazylii wychodzą średnio ze 2 łyżeczki pesto, więc jeśli blender to tylko ręczny - duży to chyba tylko wtedy jeśli robimy wielką partię na zaś. Do zmielonej bazylii dodac oliwę. Wszystko ładnie wymieszać na papkę.
2. Mięso z indyka wcześniej ugotować i osączyć. Cukinie obrać i pokroić w grubsze słupki, które będą imitować spaghetti (ale nie za cienko żeby się nie rozciapciała). Wrzucić na patelnię teflonową, posolić i poddusić chwilkę w tym soku co puści (jak kogoś nie ogranicza bilans to śmiało można podsmażyć na tłuszczu, ale bardzo króciutko). Dodać cebulkę i czosnek. Dorzucić do tego uprzednio ugotowanego indyka i dusić razem około 5-7min. patrząc żeby cukinia zmiękła na "al dente" - ma być sprężysta i miękka ale nie rozwalająca się. Radzę nie przykrywać patelni, bo ważne żeby soki odparowały.
4. Na koniec dodać dowolne przyprawy, zdjąć z ognia i dodać wcześniej przygotowane pesto. Gotowe!

Jak każde spaghetti na talerzu aż się prosi o posypanie żółtym serem, ale zapewniam, że nawet i bez niego jest pycha. Smacznego




Zmieniony przez - redcow w dniu 2012-11-06 17:31:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1173 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10582
mus czekoladowy z avocado

Co potrzeba:

- 100g miękkiego, dojrzałego awokado
- łyżka kakao (ok 10g)
- łyżka miodu (u mnie gryczany)
- 5 g migdałów
- 5 g wiórków kokosowych

Co robimy:

Awokado rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy miód i kakao. Migdały drobno siekamy i prażymy razem z kokosem na suchej patelni. Mieszamy wszystkie składniki i wstawiamy na ok. dwie godziny do lodówki, żeby mus się "przegryzł". Ja niestety nie dotrwałam do ostatniego etapu... ;)

*Kokos można zastąpić cynamonem.Zamiast miodu można dodać suszone owoce (śliwki, daktyle wcześniej namoczone w wodzie, morele, czy żurawinę), ale wtedy musimy użyć blendera, aby uzyskać gładką masę.

SMACZNEGO :)


ok 282 kcal/ 6g B/ 22g T/ 14g W



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 102 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2443
dynia nadziewana komosa ryzowa z daktylami i pistacjami
bardzo smaczne wegle do miesa pieczonego czy cos :)
(dynia - chodzi mi o takie mniejsze nie wiem jak sie nazywaja po polsku, albo butternut squash)

skladniki (bez proporcji bo to mozna sobie zmieniac w zaleznosci od tego co lubimy):
-mala dynia taka


albo taka

-oliwa z oliwek
-cebula
-posiekane pistacje
-posiekane daktyle
-skorka z cytryny
-cynamon
-quinoa

sposob przygotowania

-rozgrzac piekarnik do 190 stopni

-przekroic dynie na pol, wyrzucic nasiona, polozyc polowki dyni do gory nogami w naoliwionym naczyniu zaroodpornym, piec az dynia bedzie miekka, ok 30 minut ale mozna sprawdzac widelcem

-wyjac dynie z piekarnika (nie wylaczac piekarnika)

-gdy dynia sie piecze przygotowac nadzienie - podgrzac oliwe na malym ogniu, dodac pokrojona cebule i smazyc zeby sie zeszklila. dodac pokrojone pistacje, daktyle, skorke z cytryny i cynamon, smazyc razem jeszcze chwile. dodac ugotowana quinoe i dodac do smaku sol i pieprz

-wlozyc nadzienie do dyni, przykryc folia aluminiowa i wlozyc jeszcze na 20 minut do piekarnika

Zmieniony przez - Teeija w dniu 2012-11-08 18:44:21
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium