Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

podzial miesni na wlokna

zaskron

Wysłana - 11 maja 2008 18:07    Edytuj  Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Witam. Chcial bym otrzymac od kogos podzial miesni na wlukna. Nie chodzi mi tu od razu mowie o ogolny podzial lecz szczegolny opis kazdego miesnia i opis z jakich wlokien sie sklada.
Jesli ktos dysponuje takim materialem to bardzo bym prosil o podzielenie sie ze mna ta wiedza.
NA pewno pan Michail bedzie mial dosc obszerna wiedze na ten temat dla tego prosze o pomoc szczegolnie jego.
pzdr.

Nie mów mi jak mam żyć jeżeli za mnie nie umrzesz

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 11 maja 2008 18:32 
W większości przypadków polecamy:

ActivLab - BCAA Xtra

CENA: 49.00zł
Nutrend - Flexit drink

CENA: 46.00zł
Olimp - ARGI POWER

CENA: 48.90zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

slawekbic

Wysłana - 11 maja 2008 18:32    Edytuj Cytuj
Witam!
Mam cos takiego.
PODZIAŁ WŁÓKIEN MIĘŚNIOWYCH

W mięśniach szkieletowych występują dwa rodzaje włókien mięśniowych: włókna białe i włókna czerwone.

WŁÓKNA BIAŁE zwane szybkokurczliwymi (FT) charakteryzują się małą zawartością mioglobiny, nielicznymi mitochondriami, małą aktywnością enzymów oddechowych, dużą aktywnością ATP-azy miozynowej i enzymów glikolitycznych. Szybko się kurczą i rozkurczają ale i szybko się męczą. Przewaga procentowa tych włókien jest charakterystyczna dla osobników o predyspozycjach szybkościowych. Praktycznie nie podlegają wytrenowaniu.

WŁÓKNA CZERWONE zwane wolnokurczliwymi (ST) są dokładnym przeciwieństwem tych powyższych. Charakteryzują się dużą zawartością mioglobiny i ilością mitochondriów, dużą aktywnością enzymów oddechowych, natomiast małą ATP-azy miozynowej i enzymów glikolitycznych. Skurcz i rozkurcz jest powolny, ale zdolne są do długotrwałej pracy, stąd też przewaga procentowa tych włókien jest charakterystyczna dla osób o predyspozycjach wytrzymałościowych. W przeciwieństwie do włókien FT podlegają zmianom pod wpływem treningu.

Pozdro dla wszystkich.
Specjalista -

zaskron

Wysłana - 11 maja 2008 20:01    Edytuj Cytuj
to co mi napisalem wiem na pamiec
teraz napisz jak wiesz cos takiego
bicepsy- jakie wlokna??
tricepsy- jakie wlokna??
klata- jakie wlokna??
barki- jakie wlokna??
przedramie-jakie wlokna??
uda z podzialem na miesnie- jakie wlokna??
podudzei(to samo)-jakie wlokna??
plecy(to samo)- jakie wlokna??

przydalo by sie jeszcze wiedza na temat treningu pod poszczegolne wlokna by dostosowac idealnie trening w celu uzyskania jak najlepszych efektow
pzdr.

Zmieniony przez - zaskron w dniu 2008-05-11 20:02:01

BodyLine TRENER

Wysłana - 11 maja 2008 20:05    Edytuj Cytuj
Rozkład włókien w poszczególnych grupach mięśniowych jest właściwością osobniczą.Możesz mieć przewagę białych w bicepsach,a czerwonych np. w klatce piersiowej.Trenując każdą grupę mięsni w różnym zakresie powtórzeń,sam zobaczysz jaki jest ich udział u Ciebie.

zaskron

Wysłana - 11 maja 2008 20:16    Edytuj Cytuj
wlasnie balem sie i oczekiwalem takiej odpowiedzi.
dobra wiec musze testowac:/ <placze> trudno ok dzieki.
A powiedz mi jeszcze wlukna biala to sa wolnokurczliwe i jakim ciezarem operowac jak by co i w ilu powtorzeniach i seriach
i to samo pytanie do czerwonych
pzdr. i z gory thnx for help.

BodyLine TRENER

Wysłana - 11 maja 2008 20:18    Edytuj Cytuj
Białe włókna są szybkokurczliwe/beztlenowe,reagują na krótkie serie z dużym ciężarem.Czerwone-odwrotnie.

Witek_koks

Wysłana - 20 sierpnia 2009 01:56    Edytuj Cytuj
temat był dawno ;p ale cóż... mi się wydaje że jest własnie na odwrót... włókna wolnokurczliwe trzeba pobudzić większym ciężarem niż szybkokurczliwe ;p

Dreando

Wysłana - 20 sierpnia 2009 15:07    Edytuj  Cytuj
Tobie się wydaje, a BL jest pewien.

uojciec

Wysłana - 20 sierpnia 2009 16:38    Edytuj Cytuj
powiem jak to jest m/w u mnie ;d

bicepsy- 8-15, chociaz do konca tego nie rozkmninilem
tricepsy- 6-8
klata- 4-8, czasami dla odmiany 10-12
barki- 12-15 technika przede wszystkim
przedramie - tego jeszcze nie rozkminilem
uda z podzialem na miesnie- nie mam pojecia, robie tylko ciezkie siady, wyglad nog mam w dupie.
plecy(to samo)- nie rozkminilem tego, ale ciezkie martwe ciagi i wioslowania sa fajne, wiec *******e reszte.

"Mam takie sukcesy jak w*******enie 30 dresiarzom na raz , i zmuszanie do gryzienia krawężnika takich pseudosiłaczy jak ty.
Czarny pas w mordobitsu freestylowym. Takze swoje plastikowe medale mozesz co najwyzej uzyc jako ochraniacze na zęby. "

Mephisto88

Wysłana - 20 sierpnia 2009 19:05    Edytuj Cytuj
Co do wiekszosci to tak jak przedmówca a co do ramion to wiadomo 100 powtórzeń jedną ręką, 100 powtórzeń druga

Gdy wyjmiesz zawleczkę, granat przestaje być twoim przyjacielem...

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

podzial miesni na wlokna

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.