Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 21393 razy
  • Autor

    pełnoziarnisty vs razowy vs graham

  • rysh
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 823
    • Na forum: 11 lat
    • LPA: 11779

    Wysłano 07 września 2005 23:16

    zgłoś naruszenie

    Moze to troche glupio zabrzmi...
    1)Jaka jest definicja(czyt. co to jest) chleba:
    a)pełnoziarnistego
    b)razowego
    c)graham
    2)Ktory z nich jest najlepszy (niechodzi mi o smak, ale ogólnie), i dlaczego?
    3)Który ma najwięcej ww złożonych?
    4)Co myślicie na temat chleba pełnoziarnistego Kołodziej
    5)Jaki chleb kupujecie najchętniej (teraz jest wiele wałków z barwieniem karmelem itp.
    ----------------------------
    6)Czy wszystkie tabele podaja wartości odzywcze w suchej masie produktu?
    7) czy jak na serku wiejskim pisze ze ma w 100g produktu 11g białka to znaczy że to wcale nie jest w suchej masie tylko poprostu w tym "rozwodnioym" serku:
    8) Jeżeli odpowiedz na pyt 6 brzmi TAK to czy znacie jakieś tabele które podaja wartości odżywcze w PRODUKTACH a nie w ich suchej masie ?

    Zmieniony przez - rysh w dniu 2005-09-07 23:23:40
    .:Żryj i daj żryć! :.
  • Wysłano 08 września 2005 01:15

    zgłoś naruszenie
    Polecamy zaufać naszym specjalistom, dobierając plan treningowy, plan odżywiania czy suplementację, potrzebujesz indywidualnego podejścia. Poproś o przygotowanie planu dla Ciebie http://potreningu.pl/plany. Profesjonalny, kompletny plan: diety + treningi + suplementacja, już od 149 69
  • Patka
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 2743
    • Na forum: 11 lat
    • Płeć: Kobieta
    • LPA: 12391

    Wysłano 08 września 2005 01:15

    zgłoś naruszenie
    hmm nie znam odp na wszystkie twoje pytania ale...moim zdaniem to chleb pelnoziarnisty to chleb z pelnymi ziarnami (sa one widoczne) chleb razowy jest z maki zytniej lub pszennej razowej i pszennej zwyklej a chleb graham z maki pszennej graham i pszennej zwyklej i zytniej...chleb pelnoziarnisty moze byc zrobiony z kazdej maki a do tego dodawane sa ziarna w calosci. NIestety czesto do chelbow ciemnych dodawany jest karmel wiec trzeba uwazac. Moze dlatego wlasnie trudno jest podac dokladne wartosci.
    Maka razowa to maka pszenna lub zytnia z calych ziaren (razem z oslonka) zmielonych raz. Maka graham - maka pszenna z pelnego przemialu.

    wedlug jednej z tabeli w 100g B/W/T
    - chelb graham 7,6/49,4/ 1,7 228kcl
    - chleb pelnoziarnisty 6,7/53,9/1,8 239kcl
    - chleb zytni razowy 5,6/51,5/1,7 225kcl
    ale juz
    - chleb zytni razowy Benus (za Boga nie wiem co to za chleb) 5,4/29,8/1,5 154kcl

    takze wartosci zaleza od skladu a sklad chleba moze byc rozny:)
    soap won't wash away your shame.
  • jarek__
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 15
    • Na forum: 9 lat
    • LPA: 485

    Wysłano 08 września 2005 08:46

    zgłoś naruszenie
    Witam,

    Wydaje mi się że chleb pełnoziarnisty robiony jest z mąki z pełnego przemiału - nie odrzucane są otręby itp. (z calych ziarenek ciezko skleic chyba ze sezamki :) )
    jarek^
  • Patka
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 2743
    • Na forum: 11 lat
    • Płeć: Kobieta
    • LPA: 12391

    Wysłano 08 września 2005 08:58

    zgłoś naruszenie
    a moim zdaniem moze on byc zrobiony z kazdej maki a do niej dosyouje sie ziarna...pierwszy lepszy sklad cytuje
    chlem zytni pelnoziarnisty: mąka żytnia, woda, żyto łamane, miód, mleko w proszku, sól
    rownie dobrze moze byc otrzymywany z pelnego ziarna.
    Skład: mąka żytnia, mąka pszenna, słód żytni, drożdże, sól, śruta żytnia, pszenica.

    co wiecej nazywac sie moze chlebem z ziarnami i wtedy:Skład: mąka żytnia, mąka pszenna, słonecznik, siemię lniane, sezam, nasiona dyni, płatki jęczmienne, płatki żytnie, koper, drożdże, sól, słód żytni, mączka słodowa, mączka sojowa, glukoza

    takze moim zdaniem wyjscie jest jedno: czytac etykiety:)albo piec samemu:)


    Zmieniony przez - Patka w dniu 2005-09-08 08:59:31
    soap won't wash away your shame.
  • Patka
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 2743
    • Na forum: 11 lat
    • Płeć: Kobieta
    • LPA: 12391

    Wysłano 08 września 2005 09:02

    zgłoś naruszenie
    Do produkcji pieczywa razowego wykorzystuje się mąkę z pełnego przemiału tzn. zawierającą wszystkie składniki ziarna. Dzięki temu pieczywo jest bogate w witaminy, składniki mineralne, białko i przede wszystkim błonnik. Taki skład pieczywa wpływa korzystnie na obniżenie zawartości cholesterolu we krwi, poprawia przemianę materii, ułatwia utrzymanie należytej masy ciała, zapobiega zaparciom i powstawaniu nowotworów jelita grubego. Pieczywo to powinno być spożywane w profilaktyce i terapii wielu metabolicznych chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca, otyłość, choroby serca i naczyń krwionośnych.

    Przy produkcji mąk jasnych te najbardziej wartościowe składniki odżywcze zawarte w okrywie owocowo - nasiennej, warstwie aleuronowej i częściowo w zarodku zostają odrzucone do otrąb. Stąd pieczywo jasne cech**e się mniejszą wartością odżywczą z punktu widzenia żywieniowego, lecz jednocześnie może być spożywane przez osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego, głównie w schorzeniach wątroby, żołądka i trzustki.

    http://www.spc.pl/zywienie.htm 
    soap won't wash away your shame.
  • T_I_G_E_R
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 51
    • Na forum: 12 lat
    • LPA: 2949

    Wysłano 08 września 2005 09:26

    zgłoś naruszenie
    Witam

    Generalnie unikanie chleba w którego składzie znajduje się mąka pszenna jest bardzo dobrym wyjściem. Organizm człowieka ma pewne problemy z trawieniem tej mąki - po szczegóły odsyłam do literatury - wprost mówiąc na strawienie mąki pszennej potrzeba za dużo energii którą organizm może spożytkować na inne czynności.

    Pozdrawiam
    "Życie jest przygodą dla odważnych ..
    -albo Niczym! "
  • Patka
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 2743
    • Na forum: 11 lat
    • Płeć: Kobieta
    • LPA: 12391

    Wysłano 08 września 2005 10:10

    zgłoś naruszenie
    hmm w takim razie mam pytanie...moze zle rozumiem ale na diecie redukcyjnej chodzi nam o to zeby org wlasnie wykozystywal duzo energii a z tego co napisales to trawienie maki pszennej nam duzo tej energii zabiera...moze zle zrozumialam
    soap won't wash away your shame.
  • rysh
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 823
    • Na forum: 11 lat
    • LPA: 11779

    Wysłano 08 września 2005 10:57

    zgłoś naruszenie
    Heh no wsumie czyatnie ulotki przy opakowaniu to bedzie jednak najl.epsze wyjscie, dzieki za odpowiedzi co do 1 czesci, jezeli ktos zna odpowiedzi na pytania z drugiej to bylbym wdzieczny za odpowiedzi
    .:Żryj i daj żryć! :.
  • zakrześ
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 12851
    • Wiek: 26 lat
    • Na forum: 11 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 43217
    • Status:Ekspert

    Wysłano 08 września 2005 15:09

    zgłoś naruszenie
    dzisaj trudno kupic dobry chleb bo jest wiele podrubek wiec najlepiej by bylo takie gdzie jest skład podany
    jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj [http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak]
  • Patka
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 2743
    • Na forum: 11 lat
    • Płeć: Kobieta
    • LPA: 12391

    Wysłano 08 września 2005 21:47

    zgłoś naruszenie
    zakrzes no co ty:P
    soap won't wash away your shame.
  • Masterchef Mum
    Malinowa
    • Pochwały:5
    • Nagany:brak
    • Postów: 11527
    • Wiek: 26 lat
    • Na forum: 10 lat
    • Płeć: Kobieta
    • LPA: 29414

    Wysłano 08 września 2005 23:11

    zgłoś naruszenie
    e no a ja uwielbiam male razowe buleczki z asproda
    Staram się utrzymywać lekką nadwagę,
    bo to byłoby po prostu nie fair w stosunku do innych ludzi,
    gdybym była tak atrakcyjna, inteligentna, zabawna,
    i do tego jeszcze szczupła!

    Keep calm and no excuses. NO PAIN - NO GAIN.

    Zapraszam do Kuchni [http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html]