nikt nic nie wie?? może jest ktoś kto doznał podobnego urazu???
1086538214000
Boofi
Wysłana - 07 czerwca 2004 00:23
jak to JAKRYC czesto pisze chcesz dostać odp po 4 godzinach ?? trzeba troche poczekać !
najpierw napisz jaką lekarz postawił diagnozę ! potem czy chodzi o to kiedy zdejmą gips a noga sie zrośnie , czy tez po zdjęciu gipsu jak długo będziesz sie rechabilitował , bądź odczówał że ten gips był na nodze...
XXX Boofi XXX Hard Core Straight Edge "Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?
Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
Ekspert -
1086560635000
chłopek
Wysłana - 07 czerwca 2004 11:52
no racja...troche niecierpliwy jestem.chodzi o to ile czasu po zdjęciu gipsu będę musiał się rehabilitować. Na karcie informacyjnej izby przyjęć: "rozpoznanie wstępne: skręcenie i naderwanie stawu skokowego(noga prawa)"
Dalej jeszcze widnieje coś takiego: "RTG(-) DGN Distorsio pedis dex." rtg to pewnie zdjęcie kostki a reszta to nie wiem bo łacinę znam tylko podwórkową.
1086601959000
Boofi
Wysłana - 07 czerwca 2004 21:11
połacinie to jest to samo (prawie) co na karcie z izby przyjęć ... a jak długo - jak zdejmą , poćwiczysz trochę porozciągasz , poruszasz - to sądze ze miesiać i nie będziesz pamiętał ....
XXX Boofi XXX Hard Core Straight Edge "Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?
Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
Ekspert -
1086635514000
chłopek
Wysłana - 07 czerwca 2004 22:04
dzięki, o to mi chodziło. SOG na szczęście
pozdro
1086638695000
Cichocki
Wysłana - 13 lipca 2006 17:42
Ludzie ja tak samo skreciłem kostkę, 6 tygodni temu. Lekarz powiedział że jest to zawsze równoznaczne z zerwaniem torebki stawowej (?). Na początku miałem dużą opuchliznę na zewnętrznej stronie lewej kostki, na wysokości takiej gulki, którą każdy z nas tam ma :] Od 2 tygodni nic juz mnie nie boli, zapomniałem już nawet o tym, jednak wczoraj sie przyjrzałem bliżej i okazało sie że mam takie zgrubienie, jakby jeszcze obrzęk - kostka jest wyraźnie grubsza od tej zdrowej.
PYTANIE:Czy to juz mi tak zostanie do konca zycia??
Na początku stosowałem okłady z wody z sodą i smarowałem fastumem.
1152805368000
oska5
Wysłana - 13 lipca 2006 19:57
skrecona kostka raczej nigdy nie bedzie wygladac tak jak ta nieskrecona. ale "raczej" to nie "zawsze"
"Ten tylko jest wolny, kto na wysokość wstępuje bez uciech, a schodzi z niej bez żalu..."
Znawca -
1152813441000
lukaszqa
Wysłana - 13 lipca 2006 22:56
Skręciłem Kostkę 10 dzni temu. Po 2 dniach mogłem chodzić. Dziś zagrałem w piłkę ale jak teraz przyszedłem do domu to mnie noga sztrasznie zaczeła boleć wewnątrz stawu. Oska5 ma podobny problem co ty. Tylko moje zgrubienie ciągnie się od samej kostki do środka nogi. A taka mała kostka wyczuwalna palcami gdzieś znikła. Jak poruszam nagą to mi coś przeskakuje w stawie. Tak mi już zastanie ?
1152824160000
Cichocki
Wysłana - 13 lipca 2006 23:20
No to chłopie też masz nieciekawie. Robiłem to samo, kiedy opuchlizna zeszła nie oszczędzałem w 100% nogi jak zalecał lekarz, ze 3 razy nieźle mnie jeszcze zabolało jak krzywo stanąłem (podczas gry w piłke ;d).
A co do Ciebie to sugerowałbym jednak konsultację z lekarzem. Pozostaje nam sie cieszyc, że to nie kontuzja stawu kolanowego, bo to już jest cholera kalectwo
Mam teraz dylemat, czy oszczędzać dalej nogę (od skrecenia mineło z 6 tygodni), czy dokończyć 10 tygodniowy plan biegów, który robie już od zimy i nie moge dojść do końca ;) i zaczynam ciągle od nowa! Wczesniej przeszkadzały mi papierosy, teraz gdy nie pale juz dluzszy czas jestem już po kilku treningach biegowych i nie wiem co mam zrobić dalej, przerwać?