Temat został odczytany 25656 razy

pełnoziarnisty vs razowy vs graham

zgłoś naruszenie
  • rysh
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 823
  • Na forum: 13 lat
  • LPA: 11779

Moze to troche glupio zabrzmi...
1)Jaka jest definicja(czyt. co to jest) chleba:
a)pełnoziarnistego
b)razowego
c)graham
2)Ktory z nich jest najlepszy (niechodzi mi o smak, ale ogólnie), i dlaczego?
3)Który ma najwięcej ww złożonych?
4)Co myślicie na temat chleba pełnoziarnistego Kołodziej
5)Jaki chleb kupujecie najchętniej (teraz jest wiele wałków z barwieniem karmelem itp.
----------------------------
6)Czy wszystkie tabele podaja wartości odzywcze w suchej masie produktu?
7) czy jak na serku wiejskim pisze ze ma w 100g produktu 11g białka to znaczy że to wcale nie jest w suchej masie tylko poprostu w tym "rozwodnioym" serku:
8) Jeżeli odpowiedz na pyt 6 brzmi TAK to czy znacie jakieś tabele które podaja wartości odżywcze w PRODUKTACH a nie w ich suchej masie ?

Zmieniony przez - rysh w dniu 2005-09-07 23:23:40
.:Żryj i daj żryć! :.
1126127787000
Polecamy zaufać naszym specjalistom, dobierając plan treningowy, plan odżywiania czy suplementację, potrzebujesz indywidualnego podejścia. Poproś o przygotowanie planu dla Ciebie http://potreningu.pl/plany. Profesjonalny, kompletny plan: diety + treningi + suplementacja, już od 149 69
zgłoś naruszenie
  • Patka
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 2743
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 12391
hmm nie znam odp na wszystkie twoje pytania ale...moim zdaniem to chleb pelnoziarnisty to chleb z pelnymi ziarnami (sa one widoczne) chleb razowy jest z maki zytniej lub pszennej razowej i pszennej zwyklej a chleb graham z maki pszennej graham i pszennej zwyklej i zytniej...chleb pelnoziarnisty moze byc zrobiony z kazdej maki a do tego dodawane sa ziarna w calosci. NIestety czesto do chelbow ciemnych dodawany jest karmel wiec trzeba uwazac. Moze dlatego wlasnie trudno jest podac dokladne wartosci.
Maka razowa to maka pszenna lub zytnia z calych ziaren (razem z oslonka) zmielonych raz. Maka graham - maka pszenna z pelnego przemialu.

wedlug jednej z tabeli w 100g B/W/T
- chelb graham 7,6/49,4/ 1,7 228kcl
- chleb pelnoziarnisty 6,7/53,9/1,8 239kcl
- chleb zytni razowy 5,6/51,5/1,7 225kcl
ale juz
- chleb zytni razowy Benus (za Boga nie wiem co to za chleb) 5,4/29,8/1,5 154kcl

takze wartosci zaleza od skladu a sklad chleba moze byc rozny:)
soap won't wash away your shame.
1126134917000
zgłoś naruszenie
  • jarek__
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 15
  • Na forum: 10 lat
  • LPA: 485
Witam,

Wydaje mi się że chleb pełnoziarnisty robiony jest z mąki z pełnego przemiału - nie odrzucane są otręby itp. (z calych ziarenek ciezko skleic chyba ze sezamki :) )
jarek^
1126161996000
zgłoś naruszenie
  • Patka
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 2743
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 12391
a moim zdaniem moze on byc zrobiony z kazdej maki a do niej dosyouje sie ziarna...pierwszy lepszy sklad cytuje
chlem zytni pelnoziarnisty: mąka żytnia, woda, żyto łamane, miód, mleko w proszku, sól
rownie dobrze moze byc otrzymywany z pelnego ziarna.
Skład: mąka żytnia, mąka pszenna, słód żytni, drożdże, sól, śruta żytnia, pszenica.

co wiecej nazywac sie moze chlebem z ziarnami i wtedy:Skład: mąka żytnia, mąka pszenna, słonecznik, siemię lniane, sezam, nasiona dyni, płatki jęczmienne, płatki żytnie, koper, drożdże, sól, słód żytni, mączka słodowa, mączka sojowa, glukoza

takze moim zdaniem wyjscie jest jedno: czytac etykiety:)albo piec samemu:)


Zmieniony przez - Patka w dniu 2005-09-08 08:59:31
soap won't wash away your shame.
1126162690000
zgłoś naruszenie
  • Patka
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 2743
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 12391
Do produkcji pieczywa razowego wykorzystuje się mąkę z pełnego przemiału tzn. zawierającą wszystkie składniki ziarna. Dzięki temu pieczywo jest bogate w witaminy, składniki mineralne, białko i przede wszystkim błonnik. Taki skład pieczywa wpływa korzystnie na obniżenie zawartości cholesterolu we krwi, poprawia przemianę materii, ułatwia utrzymanie należytej masy ciała, zapobiega zaparciom i powstawaniu nowotworów jelita grubego. Pieczywo to powinno być spożywane w profilaktyce i terapii wielu metabolicznych chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca, otyłość, choroby serca i naczyń krwionośnych.

Przy produkcji mąk jasnych te najbardziej wartościowe składniki odżywcze zawarte w okrywie owocowo - nasiennej, warstwie aleuronowej i częściowo w zarodku zostają odrzucone do otrąb. Stąd pieczywo jasne cech**e się mniejszą wartością odżywczą z punktu widzenia żywieniowego, lecz jednocześnie może być spożywane przez osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego, głównie w schorzeniach wątroby, żołądka i trzustki.

http://www.spc.pl/zywienie.htm 
soap won't wash away your shame.
1126162950000
zgłoś naruszenie
  • T_I_G_E_R
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 51
  • Na forum: 13 lat
  • LPA: 2949
Witam

Generalnie unikanie chleba w którego składzie znajduje się mąka pszenna jest bardzo dobrym wyjściem. Organizm człowieka ma pewne problemy z trawieniem tej mąki - po szczegóły odsyłam do literatury - wprost mówiąc na strawienie mąki pszennej potrzeba za dużo energii którą organizm może spożytkować na inne czynności.

Pozdrawiam
"Życie jest przygodą dla odważnych ..
-albo Niczym! "
1126164380000
zgłoś naruszenie
  • Patka
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 2743
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 12391
hmm w takim razie mam pytanie...moze zle rozumiem ale na diecie redukcyjnej chodzi nam o to zeby org wlasnie wykozystywal duzo energii a z tego co napisales to trawienie maki pszennej nam duzo tej energii zabiera...moze zle zrozumialam
soap won't wash away your shame.
1126167034000
zgłoś naruszenie
  • rysh
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 823
  • Na forum: 13 lat
  • LPA: 11779
Heh no wsumie czyatnie ulotki przy opakowaniu to bedzie jednak najl.epsze wyjscie, dzieki za odpowiedzi co do 1 czesci, jezeli ktos zna odpowiedzi na pytania z drugiej to bylbym wdzieczny za odpowiedzi
.:Żryj i daj żryć! :.
1126169833000
zgłoś naruszenie
  • zakrześ
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 12851
  • Wiek: 28 lat
  • Na forum: 13 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 43217
dzisaj trudno kupic dobry chleb bo jest wiele podrubek wiec najlepiej by bylo takie gdzie jest skład podany
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj [http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak]
1126184957000
zgłoś naruszenie
  • Patka
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 2743
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 12391
zakrzes no co ty:P
soap won't wash away your shame.
-1
1126208866000
zgłoś naruszenie
  • Malinowa SZEFOWA KUCHNI
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 17895
  • Wiek: 27 lat
  • Na forum: 11 lat
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 67748
e no a ja uwielbiam male razowe buleczki z asproda
„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD [http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html]

Malinowy blog kulinarny [http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html]
1126213862000