SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

platki owsiane górskie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 46076

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 159 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1322
witam wszystkich! :)

wiem, ze mnóstwo zostało tu powiedziane o płatkach owsianych, rodzajach, przyrządzaniu itd, ale jest jedna rzecz która mnie zastanawia. Mianowicie: zgodnie z forumowymi sugestiami kupiłam płatki owsiane górskie (wcześniej jadłam błyskawiczne), po to zeby pozbyc sie tego okropnego wysokiego IG.
Tak więc mam te płatki, a na opakowaniu jest napisane żeby gotować je 2-3 min. I moja wątpliwość - czy to nie są też błyskawiczne??? Nic takiego na opakowaniu NIE jest napisane, ale myślałam ze minimum 10min trzeba normalne gotowac. Chociaz te płatki wyglądają jak płatki :) tzn nie są jakies zmielone pocięte itd.. To jak to jest??

Z góry dziękuję za odpowiedz i przepraszam ze znowu rozgrzebuje temat płatkow....
Podrawiam!
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Ekspert
Szacuny 10616 Napisanych postów 43341 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 57734
jak to gotowac?


ja to normalnie zalewam mlekiem do mikrofalowki na 1.5 minuty i git


gdyby to byly blyskawiczne pisalo by na prodzie opakowanie np" blyszkawiczne platki owisiane/gorskie. etc


pozdrawiam
napisał(a)
Ekspert
Szacuny 79 Napisanych postów 16574 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 64105
czesto owsiane gorskie to sa wlasnie blyskawiczne trzeba szukac takich duzych twardych i czytac z tyl co pisze na temat przyrzadzania


Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1530 kJ, 366 kcal
Białko 11,9 g
Węglowodany 69,3 g
Tłuszcz 7,2 g



Płatki owsiane to produkt otrzymany z oczyszczonego ziarna owsa, poddanego zabiegom hydrotermicznym. Następnie jest ono poddane obłuskiwaniu, ewentualnie krojeniu i płatkowaniu. Ze względu na sposób obróbki ziarna wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych:
# zwykłe – otrzymane z całego ziarna
# górskie – otrzymane z pokrojonego ziarna
# błyskawiczne – otrzymane z pokrojonego ziarna i poddane specjalnej obróbce hydrotermicznej.

Płatki owsiane odgrywają ważną rolę w racjonalnym odżywianiu człowieka, są bogatym źródłem białka i błonnika.

zrodlo kupiec.pl
napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 185 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 8655
Ja jak jadłem górskie, to wsypywałem do miski i zalewałem albo gorącym mlekiem albo wrzątkiem i tyle ;].
napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2058 Napisanych postów 50693 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 470385
Nie trzeba tak dlugo ich gotowac. Najlepiej zrobisz jak zalejesz je kubiem wody przed snem (jezeli oczywiscie bedziesz jadla na sniadanie). Pozniej ew. na 1min podgrzac zeby byly cieple.
1

Moderator działu Odżywianie

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 159 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1322
czesto owsiane gorskie to sa wlasnie blyskawiczne trzeba szukac takich duzych twardych i czytac z tyl co pisze na temat przyrzadzania


okej wiec one sa w calosci, nie pokrojone, z porownaniu z blyskawicznymi sa twarde, ale na opakowaniu pamietam bylo cos o obrobce hydrotermicznej. ale z Twojego wpisu:


Płatki owsiane to produkt otrzymany z oczyszczonego ziarna owsa, poddanego zabiegom hydrotermicznym. Następnie jest ono poddane obłuskiwaniu, ewentualnie krojeniu i płatkowaniu.


to znaczy ze wszystkie sa jej jakos poddane?

kurcze jesli to glupie pytanie to przepraszam.. :/
napisał(a)
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 436 Wiek 26 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 2319


ja wcinam takie

Uzależniony od biegania .

napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2058 Napisanych postów 50693 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 470385
Raczej wszystkie. Dlaczego Ci to tak interesuje?

Moderator działu Odżywianie

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 159 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1322
poprostu chce miec pewnosc czy te, ktore kupilam maja faktycznie niski IG.. bo wszyscy tu mowia ze gorskie najlepsze, ale wlasnie te 2-3 min gotowania na opakowaniu gorskich mnie zmartwily :) bo to niczym bliskawiczne (1min). Stad moje wątpliwosci.
1
napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2058 Napisanych postów 50693 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 470385
Kup sobie blyskawiczne i odrazu zobaczysz roznice w wygladzie. Sa w mniejszych kawalkach a po obrobce termicznej robi sie ciapa.

Moderator działu Odżywianie

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 159 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1322
taak, mam blyskawiczne i wiem. roznica jest zdecydowana.
ale co, to z gorskich chociaz lekkiej ciapy nie bedzie? bo ja w sumie tak lubie.. ;)

w ogole to bardzo wszystkim dziekuje za odpowiedzipozdrawiam!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pełna dieta jak ma byc ?

Następny temat

Nowe spojrzenie... owoce też tuczą!

“The Biggest Loser” -71kg! Niezwykła przemiana Australijczyka “The Biggest Loser” -71kg! Niezwykła przemiana Australijczyka Ksylitol - właściwości, zastosowanie. Czy dodawać cukier brzozowy do posiłków? Ksylitol - właściwości, zastosowanie. Czy dodawać cukier brzozowy do posiłków? Anna Miszczyszyn-Józwa - ocena sylwetki Anna Miszczyszyn-Józwa - ocena sylwetki Czy kulturystyka szkodzi sercu? Czy kulturystyka szkodzi sercu?  Kulturyści, którzy twierdzą, że są naturalami Kulturyści, którzy twierdzą, że są naturalami Piotr Zieliński - ocena sylwetki Piotr Zieliński - ocena sylwetki Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka Trening intuicyjny, czym jest i jakie są najczęstsze błędy? Trening intuicyjny, czym jest i jakie są najczęstsze błędy?