SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

platki owsiane blyskawiczne

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 19147

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 413 Wiek 26 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 3383
nigdy nie szamałem płatków owsianych i mam pare watpliwości.
1.Lepiej kupować zwykłe czy błyskawiczne.
2.Obecnie kupilem błyskawiczne(i dla nich podajcie przepis) i czy dobrze robie : 3/4 szklanki płatków zalewam 200ml wody lub mleka.
3.płyn ktorym zalewam platki musi byc gorący czy moze byc zimny
4.na ile odstawiam takie zalane platki
napisał(a)
godav Moderator
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 17 Wiek 21 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 0
Płatki owsiane nie są ani dobrym pomysłem na śniadanie ani wbrew pozorom cennym elementem naszej diety.

Po pierwsze płatki błyskawiczne wysoce przetworzonym produktem. Biorąc pod uwagę nasz obecny sty życia, większość z nas w produkty spożywcze zaopatruje się w super marketach, jest to szybkie i wygodne jednak nie koniecznie zdrowe.

Co jest z nimi nie tak? Przetworzone produkty mają bardzo zły wpływ na nasz organizm. Posiłek byłby wporządku gdybyś wykorzystał pełnoziarniste płatki owsiane z ekologicznej uprawy. Dlaczego? W procesie produkcji wykorzystywana jest masa chemikaliów która powoduje iż produkty są jałowe i naładowane niezdrowymi substancjami które mogą powodować zaburzenia hormonalne, insulinooporność, zatrzymywanie wody w organizmie czy odkładanie się tkanki tłuszczowej.


Co więcej płatki owsiane nie są dobrym pomysłem dla każdego, mogą one dość mocno podnosić poziom cukru we krwi co u wielu osób nie jest wskazane z rana. Nawet gotowana, ekologiczna, pełnoziarnista owsianka bez dodatku cukru u zdrowej osoby zwiększa poziom cukru do około 150 mg/dl, 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki.

Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i gliadyą posiadają w swoim składzie mnóstwo substancji antyodżywczych które ograniczają m.in. wchłanianie mikroskładników.

Co prawda raz na jakiś czas płatki owsiane nam nie zaszkodzą, dużo lepiej jednak urozmaicić dietę w inne źródła węglowodanów takie jak ryż, kasza, płatki jaglane, gryczane czy pełnoziarniste żytnie.

Jeżeli chodzi o dodatki do posiłku węglowodanowego, możemy spożyć go z dodatkiem gorzkiej czekolady, owoców, odżywki białkowej, masła orzechowego czy też w formie placuszków w towarzystwie jaj. Jeżeli chodzi o płatki, można nimi także opanierować mięso i upiec w piekarniku lub zrobić batoniki albo ciasto. Przepisów jest masa, wystarczy poszukać w internecie wybranej potrawy.


Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 5581 Wiek 26 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 23151
1.błyskawiczne 2.jak chcesz,jeden lubi bardziej gęste drugi mniej
3.ja zalewam zimnym wieczorem i wstawiam do lodowki a rano gotuje i pare minut i sa gotowe
4.j/w ale odstawiasz az beda bardziej miekie

Nie mogę ci pomóc,jestem koniem.
--==GAINER TEAM==--

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 21 Napisanych postów 3957 Wiek 25 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 48435
1. zwykłe, są mniej przetworzone, niższe ig
2. przepis? nie sugeruj się etykietkami, możesz zrobić z tymi płatkami co chcesz (placek, owsiankę)
to ile weźmiesz płatków zależy tylko od Ciebie
sam sobie zdecyduj ile mleka wlać
3.gorący, poczekaj aż płatki zmiękną
możesz też gotować to zgęstnieje i się zrobi pulpa
jak zalejesz zimnym i wstawisz np. na noc do lodówki to rano już będą miękkie (możesz zalać jogurtem, kefirem, maślanką, mlekiem)
4. aż zmiękną
napisał(a)
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 768 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 24326
Nie wiem co wy za płatki macie, ale jakbym ja 3/4 szklanki zalał tylko 200ml mleka to moją owsiankę można by było nożem kroić

Zmieniony przez - Kaziol w dniu 2009-02-08 11:45:18

Wiedza jest najlepszym anabolikiem

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 2021 Wiek 27 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 15489
Ja zawsze sypię na oko, paczka 400g starcza mi na tydzień, więc sypię z 70-80g płatków, to zalewam ok 300ml mleka i od razu gotuję. Po jakichś 5 minutach płatki są miękkie i można szamać. Ja do smaku dosypuję jeszcze kakao i garść mlekołaków. Później gotuję 2-3 jaja i jem z pestkami słonecznika. i to takie śniadanko.
Warto pokombinować z jakimiś plackami z owsianych itp, bo sama owsianka szybko zbrzydnie.
napisał(a)
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 418 Napisanych postów 56364 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 184874
1 zdecydowanie zwykłe
2 dodaj jajka cynamon słodzik zrób placka jak w przepisach w dziale kuchnia
3 wypadałoby żeby to był wrzątek będą lepiej przyswajalne
4 błyskawiczne wystarczy na 4-5 min .....zwykłe pogotowałbym

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 9041 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 98000
owsianka to zuo!

nie wiem jak u Was ale u mnie powodowała huraganowe wiatry.

Quod medicina aliis, aliis est acre venenum

Trzecia Rzeczpospolita, Polska Ludowa
To samo od nowa, to samo od nowa...

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 79 Napisanych postów 16574 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 64105
polecam platki owsaine gorskie(mniej przetworzone od blyskawicznych) z firmy Melvit dodaje orzechy/pestki/siemie/rodzyny zalewam wrzatkiem przykrywam odstawiam na 5min i sa gotowe dolewam wody i jem,ew robie placka a gazow nie mam i oby sie nie pojawily

Zmieniony przez - koles08 w dniu 2009-02-08 14:09:53
napisał(a)
Ekspert
Szacuny 10613 Napisanych postów 43236 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 57734
Górskie the best ! zalewam rano gorącą wodą czekam 3 minutki i są miękkie i smaczne dolewam z 50 ml kefiru dla trawienia nie dla smaku ; d i jem potem jaja i śniadanie wchodzi jak po maśle ; )
napisał(a)
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 413 Wiek 26 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 3383
a jaka powinna byc mniej wiecej proporcja wody do platkow, zeby nie zostala mi woda tylko idealnie wsiaklo. orientuje sie ktos?
no i te rodzynki i pestki to chyba na koniec? zalac same platki chyba
2
napisał(a)
Ekspert
Szacuny 10613 Napisanych postów 43236 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 57734
lej na oko dużo wsiąka w nie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

chce szybko przytyc !!!!!!!!pomocy

Następny temat

kolejnosc jedzenia.

Co zamiast ryżu na masę? Co zamiast ryżu na masę? Dlaczego zmarł Rich Piana? Nadciśnienie - ukryty zabójca kulturysty Dlaczego zmarł Rich Piana? Nadciśnienie - ukryty zabójca kulturysty Nie mogę przytyć - dlaczego? Nie mogę przytyć - dlaczego? Olej kokosowy a cholesterol Olej kokosowy a cholesterol Schab czy kurczak? Schab czy kurczak? Odżywka białkowa - w jakich porach spożywać? Odżywka białkowa - w jakich porach spożywać? Rosyjski Popeye Rosyjski Popeye Żurawina - właściwości i zastosowanie Żurawina - właściwości i zastosowanie