| Autor |
"nadkwaśność-zgaga" |
|
|
KAIN
|
|
Wysłana - 7 kwiecień 2002 00:39 | zgłoś naruszenie regulaminu
Jak w temacie zgaga to zjawisko które naprawdę często nawiedza mój organizm
Są to objawy okresowe.Sam doszedłem do tego (po częsci z ksiązek lekarski po części z obsrwacji własnego organizmu) że to zjawisko pojawia sie :
po wypiciu kawy (to jest na 100%)
oraz po zjedzeniu czegoś kwaśnego bądź słodkiego (słodkiego znaczy u mnie w diecie jogurtu owocowego)
Oraz czasem bez powodu po prostu następuje nagłe pieczenie w gardle i przełyku
Jak mi wiadomo mój żołądek produkuje chyba wtedy nadmiar kwasów które nie wiedzieć czemu cofają się do przełyku ?
Oczywiście stosowałem rózne leki typu reni,ranigast itp ale jak wiadomo one leczą objawy a nie przyczyny.
Co jest przyczyną tak częstego występowania u mnie tak popularnej zgagi?
Sprawa poboczna to to jak się ma jedzenie o odpowiednim ph do produkcji kwasów żołądkowych? Zauważyłem bopwiem że jedząc podczas ataku zgagi np surowe ogurki zielone,bądź też inne świerze surowe warzywa ...nadkwaśność zaraz ustępuje jak ręką odjął?? Z czego to wynika ?
Z góry dziękuje za odp.
KAIN
"Loved be few Hated by many But respect by all"
Zmieniony przez - KAIN w dniu 2002-04-07 00:41:04
| |
| |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
SFD
|
|
Posłuchaj Kain - Twoje dolegliwości są niepokojące. Nie sądzę, aby były spowodowane wyłącznie zapaleniem błony śluzowej zoładka czy XII-tnicy. Przewód pokarmowy jest funkcjonalnie bardzo złożony. Czasami wyróżnia się tzw. zespół czynnościowych zaburzeń przewodu pokarmowego. Składają się na nie trzy przyczyny:
1. napięcie nerwowe
2. błąd dietetyczny
3. wysiłek fizyczny
Leczenie opiera się na eliminacji przyczyn lub stosowaniu środków farmakologicznych i diety.
Dieta - ma być lekka - nie wolno Ci trzech rzeczy: kawa, nisko procentowy alkohol i wędzone. Z owoców nie polecam jabłek i wielopestkowców (np. malina), jogurty naturalne - bez owoców, wszystko ze wskazaniem na gotowane lub duszone z bezwzględnym zakazem sztucznego żarcia!!!
Napięcie nerwowe możesz nieco zmniejszyć np. melisą - kilka szklanek dziennie zamiast innych napojów.
O wysiłku fizycznym nie wspominam.
Na marginesie - zrób sobie badania trzustki (krew - amylaza w surowicy i próby wątrobowe).
Daj znać, jak się czujesz.
Dariusz Czarnecki | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
Mariux
|
|
Niestety tez cierpie na ataki zgagi. Naszczescie zjawisko to pojawia sie u mnie coraz rzadziej, z czego sie ciesze. Z reguly zadko pije kawe, staram sie unikac slodyczy, jednak wędzone lubie... coz bede staral sie tego unikac, przynajmniej czesciowo.
W przypadku dolegliwosci zwiazaynch z nadkwasota i zgaga powinno unikac sie takze napojow gazowanych.
Mariux | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
SFD
|
|
Pamiętaj, że zwykle to nie dwutlenek węgla powoduje zgagę, tylko konserwanty! Na pierwszym miejscu jest benzoesan sodu. Zobacz co masz na etykiecie tych napojów.
Dariusz Czarnecki | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
KAIN
|
|
pytanko dodatkowe. Zgage w kawie powoduje kofeina czy też inne związki wytworzone podczas jej parzenia itp??
Pytam bo czasami przyjmowałem preparaty zawierajace kofeine i wtedy nie miałem akurat ataku nadkwasoty
KAIN
"Loved be few Hated by many But respect by all" | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
SFD
|
|
Cały kompleks z kofeiną na czele, ale nie tylko. Proces palenia kawy powoduje wytworzenie innych substancji zwiększających wydzielanie soku żołądkowego. Jeśli chcesz zgłębiać problem, mogę poszukać szczegółów.
Dariusz Czarnecki | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
KAIN
|
|
Tzn specjalnie mi się niespieszy ale jak bedziesz guru miał chwile to bede wdzięczny za dokładniejsze informacje!
KAIN
"Loved be few Hated by many But respect by all" | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
marczesco
|
|
Ja też mam te cholerne ataki zgagi! Czasem biorę Rainigast,ale nawet i on nie zawsze pomaga! Czy są jakieś inne środki naturalne lub farmakologiczne neutralizujące to zjawisko?!
| |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
SFD
|
|
Marszesco - popatrz wyżej na odpowiedź dla Kaina. Pozdrawiam.
Dariusz Czarnecki | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
marczesco
|
|
A co z rzeczami smażonymi i pieczonymi?! Przyprawami i innymi pikantnymi dodatkami?! Czy one też mogą spowodować zgagę?!
| |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
SFD
|
|
Na pierwszym miejscu jest kawa i wino w kolejce do zgagi, potem słodycze i napoje konserwowane, potem całe konserwowane żarcie (w tym wędzone), dopiero później smażone i ostre (raczej bardzo ostre) przyprawy.
Dariusz Czarnecki
Zmieniony przez - guru w dniu 2002-04-09 08:18:17 | |
przyznaj SOG'a
|
|