| Autor |
"odcinek lędźwiowy kręgosłupa" |
|
|
SFD
|
|
Wysłana - 23 maj 2002 18:41 | zgłoś naruszenie regulaminu
Jakis miesiąc temu na basenie przy skoku na główkę, przegięłam się "w drugą stronę" tzn tak, jakbym chciała dotknąć łopatkami tyłka i od tej pory po dłuzszym chodzeniu czy staniu, a czasem podczas wygieć do tyłu na balecie, boli mnie kręgosłup na wysokości czwartego kręgu odcinka lędźwiowego kręgosłupa.Czy iść z tym do lekarza, czy poczekać, a może przejdzie? i co właściwie moglo się stać?Dziekuję z góry za pomoc
smoczek
| |
| |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
Andriej
|
|
|
|
|
SFD
|
|
hmm, przepraszam juz znalazłam sporo postów na ten temat.
trzeba by się gdzieś w takim razie przejść
smoczek | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
SFD
|
|
To jest temat chyba najczęściej wałkowany. Uraz jest częsty i bolesny. Może doprowadzić do przewlekłego, pourazowego zespołu bólowego kręgosłupa. Leczenie jest w zasadzie w Twoich rękach. Po pierwsze ogranicz ćwiczenia na okres minimum 3 tygodni. Po drugie zadbaj o właściwą pozycję w ciągu dnia i w nocy. W dzień leżysz lub chodzisz i unikasz pozycji siedzącej. W nocy podkładasz małą poduszeczkę pod lędźwie. Smaruj kręgosłup Fastum. Weź Ibuprom 3x1 po jedzeniu i poczekaj. Jeśli bóle będą ustępowały - zacznij ćwiczenia mięśni przykręgosłupowych (na leżąco). Po trzech tygodniach powinno być dobrze. Ja jako lekarz nie zaleciłbym nic więcej na początek. Może rtg kręgosłupa, ale bardziej dla Twojego spokoju niż z przyczyn medycznych.
Pozdrawiam.
guru | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
SFD
|
|
A czy jesli nie ogranicze ćwiczeń(to zupełnie niemożliwe, bo za trzy tygodnie mam egzamin dyplomowy na koniec szkoły baletowej) to czy może się cos pogorszyć? czego ewentualnie unikac w czasie ćwiczeń żeby jak najbardziej chronić ten odcinek?
smoczek | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
SFD
|
|
To odpocznij tydzień. Jeśli nie odpuścisz, może nie być ŻADNEGO egzaminu.
guru | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
SFD
|
|
ehhh, spróbuję jakoś to zrobic...W każdym razie bardzo dziekuję rzecz jasna odwdzieczam się
smoczek | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
SFD
|
|
Guru, jeszcze tylko jedno pytanie:
jakie są te ćwiczenia na mięsnie przykręgosłupowe???
smoczek | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
SFD
|
|
10-15 min. dziennie - na plecach rowerki, nożyce + brzuszki, na brzuchu kołyska - to wystarczy, byle systematycznie
guru | |
przyznaj SOG'a
|
|