wszyscy piszecie ze z rana bardzo dobrze zjesc platki owsiane jako dobre zrodlo wegla i niezbednego blonnika pokarmowego co myslicie o tym zeby dodac otrebow pszennych do sniadanka(zupy plecznej z platkami)?nie jest to moze smaczne ale chyba bardzo pozyteczne
ile blonnika pokarmowego powinnismy spozywac/kg ciala lub wogole?
czy ktos moglby mi przypomniec jaka funkcje w metabolizmie pelni blonnik?
blonnik (celuloza,włoknik) brak w org ludzkim enzymow go rozkladajacych (czesciowo w jelicie przez bakterie - ale ilosci sladowe) dziala kozystnie na trawienie - pobudza perystaltyke jelit , chodzi o to ze w jelicie grubym (za cienkim przed odbytnica) znajduje sie mala ilosc materiału (kupy ;) i z tego powodu motoryka jelita grubego jest slaba a jego ruchy nieliczne (zwiazane z receptorami nerwowymi) blonnik jako substancja niestrawialna (chyba ze u krowy) wypelnia jelito -receptory dostaja bodziec ze cos w jelicie grubym sie znajduje - i dzieki temu jelito ladnie pracuje
uwaza sie ze ludzie cierpiacy na przewlekle zaparcia maja wieksza zdolnosc do trawenia blonnika prowadzi sie badania ze !!!!!!!!!!1 ludzie spozywajacy w diecie duze ilosci włókien pochodzenia roslinnego rzadziej cierpia na : -zapalenie wyrostka robaczkowego -raka okreznicy (czesc jelita grubego (glowna)) -cukrzyce -choroby naczyn wiencowych serca zwiazek pomiedzy tymi chorobami a dieta w blonnik (wlokniki) bogata nie jest jeszcze do konca wyjasniony i prowadzi sie dalsze badania pozdarwiam
XXX Boofi XXX Hard Core Straight Edge
XXX Boofi XXX Hard Core Straight Edge "Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?
Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
1019347425000
Yavorski
Wysłana - 21 kwietnia 2002 09:26
po pierwsze SOG
po drugie wczoraj wypilem duzo otrebow pszennych z surowym mlekiem(jakos po poludniu) a wieczorem zrobilem najwieksza kupe mojego zyciateraz wszystko jasne......
Pozdrawiam Yavorski
Pozdrawiam Yavorski
1019374017000
Boofi
Wysłana - 21 kwietnia 2002 11:17
hehehe na maturce trzymam kciuki - (zebys potem zrobil klatke) co do kupy to twoje obserwacje zgadzaja sie z moimi - kupa taka ladna pulchniutka latwo wychodzaca ;) pozdro
XXX Boofi XXX Hard Core Straight Edge
XXX Boofi XXX Hard Core Straight Edge "Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?
Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
1019380664000
Yavorski
Wysłana - 21 kwietnia 2002 19:37
hehe dzięki Boofi kupa konkret!!
Pozdrawiam Yavorski
Pozdrawiam Yavorski
1019410627000
Bacarti
Wysłana - 24 kwietnia 2002 15:01
ja otreby sobie zawsze jem na deser z jogurtem , co do tej kupy to mleka surowego z otrebami nie prubowalem jeszcze pic ciekawe jakie uczucie , chyba to sprobuje
Nie biegnij, kiedy możesz iść; nie chodz, kiedy możesz stać; nie stój kiedy możesz siedzieć; nie siedz, kiedy możesz leżeć, a kiedy leżysz, to najlepiej jest spać.
...wiec zyc pelnia zycia albo na dystansie...
1019653271000
Yavorski
Wysłana - 24 kwietnia 2002 15:33
smak zaden bo to tylko otreby , ja wszystko przelykalem na chama.. ale ten efekt..... sprobuj a moze nie pozalujesz
Pozdrawiam Yavorski
Pozdrawiam Yavorski
1019655195000
Malinowa
Wysłana - 05 listopada 2005 13:21
te no pieknie to ja tez dzis to sprooboje
1131193292000
BArbarka88
Wysłana - 07 maja 2008 20:44
ja jem 100g dziennie od tygodnia, w brzuchu masakra ale jak popije wody to nie jest tak żle, przezyje.. licze na to ze uda mi sie choc troche schudnąć dzieki temu.... uda?
...całe życie umieram i całe życie się rodzę...
1210185868000
Jacquess
Wysłana - 07 maja 2008 21:19
Popatrz na datę poprzedniego posta! Poza tym 100g otrębów dziennie to stanowczo za dużo, możesz sobie tylko zaszkodzić. Aha i chudnie się nie od jedzenia poszczególnych posiłków, tylko od ujemnego bilansu kalorycznego. Proponuje Ci poczytać forum i zdobyć odpowiednią wiedzę na temat zdrowego odżywiania...