może głupio to zabrzmi ale nie słyszałem o takim.....albo mam jakieś zaniki pamięci...poczekaj na wypowowiedzi lepszych znawców ode mnie....zresztą sam jestem ciekawy....ale na wszelki wypadek odradzam tobie...lepiej daj tłuiszcze z makreli, orzechów włoskich , siemia lnianego, oliwy z oliwek, oleju lnianego, pestek z dyni, avokado
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
Ekspert -
1115020602000
wylliam
Wysłana - 02 maja 2005 10:14
nie wiem czy można cytować innych forumowiczów i znawców, ale tak w jednym arcie o olejach napisał Slapi:
"A ja chciałbym polecić olej z ryżu jako jeden z najzdrowszych i bezpiecznych olejów. Jego szczególną cechą jest temperatura dymienia 255 stopni dzięki czemu doskonale nadaje się do smażenia nie tracąc przy tym swoich dobrych właściwości. Jest także doskonały do sałatek. Neutralny smak i zapach pozwala podkreślić naturalne walory aromatyczne potraw.
Wartości w 100g: kalorie: 886 tłuszcze nasycone 18g tłuszcze wielonienasycone 39g tłuszcze jednonienasycone 43 g cholesterol 0g witamina E 8,6 mg
Za literek tego oleju płaciłem dziś w Carrefourze niecałe 14 złociszy. Wypróbowałem go od razu na patelni i w sałatce. Naprawdę byłem mile zaskoczony, polecam."
"Jak kraść, to miliony. Jak r*****, to księżniczki"
Ekspert -
1115021665000
Rothen
Wysłana - 02 maja 2005 10:30
ano widzisz więc już po składzie widze ze jest bardzo dobry ;) Więc polecam I dzięki bo sam skorzystałem
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
"Jak kraść, to miliony. Jak r*****, to księżniczki"
Ekspert -
1115066193000
Tomek_L
Wysłana - 15 maja 2005 16:41
a jakie oleje są najlepsze w kolejności od najbardziej do najmniej, może jakiś top 3 ktoś poda? bo w usa zazwyczaj polecają słonecznikowy i lniany, a oliwy z oliwek prawie wogóle nikt nie wymienia w artukułach z usa. a że tuńczyk mi zbrzydł maksymalnie i jakoś nie jestem przekonany do tego że coś z puszki z kilkuletnią datą ważności może być szczególnie dobre to jestem ciekaw czym najlepiej uzupełniać dietę w tłuszcze (nie biorąc pod uwagę odżywek, i jedzenia, tylko oleje bo to najłatwiejsze w użyciu) narazie stosują oliwe ale jakoś dzisiaj pomyślałem że może jest coś lepszego?
pozdrawiam, Tomek
1116168084000
Charon ZASŁUŻONY
Wysłana - 15 maja 2005 16:48
-na surowo oliwa z oliwek extra vergine -do smazenie olej kokosowy lub smalec ewentualnie oliwa z oliwek -tran
Beatus, qui prodest, quibus potest
Ekspert -
1116168505000
Tomek_L
Wysłana - 15 maja 2005 16:52
a z ciekawości czemu w artukułach z usa prawie nigdy nie wiedziałem żeby ktoś wymianił oliwe z oliwek? czy jest u nich jakoś szczególnie droga? czy może jednak inne oleje mają lepsze zastosowanie w diecie - zakładając że ktoś stara się unikać tłuszczy z innych źródeł, chcę zacząć dietę redukcyjną i poprostu chciałbym dostarczyć tłuszczy w najlepszy możliwy sposób.