SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237058

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 5688 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 34046
ja mam zdjecie

eot

z Mayą http://www.sfd.pl/-t767671.html

Wolę być niedoskonałą wersją samej siebie, niż najlepszą kopią kogoś innego
Zwycięzcy to przegrani, którzy powstali i spróbowali o jeden raz więcej ..

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2015 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 71184


schab ze śliwką

przepis w dziale kuchnia: https://www.sfd.pl/-t779605.html

polecam na posiłek potreningowy czy obiad/kolację/wędlinę dla gości. Ja często zabieram cały kawał mięsa na wyjazdy weekendowe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 844 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 30567


BATONIKI OWSIANO-BIALKOWE
-5 jajek
-100g zmielonych platkow owsianych
-40g odzywki bialkowej*
-30g pestek dyni
-30g zmielonych migdalow
-20g wiorek kokosowych
-10g siemienia lnianego
-cynamon
*dodalam Dymatize Elite Gourmet - strawberries&cream

Zoltka odzielic od bialek, zmiksowac z odzywka. Ubic bialka na sztywno, wymieszac z zoltkami i reszta skladnikow delikatnie mieszajac.Mase wylac na blaszke (30x20) wylozona papierem do pieczenia. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok 15minut w temperaturze 180* (uzylam termoobiegu). Wyciagnac z piekarnika, chwile odczekac , okroic ostrym nozem na okolo, odwrocic i usunac papier. Podzielic na porcje wedle uznania. Mi wyszlo 18 sztuk (w porcji 75 kcal. B 4.9g/ T 4.3g/ W 4.2g). Smacznego




Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2011-08-20 00:46:29
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2015 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 71184
wątróbka z jabłkiem z ziołowo-orzechową nutą

niczym nie przypomina znienawidzonej z dzieciństwa wątróbki, jabłka z czosnkiem nadają nowy, ciekawy smak, a orzechy i zioła dodają wykwintności

Wątróbka to źródło m.in. żelaza, witaminy B12, B9, B6, PP, A. Doskonały posiłek po oddaniu krwi lub obfitych miesiączkach.
Iza poleca wątróbkę ze zwierząt niehodowlanych 'jabłkom' i trójkątom' (trudno o lepszą reklamę ).
Przypomina, że w wątrobie magazynowane są toksyny i inne syfy zjadane przez zwierzaki i co za dużo to niezdrowo.

Cały przepis tu: https://www.sfd.pl/-t787101.html




Zmieniony przez - agak w dniu 2011-08-23 22:10:48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 844 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 30567


Papryka zapiekana

*skladniki:
farsz : 300g mięsa mielonego(u mnie byla szynka wieprzowa ale mozna uzyc kazdego innego mięsa),5 jajek,cebula czerwona,100g brązowego ryżu, 5g masła,papryczka chili,przyprawy i ziola (sól,pieprz,majeranek,tymianek,koperek).
+mozarella 125g,papryka podłużna słodka-4sztuki.

*wykonanie:
Gotujemy ryż. Mięso przyprawiamy,podsmażamy na masle aby nabralo złocistego koloru, dodajemy cebule pokrojona w małą kostkę,posiekaną papryczkę chili (usuwamy pestki)i smażymy jeszcze chwilę. Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostke i L
lączymy wszystkie skladniki farszu.
Paprykę przekrajamy wzdluż, usuwamy srodek i nadziewamy farszem. Ukladamy na blaszcze wylożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Mozarelle rwiemy na małe kawałki i układamy na farsz, posypujemy suszonym koperkiem. Zapiekamy 18 minut w temperaturze 200stopni.

*połówka papryki zawiera : 204 kcal. B13g/T13g/WW8.75g.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 844 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 30567


Makrela pieczona z masłem czosnkowym.
*skladniki:
5 świezych makreli,40g masła,2 ząbki czosnku,cebula,natka pietruszki,sól, pieprz,koperek suszony.
*wykonanie:
Wypatroszoną i umytą rybę nacinamy w poprzek, solimy, pieprzymy. Wycisniety czosnek i pokrojoną w piórka cebulę lekko podsmazamy i dodajemy maslo,dusimy chwilę dodając posiekaną natkę pietruszki.
Rybę w srodku wypełniamy duszoną cebulą i układamy w naczyniu zaroodpornym, wylewamy resztę masła i posypujemy lekko koperkiem. Pieczemy 30-40minut w temperaturze 200stopni.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 844 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 30567


Sałatka warzywna z łososiem
*składniki:
marchew,pietruszka,por,seler,ogórek kiszony,jajka,paryka (czerwona,zielona,zólta),filet z łososia,sól,pieprz,koperek,majonez,musztarda,oliwa z oliwek.
*wykonanie:
Marchew , por, pietruszkę gotujemy na parze, jajka na twardo. Lososia przyprawiamy solą i pieprzem,pieczemy w piekarniku (filety po ok 125g -15min na 200stopni). Wszystkie warzywa kroimy (jak na tradycyjna salatke warzywna),dodajemy lososia porwanego na male kawalki,majonez, lyzke musztardy, oliwę z oliwek,przyprawiamy,mieszamy i gotowe!

Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2011-08-28 19:27:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 844 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 30567


Okoń morski duszony w sklarowanym maśle
*skladniki:
1kg świeżej ryby pokrojonej w dzwonki, sól, pieprz, koperek suszony, 200g sklarowanego masla.
*wykonanie:
Rybę przyprawiamy, ukladamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy masłem aby dzwonki byly calkowicie zanurzone, posypujemy koperkiem, wkladamy do piekarnika i dusimy 25-30minut w temp.200st.

Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2011-08-28 19:39:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51556 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816


spaghetti all'a carbonare

potrzebne składniki:
- makaron spaghetti ok. 100g (najlepiej durum, bo najzdrowszy)
- jajko
- boczek ok. 40g
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek (albo smalcu, czegokolwiek na czym można smażyć)
- kilka listków drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- opcjonalnie starty ser

przygotowanie:
- jajko sparzyć wrzątkiem, rozbić i rozbełtać, doprawić solą i pieprzem
- makaron ugotować
- boczek podsmażyć minutkę, dodać posiekany czosnek i pietruszkę, smażyć przez ok. 15sekund
- zmniejszyć płomień, wrzucić makaron na patelnię i wymieszać dokładnie
- odstawić z ognia i poczekać chwileczkę, aż dno patelni ochłonie, wtedy dodać rozbełtane jajko i zamieszać (jajko nie może się ściąć, ma utworzyć gęsty sos
- można dodać jeszcze trochę natki pietruszki i starty ser


* na zdjęciu wersja z brokułami, ale bardzo dobrze smakuje ta najprostsza, bez dodatków. przymierzam się jeszcze do wypróbowania wersji z pieczarkami
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
Placki selerowe z sosem mięsno-warzywnym
(LC / redukcja)

Placki
- 400 g selera korzeniowego
- 2 jaja
- 100 g śmietany (2 łyżki)
- ćwiartka cebuli
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy

- 30 g oleju do smażenia

Sos
- 250 g piersi z kurczaka
- cebula
- spora marchewka
- papryka
- pomidor

Wykonanie:
Pierś (lub inne mięso) kroimy w kostkę, doprawiamy (u mnie curry, papryka słodka i ostra, czosnek, sól) i obsmażamy (u mnie na teflonie bez oleju). Jak się zrumieni dorzucamy ciachnięte grubo pieczarki i chwilę razem przesmażamy. Przekładamy na chwilę na talerz.

Na patelnię trzemy na grubych oczkach marchew i kroimy cebulę.
Chwilę podgrzewamy i podlewamy lekko wodą, dusimy.

Jak warzywa zmiękną blendujemy (uwaga bo pryska marchewką) - można na całkiem gładki krem lub zostawić trochę wiórków żeby było czuć pod zębem. Ogólnie zamiast wody z warzywami mamy dostać gęsty sos. Do sosu dorzucamy paprykę i pomidora skrojone w kostkę, chwilę smażymy i dorzucamy mięso z pieczarkami. Doprawiamy jak lubimy (chilli, czosnek...).

Seler i cebulę trzemy na małych oczkach. Dodajemy śmietanę, jajka i przyprawy (u mnie na ostro, bo seler jest słodkawy i chciałam to przełamać, więc: sól, pieprz, chilli i czosnek).

Można też dodać starty drobno ser żółty lub mąkę (np. zmielone płatki owsiane), wówczas placki powinny być łatwiejsze w przewracaniu - z samego selera są kruche, delikatne i łamliwe.
Mieszamy i od razu smażymy. Łatwiej na tłuszczu (można próbować na teflonie bez, ale placuszki są dość trudne w "obsłudze").
Kładziemy raczej małe, bo są łamliwe i małe łatwiej przewrócić.

Smażymy z obu stron do zrumienienia. Kładziemy na talerz, na placki farsz. Można tak zostawić lub przykryć kolejną porcją placków.

Z podanych składników wychodzi 12 małych placuszków.

Na zdjęciu widać 3 placki, na nich pół farszu z przepisu i kolejne 3 placki na farszu. Czyli z całości wyszło 2 takie talerze.





Całość dania (bez liczenia warzyw):

12 placuszków - 587 kcal, 16B, 56T, 6W
farsz (kurczak) - 248 kcal, 54B, 3T, 0W
razem - 835 kcal, 70B, 59T, 6W

Połowa, czyli porcja z talerza - 417 kcal, 35B, 30T, 3W

Więcej zdjęć: https://www.sfd.pl/_LC_Placki_selerowe_z_sosem-t789291.html#post0 
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium