Temat został odczytany 25704 razy

podwyzszony poziom hematokrytu ?

zgłoś naruszenie
  • x men
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 169
  • Na forum: 10 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 1713
  • Trenuje: od roku 96
witam zrobilem sobie morfologie krwi.Wyniki badan wskazały podwyzszony poziom hematokrytu HCT 55.5H% (norma 35-50) i hemoglobiny HGB 19.1% (norma 11-16.5)
lekarz od razu zapytał czy brałem jakis doping, nie brałem nic poza suplemantami(gainer nutrenda hehe)
dr skierwał mnie na badania cukru( w normie czyli trzustka ok) badania kwasu moczowego ( w normie czyli nerki ok ) diagnostyka tarczycy TSH 3 generacji (w normie czyli tarczyca ok)
Poza tym obajawy ktore mnie zaniepokiły i stały sie przyczyna wizyty u lekarza;
-sennosc
-pije ogromne ilosci wody nieugaszone pragnienie (ponad 5 litrow dziennie)co powoduje rozcieczenie krwi zwiekszenie objetosci osocza i powinno zmiejszyc hematokryt
-czesto oddaje mocz w duzych ilosciach ( w nocy rowniez)
-stany osłąbienia organizmu, widzenie za mglą
trenuje malo intensywnie hst dbam o regeneracje (sauna basen 2 -3 razy w tyg ) dieta ok http://www.sfd.pl/Prosze_o_ocene_diety_:_-t312578.html
Lekarz polecił mi wykonanie badan morfologi krwi za miesiac
Moze ktos wie jaka moze byc przyczyna tego stanu?????
czytalem ze sauna podwyzsza poziom erytrocytow ale czy moze podniesc az tak znacznie ponad norme ???????
help

1170860612000
zgłoś naruszenie
  • Tankowiec
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 698
  • Wiek: 35 lat
  • Na forum: 10 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 19538
  • Trenuje: 15552000 sek.
Może cierpisz na nadkrwistość ( czerwienica prawdziwa)
objawy:
* bóle i zawroty głowy
* szum w uszach
* zmęczenie
* duszność wysiłkowa
* krwawienie z nosa
* zaburzenia widzenia
* nadciśnienie tętnicze
* sinoczerwonawe zabarwienie nosa, uszu, warg i spojówek
* świąd skóry
* powiększenie śledziony
Tylko Umarli widzieli koniec wojny... Ci co przeżyli, nie zobaczyli..
1170866882000
zgłoś naruszenie
  • x men
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 169
  • Na forum: 10 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 1713
  • Trenuje: od roku 96
Może cierpisz na nadkrwistość ( czerwienica prawdziwa)
objawy:
* bóle i zawroty głowy
* szum w uszach
* zmęczenie
* duszność wysiłkowa
* krwawienie z nosa
* zaburzenia widzenia
* nadciśnienie tętnicze
* sinoczerwonawe zabarwienie nosa, uszu, warg i spojówek
* świąd skóry
* powiększenie śledziony
nie mam takich obajwow nos mi nie sinjeje uszy i wargi na silke chodze i nie mam dusznosci wysiłkowych szumu w uszach tez
lekarz tego nie stwierdził wiec na szczescie nie mam takiego problemu zdrowotnego
1170877762000
zgłoś naruszenie
  • e0r
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 10949
  • Na forum: 11 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 65995
A jak ciśnienie krwi wygląda spoczynkowe? Leukocyty w normie?

Zmieniony przez - e0r w dniu 2007-02-07 20:57:56
Naprawdę niebezpieczny człowiek nigdy nie grozi.
[ON]
1170878083000
zgłoś naruszenie
  • Anonim
  • Pochwały:
  • Nagany:
objawy typowe dla cukrzycy wiec trzeba kontrolowac cukier
wzrost wystepuje fizjologicznie u sportowcow uprawiasz ajkies sporty wyczynowo
?
skoro tak duzo piles to moze przed badaniem oddales mocz i sie odwodniles potem nic nie piles to to tez moze dawac wynik falszywie dodatni

dopingu nie brales moze masz nadprodukcje epo

jak morfolgia inne wskazniki? czasem hematkryt moze byc do 55 zaleznie od laboratora lub pomylka laboratoryjna
1170879873000
zgłoś naruszenie
  • x men
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 169
  • Na forum: 10 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 1713
  • Trenuje: od roku 96
Spoczynkowe w normie 120 na 80
leukocyty:sa ok
LYM w normie
MON 11.6 H % (norma 4 do 10)
GRA w normie
badania oczywiscie na czczo z ranka wiec a wode pije zawsze(butelka z woda zawsze pod reka wiec nie ,moglem byc odwodniony)
moze mam naturalnie podwyższony poziom erytropoetyny we krwi bywa tak (kazdy ma marzenia)
podyzszone epo wsytepuje w stanach niewydolosci nerek a nerki mi wyszly okej w badnaniu na kwas moczowy
trenuje ale nie wyczynowo raczej rekreacyjnie, zreszta pisalem pozywej hst trening i łucznictowo sporadycznie
ale czytałem ze podwyszony poziom erytrocytow moze wystapic po saunie a bywam 3 razy w tyg
Badania morfologi były powotorzone i wartosic hematokrytu obnizyly sie ale i tak sa ponad norme
cukier w normie mialem ale warto by było dla pewnosci zrobic sobie jeszce raz
Lekarz powiedział za jak powtorze morfologie w marcu i wyniki sie powtotrza to da mi skierwonie do poradni diabteologicznej
-1
1170884106000
zgłoś naruszenie
  • x men
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 169
  • Na forum: 10 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 1713
  • Trenuje: od roku 96
ale przypomina mi sie ze w zeszłym roku jak robilem sobie kontrlona mofrologie to mialem HGB i HCT w gornych granicach normy, moze jednak mam naturalnie podwyzszone EPO hehe
1170884890000
zgłoś naruszenie
  • xrafalx1
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 69
  • Wiek: 32 lat
  • Na forum: 11 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 37608
z tym piciem - jeden z objawow cukrzycy
albo masz naturalnie podwyzszony poziom albo przyczyna jest sauna
3x tydz to duzo
ale raczej naturalnie

bedziesz dobrym maratonczykiem
alkohol przeszkadza Ci w nauce?
- rzuć szkołę !
1170886036000
zgłoś naruszenie
  • e0r
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 10949
  • Na forum: 11 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 65995
Widzenie przez mgłe to też pod cukrzyce podchodzi, ale nie uprzedzajmy faktow.
Naprawdę niebezpieczny człowiek nigdy nie grozi.
[ON]
1170886309000
zgłoś naruszenie
  • mirek1
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 3
  • Na forum: 9 lat
  • LPA: 27
moj ojciec mial podobnie a jest cukrzykiem
masz pytania dotyczace cykli gg *******
1170886615000
zgłoś naruszenie
  • Tachon
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 357
  • Na forum: 9 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 2770
Się tak wtrące ale może wybaczycie :)a nie palisz czasem kolego troszkę? Albo nie przebywasz za dużo w zadymionych pomieszczeniach? ;) Hematokryt taki jaki masz to dla faceta jeszcze prawie norma. Hemoglobina rzeczywiście wyżej niż powinno być. A może masz astmę? Chyba nie nalezy go straszyć chorobą Vaqueza zanim nie zrobi reszty. A jeszcze spytam... obrzęki , świąd , a histaminy nie robili? Pozdrawiam
1170888952000