Sportowe Forum Dyskusyjne
sport kulturystyka strongman fitness sztuki walki

∑ temat został odczytany 14577 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

SFD - Strona Główna | Zdrowie
odcinek lędźwiowy kręgosłupa 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
słowa kluczowe: odcinek wiowy gosłupa
Autor "odcinek lędźwiowy kręgosłupa"   

SFD
 Wysłana - 23 maj 2002 18:41        | zgłoś naruszenie regulaminu

Jakis miesiąc temu na basenie przy skoku na główkę, przegięłam się "w drugą stronę" tzn tak, jakbym chciała dotknąć łopatkami tyłka i od tej pory po dłuzszym chodzeniu czy staniu, a czasem podczas wygieć do tyłu na balecie, boli mnie kręgosłup na wysokości czwartego kręgu odcinka lędźwiowego kręgosłupa.Czy iść z tym do lekarza, czy poczekać, a może przejdzie? i co właściwie moglo się stać?Dziekuję z góry za pomoc

smoczek

przyznaj SOG'a

Andriej
 Wysłana - 23 maj 2002 18:49      [zgłoszenie]

a juz myslalem ze to od hula hop'a ;]
pozdraiam

radek

przyznaj SOG'a

SFD
 Wysłana - 23 maj 2002 19:00      [zgłoszenie]

hmm, przepraszam juz znalazłam sporo postów na ten temat.
trzeba by się gdzieś w takim razie przejść

smoczek

przyznaj SOG'a

SFD
 Wysłana - 23 maj 2002 20:01      [zgłoszenie]

To jest temat chyba najczęściej wałkowany. Uraz jest częsty i bolesny. Może doprowadzić do przewlekłego, pourazowego zespołu bólowego kręgosłupa. Leczenie jest w zasadzie w Twoich rękach. Po pierwsze ogranicz ćwiczenia na okres minimum 3 tygodni. Po drugie zadbaj o właściwą pozycję w ciągu dnia i w nocy. W dzień leżysz lub chodzisz i unikasz pozycji siedzącej. W nocy podkładasz małą poduszeczkę pod lędźwie. Smaruj kręgosłup Fastum. Weź Ibuprom 3x1 po jedzeniu i poczekaj. Jeśli bóle będą ustępowały - zacznij ćwiczenia mięśni przykręgosłupowych (na leżąco). Po trzech tygodniach powinno być dobrze. Ja jako lekarz nie zaleciłbym nic więcej na początek. Może rtg kręgosłupa, ale bardziej dla Twojego spokoju niż z przyczyn medycznych.
Pozdrawiam.

guru

przyznaj SOG'a

SFD
 Wysłana - 23 maj 2002 20:07      [zgłoszenie]

A czy jesli nie ogranicze ćwiczeń(to zupełnie niemożliwe, bo za trzy tygodnie mam egzamin dyplomowy na koniec szkoły baletowej) to czy może się cos pogorszyć? czego ewentualnie unikac w czasie ćwiczeń żeby jak najbardziej chronić ten odcinek?

smoczek

przyznaj SOG'a

SFD
 Wysłana - 24 maj 2002 01:12      [zgłoszenie]

To odpocznij tydzień. Jeśli nie odpuścisz, może nie być ŻADNEGO egzaminu.

guru

przyznaj SOG'a

SFD
 Wysłana - 24 maj 2002 08:15      [zgłoszenie]

ehhh, spróbuję jakoś to zrobic...W każdym razie bardzo dziekujęrzecz jasna odwdzieczam się

smoczek

przyznaj SOG'a

SFD
 Wysłana - 24 maj 2002 20:34      [zgłoszenie]

Guru, jeszcze tylko jedno pytanie:
jakie są te ćwiczenia na mięsnie przykręgosłupowe???

smoczek

przyznaj SOG'a

SFD
 Wysłana - 24 maj 2002 23:37       [zgłoszenie]

10-15 min. dziennie - na plecach rowerki, nożyce + brzuszki, na brzuchu kołyska - to wystarczy, byle systematycznie

guru

przyznaj SOG'a
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

odcinek lędźwiowy kręgosłupa

<< Nikotyna / Wypadnie płatka zastawki >>

Podobne: ból w części szyjnej kręgosłupa | Dolny odcinek pleców | boczne skrzywienie kręgosłupa szyjnego | Potężny bół kręgosłupa | ból w lędzwiowej części kręgosłupa. | Ból kręgosłupa:(

Warto przeczytać: pct deca | morda | olimp dominator anticatabolan | jetfuel 60 kaps | cell-tech + storm | cell tech + storm | kiedy proviron | co na ochrone stawów | dieta od ilu lat | odzywka roku | wtf pump`d | seeezon | storm clout | podst. zestawienie najpopularniejszych | napojach | promax extreme | gazowanych | najpopularniejszych | porównywarka finansowa

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL