SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

pełnoziarnisty vs razowy vs graham

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 30657

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 823 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 11779
Moze to troche glupio zabrzmi...
1)Jaka jest definicja(czyt. co to jest) chleba:
a)pełnoziarnistego
b)razowego
c)graham
2)Ktory z nich jest najlepszy (niechodzi mi o smak, ale ogólnie), i dlaczego?
3)Który ma najwięcej ww złożonych?
4)Co myślicie na temat chleba pełnoziarnistego Kołodziej
5)Jaki chleb kupujecie najchętniej (teraz jest wiele wałków z barwieniem karmelem itp.
----------------------------
6)Czy wszystkie tabele podaja wartości odzywcze w suchej masie produktu?
7) czy jak na serku wiejskim pisze ze ma w 100g produktu 11g białka to znaczy że to wcale nie jest w suchej masie tylko poprostu w tym "rozwodnioym" serku:
8) Jeżeli odpowiedz na pyt 6 brzmi TAK to czy znacie jakieś tabele które podaja wartości odżywcze w PRODUKTACH a nie w ich suchej masie ?

Zmieniony przez - rysh w dniu 2005-09-07 23:23:40

.:Żryj i daj żryć! :.

napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2072 Napisanych postów 50791 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 474268
Pieczywo jest jednym z głównych źródeł węglowodanów dla większości osób. Wraz z rozpoczęciem kształtowania sylwetki i zdrowego odżywiania większość osób błędnie myśli, że pieczywo jest jednym z pierwszych elementów diety, które należy wyeliminować, aby wyglądać lepiej i być zdrowszym. Nie jest to do końca prawda. Z reguły wystarczy eliminacja pieczywa najgorszego pod względem jakości, czyli z najbardziej przetworzonej mąki pszennej. Jednak niektóre jej odmiany, jak graham, orkiszowa, czy razowa nie są złe i można spożywać pieczywa z ich dodatkami.

Zdecydowanie warto jednak zwrócić uwagę na podstawy, jakimi warto się kierować w czasie kupowania pieczywa. Wynika to z tego, że producenci często próbują zafałszować mąkę pszenną, dodając polepszacze, jak np. karmel, czy słód jęczmienny. Dodatki te powodują ciemną barwę pieczywa, co klientom może sugerować, iż są to produkty lepsze jakościowo.

Uwagę warto zwrócić na skład. Przede wszystkim to, co jest w pierwszej kolejności. Produktów tych jest najwięcej w składzie pieczywa. Warto więc by była to mąka żytnia, razowa, orkiszowa, graham. Dodatki ziaren i zakwas. Pieczywo dobrej jakości powinno być twarde i ciężkie, które się nie odkształca. Dlatego też wybierając najlepsze z wymienionych przez Ciebie, wybór przypada na pieczywo pełnoziarniste.



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 2743 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 12391
hmm nie znam odp na wszystkie twoje pytania ale...moim zdaniem to chleb pelnoziarnisty to chleb z pelnymi ziarnami (sa one widoczne) chleb razowy jest z maki zytniej lub pszennej razowej i pszennej zwyklej a chleb graham z maki pszennej graham i pszennej zwyklej i zytniej...chleb pelnoziarnisty moze byc zrobiony z kazdej maki a do tego dodawane sa ziarna w calosci. NIestety czesto do chelbow ciemnych dodawany jest karmel wiec trzeba uwazac. Moze dlatego wlasnie trudno jest podac dokladne wartosci.
Maka razowa to maka pszenna lub zytnia z calych ziaren (razem z oslonka) zmielonych raz. Maka graham - maka pszenna z pelnego przemialu.

wedlug jednej z tabeli w 100g B/W/T
- chelb graham 7,6/49,4/ 1,7 228kcl
- chleb pelnoziarnisty 6,7/53,9/1,8 239kcl
- chleb zytni razowy 5,6/51,5/1,7 225kcl
ale juz
- chleb zytni razowy Benus (za Boga nie wiem co to za chleb) 5,4/29,8/1,5 154kcl

takze wartosci zaleza od skladu a sklad chleba moze byc rozny:)

soap won't wash away your shame.

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 15 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 485
Witam,

Wydaje mi się że chleb pełnoziarnisty robiony jest z mąki z pełnego przemiału - nie odrzucane są otręby itp. (z calych ziarenek ciezko skleic chyba ze sezamki :) )

jarek^

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 2743 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 12391
a moim zdaniem moze on byc zrobiony z kazdej maki a do niej dosyouje sie ziarna...pierwszy lepszy sklad cytuje
chlem zytni pelnoziarnisty: mąka żytnia, woda, żyto łamane, miód, mleko w proszku, sól
rownie dobrze moze byc otrzymywany z pelnego ziarna.
Skład: mąka żytnia, mąka pszenna, słód żytni, drożdże, sól, śruta żytnia, pszenica.

co wiecej nazywac sie moze chlebem z ziarnami i wtedy:Skład: mąka żytnia, mąka pszenna, słonecznik, siemię lniane, sezam, nasiona dyni, płatki jęczmienne, płatki żytnie, koper, drożdże, sól, słód żytni, mączka słodowa, mączka sojowa, glukoza

takze moim zdaniem wyjscie jest jedno: czytac etykiety:)albo piec samemu:)


Zmieniony przez - Patka w dniu 2005-09-08 08:59:31

soap won't wash away your shame.

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 2743 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 12391
Do produkcji pieczywa razowego wykorzystuje się mąkę z pełnego przemiału tzn. zawierającą wszystkie składniki ziarna. Dzięki temu pieczywo jest bogate w witaminy, składniki mineralne, białko i przede wszystkim błonnik. Taki skład pieczywa wpływa korzystnie na obniżenie zawartości cholesterolu we krwi, poprawia przemianę materii, ułatwia utrzymanie należytej masy ciała, zapobiega zaparciom i powstawaniu nowotworów jelita grubego. Pieczywo to powinno być spożywane w profilaktyce i terapii wielu metabolicznych chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca, otyłość, choroby serca i naczyń krwionośnych.

Przy produkcji mąk jasnych te najbardziej wartościowe składniki odżywcze zawarte w okrywie owocowo - nasiennej, warstwie aleuronowej i częściowo w zarodku zostają odrzucone do otrąb. Stąd pieczywo jasne cech**e się mniejszą wartością odżywczą z punktu widzenia żywieniowego, lecz jednocześnie może być spożywane przez osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego, głównie w schorzeniach wątroby, żołądka i trzustki.

http://www.spc.pl/zywienie.htm 

soap won't wash away your shame.

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 51 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2949
Witam

Generalnie unikanie chleba w którego składzie znajduje się mąka pszenna jest bardzo dobrym wyjściem. Organizm człowieka ma pewne problemy z trawieniem tej mąki - po szczegóły odsyłam do literatury - wprost mówiąc na strawienie mąki pszennej potrzeba za dużo energii którą organizm może spożytkować na inne czynności.

Pozdrawiam

"Życie jest przygodą dla odważnych ..
-albo Niczym! "

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 2743 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 12391
hmm w takim razie mam pytanie...moze zle rozumiem ale na diecie redukcyjnej chodzi nam o to zeby org wlasnie wykozystywal duzo energii a z tego co napisales to trawienie maki pszennej nam duzo tej energii zabiera...moze zle zrozumialam

soap won't wash away your shame.

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 823 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 11779
Heh no wsumie czyatnie ulotki przy opakowaniu to bedzie jednak najl.epsze wyjscie, dzieki za odpowiedzi co do 1 czesci, jezeli ktos zna odpowiedzi na pytania z drugiej to bylbym wdzieczny za odpowiedzi

.:Żryj i daj żryć! :.

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 161 Napisanych postów 12851 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 43217
dzisaj trudno kupic dobry chleb bo jest wiele podrubek wiec najlepiej by bylo takie gdzie jest skład podany

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 2743 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 12391
zakrzes no co ty:P
1

soap won't wash away your shame.

napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Szacuny 2313 Napisanych postów 20243 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85763
e no a ja uwielbiam male razowe buleczki z asproda

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

czy zna ktos przepis na koktail ...

Następny temat

Trening & Dieta !! Pytania!

Efedryna - stosowanie, działanie Efedryna - stosowanie, działanie Katarzyna Dudek zdobywa kartę IFBB ELITE PRO! Katarzyna Dudek zdobywa kartę IFBB ELITE PRO! Testosteron – fakty i mity Testosteron – fakty i mity Rodzaje patelni - jaką patelnię wybrać? Rodzaje patelni - jaką patelnię wybrać? Natalia Damek - ocena sylwetki Natalia Damek - ocena sylwetki Plan treningowy na masę dla ektomorfika Plan treningowy na masę dla ektomorfika Błędy początkujących na siłowni: brak cierpliwości i samodyscypliny Błędy początkujących na siłowni: brak cierpliwości i samodyscypliny Stany zapalne organizmu - przyczyny Stany zapalne organizmu - przyczyny