mam problem... trenuje od paru miesiecy i zaczynam miec problemy z okostna... to od tego ze na rozgrzewke skacze na skakance 5 min. pozniej nastepuje czesc treningowa i jesli mam jeszcze sile to po treningu nastepne z 5-10 min. jesli nie mam treningu ( 3 razy w tyg) to tez staram sie skakac wtedy ok 15 min pozniej trening brzucha i nastepne 5-10 min. i teraz odczuwam skutki :( na poczatku mialam problem z kostka, wiec zaprzestalam skakania, kupilam sciagacz i jest juz ok( teraz juz porzadnie rozgrzewam kostki :D)... ale teraz nie wiem co robic...?najlepsze ze ja wcale nie chce przestac skakac... i po treningu umieram :/ moze robic cos innego na rozgrzewke? tylko co? niestety nie dysponuje rowerkiem :( no i co zrobic zeby juz nie bolalo :D wiem, wiem co cie nie zabije uczyni cie mocniejszym :D czekam na jakies sugesteie, pozdrawiam!
Przede wszystkim buty - muszą mieć amortyzację (poduszki powietrzne bądź żelowe), optymalnie i pod palcami, i pod piętą. Na wszelkie bóle ja stosuję aerozol DeepHeat (i przed ćwiczeniami, i po), gdyż ma - jak sama nazwa wskazuje - własności penetrujące.
"Wszystko jedno gdzie się żyje, Raz się chudnie, raz się tyje..."
Ekspert -
1103043790000
bulma
Wysłana - 14 grudnia 2004 21:35
a ile kosztuje Deep-Heat ?
1103056537000
Tyka
Wysłana - 14 grudnia 2004 21:38
lepiej się pytaj po ile buty Deep Heat chyba kilkanaście złotych, może 20 ale nie więcej raczej
Ekspert -
1103056732000
bulma
Wysłana - 15 grudnia 2004 16:40
butow raczej nie potzrebuje bo mam fajne i dobrze sie w nich skacze a spray sobie raczej sprawie, dzieki a tymczasem jakies pomysly na inna rozgrzewke? bo jak narazie to sprawdza sie powiedzenie starej baby od mamty "sport prowadzi do kalectwa"
1103125249000
Tyka
Wysłana - 15 grudnia 2004 16:57
najpierw zrób sobie przerwę około dwutygodniową od skakania, weź sobie solidna dawkę ibuprofenu, dodaj do tego glukozamine i kolagen
w czasie przerwy wykonuj dowolne inne ćwiczenia, byle nie podskoki - skręty, skłony, przysiady itp.
po dwóch tygodniach zrób sobie eksperyment i poskacz na kilku warstwach koca, chodnika lub innego naprawdę miękkiego podłoża, w tych swoich "fajnych" butach, zaczynając o 5 minut dziennie, dodajac co 2-3 dni po 2 minuty.
jesli nadal będziesz miała problemy, spróbuj jednak zmienić fajne buty na buty np. z systemem Shock Abzorb lub pokrewnym, dobrze dopasowane nie tylko pod wzgledem długości stopy ale również szerokości
Ekspert -
1103126232000
TeQuilla19
Wysłana - 25 grudnia 2004 12:40
Dobra rozgrzewka dla stawow przed intensywnym treningiem to odpowiedni masaz + srodki rozgrzewajace np: Kapsipleks, Viprosal, spirytus mrówkowy, maść tygrysia)
(((>---d(^_^)b---<)))
1103974831000
bulma
Wysłana - 26 grudnia 2004 11:58
ale mu ty mowimy o okostnej nie stawach....
1104058726000
ajwona
Wysłana - 11 października 2009 10:04
przede wszystkim nie rozumiesz pojecia "okostna". okostna jest to tkanka chroniaca kosci i odfzywiaja ca je i ona bierze udzial takze bierze udzial w rozwoju i regeneracji koscca. okostna wystepuje na wszystkich 356 kosciach w naszym ciele. wiec gdybys miala problem z okostna to prawdobodobnie szybko lamalabys kosci np ramienia czy kosci goleni, palcow i takie tam. jezeli intensywanie uprawiasz sport i tu z naciskiem na skakanie to nie trzeba byc geniuszem ze to chodzi o przeciazony staw skokowy;p nadwyrezasz kostke i dlatego Cie boli. bardzo mozliwe ze masz niedobor pewnych witamin i makroelementow takich jak np wapn.(pamietajmy ze wapn wchlania sie dopiero przy udziale wit D, bez tego jest wydalany w duzej mierze) dodatkowo jak juz ktos wspomnial nalezy spozywac posilki zawierajace kolagen. Kolagen jest jednym z glownych skladnikow kosci wiec ma racje. wiec jeszcze raz. okostna jest tylko zewnetrzna tkanka kosci. tak jak w komorkach sciana komorkowa. moze Cie bolec tylko wtedy jezeli nastapi pekniecie lub zlamanie. o nadtarciu nie ma mowy chyba ze masz doszczetnie znieszczone stawy. a gdyby tak bylo nie moglabys wstac z lozka czy z krzesla.to tyle. milego dnia