Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

odcinek lędźwiowy kręgosłupa

SFD

Wysłana - 23 maja 2002 18:41    Edytuj  Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Jakis miesiąc temu na basenie przy skoku na główkę, przegięłam się "w drugą stronę" tzn tak, jakbym chciała dotknąć łopatkami tyłka i od tej pory po dłuzszym chodzeniu czy staniu, a czasem podczas wygieć do tyłu na balecie, boli mnie kręgosłup na wysokości czwartego kręgu odcinka lędźwiowego kręgosłupa.Czy iść z tym do lekarza, czy poczekać, a może przejdzie? i co właściwie moglo się stać?Dziekuję z góry za pomoc

smoczek

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 23 maja 2002 18:49 
W większości przypadków polecamy:

Peak - Whey Protein

CENA: 149.00zł
Universal Nutrition - Shock Therapy

CENA: 139.00zł
Nutrend - Flexit drink

CENA: 46.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,   odżywki białkowe,  odżywki na masę

Andriej

Wysłana - 23 maja 2002 18:49    Edytuj Cytuj
a juz myslalem ze to od hula hop'a ;]
pozdraiam

radek

.

SFD

Wysłana - 23 maja 2002 19:00    Edytuj Cytuj
hmm, przepraszam juz znalazłam sporo postów na ten temat.
trzeba by się gdzieś w takim razie przejść

smoczek

SFD

Wysłana - 23 maja 2002 20:01    Edytuj Cytuj
To jest temat chyba najczęściej wałkowany. Uraz jest częsty i bolesny. Może doprowadzić do przewlekłego, pourazowego zespołu bólowego kręgosłupa. Leczenie jest w zasadzie w Twoich rękach. Po pierwsze ogranicz ćwiczenia na okres minimum 3 tygodni. Po drugie zadbaj o właściwą pozycję w ciągu dnia i w nocy. W dzień leżysz lub chodzisz i unikasz pozycji siedzącej. W nocy podkładasz małą poduszeczkę pod lędźwie. Smaruj kręgosłup Fastum. Weź Ibuprom 3x1 po jedzeniu i poczekaj. Jeśli bóle będą ustępowały - zacznij ćwiczenia mięśni przykręgosłupowych (na leżąco). Po trzech tygodniach powinno być dobrze. Ja jako lekarz nie zaleciłbym nic więcej na początek. Może rtg kręgosłupa, ale bardziej dla Twojego spokoju niż z przyczyn medycznych.
Pozdrawiam.

guru

SFD

Wysłana - 23 maja 2002 20:07    Edytuj  Cytuj
A czy jesli nie ogranicze ćwiczeń(to zupełnie niemożliwe, bo za trzy tygodnie mam egzamin dyplomowy na koniec szkoły baletowej) to czy może się cos pogorszyć? czego ewentualnie unikac w czasie ćwiczeń żeby jak najbardziej chronić ten odcinek?

smoczek

SFD

Wysłana - 24 maja 2002 01:12    Edytuj Cytuj
To odpocznij tydzień. Jeśli nie odpuścisz, może nie być ŻADNEGO egzaminu.

guru

SFD

Wysłana - 24 maja 2002 08:15    Edytuj Cytuj
ehhh, spróbuję jakoś to zrobic...W każdym razie bardzo dziekujęrzecz jasna odwdzieczam się

smoczek

SFD

Wysłana - 24 maja 2002 20:34    Edytuj Cytuj
Guru, jeszcze tylko jedno pytanie:
jakie są te ćwiczenia na mięsnie przykręgosłupowe???

smoczek

SFD

Wysłana - 24 maja 2002 23:37    Edytuj Cytuj
10-15 min. dziennie - na plecach rowerki, nożyce + brzuszki, na brzuchu kołyska - to wystarczy, byle systematycznie

guru

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

odcinek lędźwiowy kręgosłupa

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.