witam ja z pytaniem dla zaawansowanych trójboistów... mianowicie jak dbacie o stawy np kolanowe lub biodrowe ? czy po ostrych przygotowaniach nie czujecie bólów? ja przykładowo po ostrym treningu na siłę przez 2 miesiące muszę spokojnie miesiąc odpoczywać żeby zredukować bóle np kolan narazie nie utrudnia mi to życia ale czy może mieć to znaczenie w przyszłości? jak to wygląda u was ?
doswiadczonym trojboista nie jestem bron boze, ale mnie tez kiedys bolaly kolana gdy przestawialem sie na sumo w mc, roznych rzeczy probowalem... potem bole minely, sam nie wiem czemu. prawdopodobnie kwestia adaptacji organizmu.
"Mam takie sukcesy jak w*******enie 30 dresiarzom na raz , i zmuszanie do gryzienia krawężnika takich pseudosiłaczy jak ty. Czarny pas w mordobitsu freestylowym. Takze swoje plastikowe medale mozesz co najwyzej uzyc jako ochraniacze na zęby. "
1242219337000
oride16
Wysłana - 13 maja 2009 18:29
Nie powinny boleć żadne stawy. Jak ćwiczysz 2 miechy, a 1 odpoczywasz to sporo nie wypracujesz.
Ważna jest technika w wykonywaniu ćwiczenia. Pomyśl może o glukozaminie ...
Cóż Mam Napisać, Że Jestem Bardzo Silny, Nie Dopiero Do Tego Dążę.....
1242232157000
bartekasx
Wysłana - 13 maja 2009 21:17
wszystko zależy przede wszystkim od prawidłowej techniki ćwiczeń, do drugie od intensywności treningu(objętość ciężkich treningów, liczba serii itd), zaawansowania no i chyba najważniejsze, po jakich ciężarach mamy problemy z kolanami, plecami, łokciami, nadgarstkami itd. Swoją drogą, wystarczy przy pracy siedzącej niewygodne oparcie/pracę tylko stojącą itp. i problemy z kręgosłupem gotowe... ;/
1242242234000
patryk6662
Wysłana - 13 maja 2009 22:04
dzięki za info a co do wcześniejszej wypowiedzi robie miesiąc przerwy ( zalecenia lekarza ) ale większośc z nich to bóle po starych kontuzjach ale nie jestem w stanie i nie chcę podchodzić do swoich maxymalnych ciężarów jeśli czuję ból biodra zdrowie ważniejsz pozdrawiam
Rymoholik O
1242245056000
Senegroth POWERLIFTING
Wysłana - 14 maja 2009 11:38
*Technika jest jednym z najwazniejszych czynników. Im lepsza tym mniejsza szansa na kontuzję.
*Dobre rozciągnięcie, które ma ogromne znaczenie jeśli chcemy być dobzi technicznie a co za tym idzie uniknąć kontuzji *Dobra rozgrzewka i "ciepła" siłka. Nigdy nie trenuj w chłodnym pomieszczeniu.
*Glukozamina też nas wspiera choć bardziej profilaktycznie. Animal flex wiedzie prym wśród supli regenerujących stawy i ścięgna.
*Picie soku z cytryny również pomaga zregenerować stawy(kwas rozpuszcza syfy na stawach)
*Szybki postęp(szczególnie apteczny) może powodować kontuzje bo co z tego, że mięsnie rosną w siłę jak ścięgna i stawy nie nadążają. Ważny jest systematyczny spokojny postęp bez szaleństw
Pozdro!
Zmieniony przez - Senegroth w dniu 2009-05-14 11:39:04
There is no reason to be alive if you can't do DEADLIFT!
Ekspert -
1242293914000
metodyk
Wysłana - 15 maja 2009 15:44
Myślę ,że mozna dodać jeszcze tzw.cyklicznośc treninów (czyli stosować okresy przygotowawcze, przedstartowe, startowe oraz okresy o mniejszej intensywności)stosować odnowę biologiczną ( sauna , krio-komora itd) technika !!!! to podstawa!! Co do suplementów to myslę dieta bogata w kolagen (żelatyna/ galaretki) glukozamina no zapobiega więc warto ją stosować w okresach intensywnych treningów.
1242395054000
bartekasx
Wysłana - 16 maja 2009 17:27
moim zdaniem suplementacja glukozaminą jest mocno przereklamowana, chyba najlepiej sprawdza się profilaktyka. Jednak z drugiej strony, jeśli już mam jakieś mniejsze problemy ze stawami, to właśnie kiedy po okresie regeneracyjnym wracam na obciążenia jak już siła maksymalna wróci problemów z bólem nie mam, zazwyczaj ;)
1242487634000
patryk6662
Wysłana - 18 maja 2009 07:47
a ja chyba odkryłem przyczynę tych bólów często po treningach chodziłem sobie pogrywać w piłkę tyle że nie mam u siebie normalnego boiska tylko betonowe... a że ostatnio częściej grałem to i takie problemy się pojawiły hehe na szczęście po przerwie już wszystko jest ok można dźwigać dalej pozdrawiam