Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 924 razy
  • Autor

    olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia

  •  77.254.183.*

    Wysłano 18 I 2011 17:37

    zgłoś naruszenie

    Proszę o odpowiedż na pytanie czy jest to substancja zdrowa, czy raczej "jedzie" ona na ogólnie pojętej frazie "pierwsze tłoczenie"? Na czym polegają jej mocne strony na tle oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego czy też oleju z winogron? Jak "nawigować" w sklepie kiedy przyjdzie do zakupowych decyzji?
  • SFD ODPOWIADA
    • Pochwały: 0
    • Nagany: 0
    • Postów: 8685
    • Wiek: 31 lat
    • Na forum: 4 lata
    • LPA: 28842

    Wysłano 18 I 2011 17:44

    zgłoś naruszenie
    nie bardzo rozumiem pytanie. W zdrowej, zbilansowanej diecie jest miejsce dla oleju rzepakowego, jest on - podobnie jak oliwa z oliwek - źródłem głownie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak oliwa zawiera szereg innych ciekawych składników. Od oleju słonecznikowego czy z winogrnowego rozni się tym iż ma mniej NNKT z rodziny o6 - których statystyczny polak je zbyt wiele. Kwestia ujecia "zdrowtnosci" danego produktu zywieniowego uzalezniona jest od tego jak wyglada caly jadlospis, jak prodfukt bedzie spozywany i jak obrabiany kulinarnie.
    Chcesz zrobić formę do lata? Wejdź: [http://potreningu.pl/plany]