logo
zamknij zamknij

morele,brzoskwinie,nektarynki

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 54960

0 5 0
napisał(a)
Caramel
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 1977 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 27200
Sierpniowo - brzoskwiniowo
Brzoskwinie, morele i nektarynki należą do najsmaczniejszych letnich owoców. co prawda nawet zimą można kupić owoce pochodzące z importu, ale wówczas nie smakują już tak wspaniale jak podczas wakacyjnych miesięcy.



Dojrzale owoce brzoskwiń, nektarynek i moreli są bardzo słodkie i soczyste. Posiadają swój charakterystyczny i niepowtarzalny aromat. Najlepiej smakują na surowo, podawane jako owoce deserowe. Dostarczają witamin, składników mineralnych, a w upalne dni skutecznie gaszą pragnienie.


ZWYCZAJNA NIEZWYCZAJNA

Brzoskwinia zwyczajna (Perska vulgaris, Prunus perska) zaliczana jest do najsmaczniejszych owoców świata i często nazywa się ją królową owoców. Uprawiana jest od ponad 4000 lat, pochodzi z Chin. Ze starożytnej Grecji i Rzymu uprawa brzoskwiń rozszerzyła się na kraje Europy Południowej, głównie wokół wybrzeży Morza Śródziemnego i dalej na północ. Do Polski dotarła we wczesnym średniowieczu (około VIII wieku). „Europejskim ogrodem brzoskwiń" są Wiochy.
Pozostałe kraje uprawne to Francja, Hiszpania, Grecja, USA, Ameryka Południowa, Chiny, Australia i Afryka Południowa. Obecnie najpiękniejszą odmianę hoduje się w Kalifornii. Na świecie uprawia się około dwóch tysięcy odmian tego owocu, ale najbardziej popularne to: brzoskwinia Davida (Perska davidiana), brzoskwinia dziwna {Perska mira), brzoskwinia fergańska (Perska ferganensis), brzoskwinia zwyczajna, nektarynka, pinto.
Owoc ma biały, zielony, żółty lub czerwony miąższ. Odmiany biało-miąższowe są szczególnie soczyste i aromatyczne, ale też bardzo wrażliwe na transport i ucisk. Ich pestka łatwo odchodzi od miąższu. Odmiany z żółtym miąższem są duże, słodkie, aromatyczne, ale ich pestkę trudno oddziela się od owocu. Są natomiast zdecydowanie bardziej odporne na uszkodzenia powstałe podczas transportu. W zależności od odmiany, brzoskwinie dojrzewają od lipca do października


TRELE-MORELE

Morela to niewielkie drzewo owocowe z rodziny różowatych, pochodzące z Azji Centralnej i Wschodniej. W Chinach uprawiano ją już ponad 3000 lat temu, na terenach Tienshan, czyli Niebiańskich Gór. Jedzenie owoców moreli było tam związane z rozmaitymi przesądami. Sądzono na przykład, że jeśli młody mężczyzna nie posadzi morelowego drzewka, to w przyszłości zostanie starym kawalerem. Wierzono też, że młoda dziewczyna, która nie zje moreli w lecie, na pewno nie znajdzie męża w przyszłym roku.
Do Europy morela została sprowadzona przez Arabów w początkach ery nowożytnej. Najpopularniejsze gatunki to: morela syberyjska (Armeniaca sibirka) i morela zwyczajna (Armeniaca vulgaris). Największa część produkcji światowej pochodzi z ciepłych krajów, takich jak Hiszpania, Włochy, Francja, Izrael, Kalifornia i Grecja. Inne kraje uprawne to: Pakistan, Iran, Ukraina, Maroko, Chiny, USA. W Polsce (głównie na południu) jej uprawa jest niepewna z powodu częstego przemarzania kwiatów podczas wiosennych przymrozków lub wymarzania drzew podczas surowszych zim. Podobnie jak brzoskwinia czy nektarynka, morela należy do grupy owoców określanych mianem „szlachetnych", uważanych za wytworne i ekskluzywne, doskonałe podczas specjalnych okazji.
Skórka moreli czasami jest szorstka i pokryta delikatnym meszkiem, innym razem gładka, w kolorach od żółtego do pomarańczowego, po stronie słonecznej lekko zaczerwieniona. Miąższ jest biały, żółty, miodowo-złoty lub intensywnie pomarańczowy i daje się łatwo oddzielić od jasnobrązowej pestki. Posiada słodkawo-kwaskowaty smak i silny aromat. Morela dojrzewa w lipcu i sierpniu.


OD NIEDAWNA SŁAWNA

Istnieją różne teorie dotyczące pochodzenia nektarynki. Jedna mówi, że powstała ona na skutek mutacji brzoskwini. Inna, że jest efektem połączenia migdałów i śliwki, brzoskwini i migdałów lub - najprawdopodobniej - brzoskwini i śliwki.
Nektarynka jako owoc deserowy stała się sławna dopiero w ostatnim stuleciu. Jej największe uprawy znajdują się we Włoszech, Francji, Hiszpanii, Grecji, Kalifornii, Chile i Południowej Afryce. Najbardziej popularne odmiany to: Fantasia, Harblaze i Harko. Na świecie istnieje ponad 40 odmian nektaryn, które różnią się smakiem — od kwaskowatych do słodkich i bardzo aromatycznych.
Nektarynka znalazła wielu amatorów nie tylko ze względu na znakomity smak, ale także z powodu gładkiej, pozbawionej meszku, miękkiej i zwykle czerwonej skórki. Miąższ owocu jest bardzo soczysty i aromatyczny, najczęściej ma barwę żółtą lub żółto-pomarańczową. Jest ścisły, bardziej jędrny niż u brzoskwini, dzięki czemu łatwo daje się oddzielić od pestki. W niektórych odmianach smakuje słodko jak miąższ brzoskwini, w niektórych zaś pikantnie i kwaskowato jak śliwka. Miękisz jest zdecydowanie mniej soczysty niż brzoskwini czy nektarynki.

PODANO DO STOŁU

Z uwagi na łatwiejsze oddzielanie pestki od owocu, brzoskwinie, nektarynki i morele sprawdzają się w roli owocowej przekąski. Na stół można podawać je nadcięte z jednej strony owocu aż do pestki, co ułatwia jedzenie. Dzięki swemu smakowi brzoskwinie, nektarynki i morele są też składnikiem wielu bardziej złożonych potraw, szczególnie w kuchni francuskiej (np. rogalików francuskich z nadzieniem owocowym czy tart owocowych). Bardzo dobrze sprawdzają się także jako dodatek do ciast, deserów, lodów i sałatek owocowych.
Brzoskwinie - w mniejszym stopniu nektarynki i morele — wykorzystuje się do produkcji przetworów: dżemów, galaretek, konfitur, soków, kompotów i likierów. Bardzo dobrze komponują się w przetworach z jabłkami oraz gruszkami. Brzoskwinie z puszki to wspaniały dodatek do potraw mięsnych.
Brzoskwinie i morele (nektarynki rzadko) poddaje się procesowi suszenia. Suszone morele są bardziej trwałe, ponieważ świeże posiadają zdecydowanie mniej wody. Owoce po ususzeniu stosuje się jak dodatek do faszerowanego schabu, kotletów z kurczaka, garnirowania potraw, do wigilijnego kompotu z suszu. Pestki moreli są jadalne, a środki (jądra) stanowią nie lada przysmak. Po uprażeniu bywają spożywane z solą lub kandyzowane zamiast migdałów.


Apetyt na zdrowie

Kolorowe, soczyste, pachnące, a do tego zdrowe. Dbają o naszą cerę, oczyszczają z toksyn, pomagają w przemianie materii, przeciwdziałają bez-senności. Jedzmy więc na zdrowie!

• Wśród wszystkich owoców morele zawierają najwięcej witaminy, odpowiedzialnej za prawidłową pracę narządu wzroku, dobrą kondycję nabłonków wyściełających narządy wewnętrzne, stymulowanie układu odpornościowego. Już niepełna szklanka soku z moreli zaspokaja dobowe zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C.

• W nasionach moreli, znajdujących się w pestce jest bardzo dużo oleju, w skład którego wchodzą glicerydy nienasyconych kwasów tłuszczowych linolowego i oleinowego oraz glikozyd amygdalina nadający im specyficzny, migdałowy zapach.

• Spożywanie moreli zaleca się przede wszystkim przy zaburzeniach krążenia i w chorobach serca. Łagodzą one także bóle towarzyszące kolkom nerkowym, wątrobowym i żółciowym. Jako zasadotwórcze i krwiotwórcze, zalecane są przy chorobach przemiany materii, nadkwasocie i niedokrwistości. Przeciwdziałają bezsenności, obniżają ciśnienie krwi, chronią przed chorobami oczu i skóry.

• Suszone morele należą do najzdrowszych produktów, które wzmacniają tkanki, przedłużają życie komórek i pomagają zwalczyć anemię. Są bar- dziej kaloryczne niż świeże owoce, jednak proces suszenia sprawia, że zawierają więcej beta-karotenu, potasu i żelaza. Składniki te wzmacniają paznokcie, skórę oraz włosy. Spożywane w nadmiarze mogą wywoływać lekkie przeczyszczenia.

• Brzoskwinie polecane są w dietach odchudzających, bo pomagają organizmowi w procesie oczyszczania z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Z uwagi na działanie zasadotwórcze i moczopędne, stosowane są przy chorobach reumatycznych oraz schorzeniach układu moczowego. Pobudzają żołądek do wydzielania soku trawiennego, co aktywuje procesy trawienne. Spożywanie brzoskwiń zaleca się także przy zaburzeniach pokarmowych, złej przemianie materii i dokuczliwych zaparciach. Ze względu na błonnik pokarmowy, dzieciom powinno się podawać brzoskwinię bez skórki.

• Ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B: niacyny, ryboflawiny i niacyny, nektarynki, brzoskwinie i morele to owoce o działaniu antystre sowym, łagodzącym niepokój, oraz stany lękowe. W pracach naukowych dowiedziono, że mogą także hamować rozwój nowotworu w obrębie jamy ustnej - zawarty w nich beta-karoten stanowi bowiem blokadę dla rozwoju komórek nowotworowych, chroni błony śluzowe, wzmacnia naturalną ochronę skóry przed promieniowaniem słonecznym, rewitalizuje skórę i odświeża jej koloryt.


OWOCE NA WADZE

Brzoskwinia na wadze:

Białko: 1 g
Tłuszcz: 0,2 g
Węglowodany: 12 g
Błonnik: 2 g
Sód: 3 mg
Potas: 200 mg
Wapń: 9 mg
Fosfor: 24 mg
Magnez: 8 mg
Żelazo: 0,6 mg
Cynk: 0,14 mg
Miedź: 0,05 mg
Mangan: 0,13 mg
Witamina A: 99 ug
B-karoten: 595 ug
Witamina E: 0,1 mg
Tiamina: 0,02 mg
Ryboflawina: 0,05 mg
Niacyna: 0,1 mg
Witamina C: 2,7 mg
Energia: 194 kj (46 kcal)


Nektarykna na wadze:

Białko: 0,9 g
Tłuszcz: 0,2 g
Węglowodany: 11,89 g
Błonnik: 1,2 g
Sód: 1 mg
Potas: 214 mg
Wapń: 9 mg
Fosfor: 28 mg
Magnez: 13 mg
Żelazo: 0,5 mg
Cynk: 0,13 mg
Miedź: 0,08 mg
Mangan: 0,13 mg
Witamina A: 17 ug
B-karoten: 103 ug
Witamina E: 1,8 mg
Tiamina: 0,02 mg
Ryboflawina: 0,04 mg
Niacyna: 0,1 mg
Witamina C: 13,7 mg
Energia: 203 kj (48 kcal)


Morela świeża na wadze:

Białko: 0,9 g
Tłuszcz: 0,2 g
Węglowodany: 11,9 g
Błonnik: 1,7 g
Sód: 1 mg
Potas: 275 mg
Wapń: 22 mg
Fosfor: 21 mg
Magnez: 7 mg
Żelazo: 0,6 mg
Cynk: 0,14 mg
Miedź: 0,15 mg
Mangan: 0,18 mg
Witamina A: 254 ug
B-karoten: 1523 ug
Witamina E: 0,5 mg
Tiamina: 0,03 mg
Ryboflawina: 0,05 mg
Niacyna: 0,8 mg
Witamina C: 6,7 mg
Energia: 196 kj (44 kcal)


Morela suszona na wadze:

Białko: 5,4 g
Tłuszcz: 1,2 g
Węglowodany: 72,7 g
Błonnik: 10,3 g
Sód: 4 mg
Potas: 1666 mg
Wapń: 139 mg
Fosfor: 127 mg
Magnez: 42 mg
Żelazo: 3,6 mg
Cynk: 0,84 mg
Miedź: 0,77 mg
Mangan: 0,93 mg
Witamina A: 1307 ug
B-karoten: 7842 ug
Witamina E: 3,03 mg
Tiamina: 0,2 mg
Ryboflawina: 0,3 mg
Niacyna: 4,9 mg
Witamina C: 31,7 mg
Energia: 1189 kj (284 kcal)


Moda na zdrowie (sierpień 2006)

www.pajacyk.pl
-----------------------------



----------------------------

Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Khaine
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 2765 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 14266
sog i prosimy o więcej ciekawych artów n/t jedzonka
napisał(a)
Spychu_15
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2164 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 23575
Fajne, ale sog już nie wejdzie

Barcelona forever!!!

napisał(a)
Rothen
Ekspert
Szacuny 254 Napisanych postów 13305 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 45246
SOG

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

napisał(a)
pawerty
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 4191 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 102834
jak to ciastko w twoim avatarze się nazywa
bo zawsze palcem na niego pokazuje a lepiej wiedzieć co sie je
napisał(a)
x-ray ZASŁUŻONY
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 7467 Wiek 45 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 31998
A dlaczego importowane zima sa mniej smaczne od tych importowanych latem? Przeciez pochodza z tych samych regionow, w ktorych cieplo jest caly rok? Ale to tylko taka mala dygresja Poza tym art na zapchanie czasopisma w okresie letnim, raczej nic nowego nie wnosi

Zmieniony przez - x-ray w dniu 2006-08-10 15:14:10

Koksy to nie wszystko http://www.sfd.pl/temat148281/
Nie masz koncepcji, zajrzyj tutaj http://www.sfd.pl/temat255388/
Patrz co jesz http://www.sfd.pl/temat280738/
Train smarter, not just harder!

napisał(a)
chucknoris
Specjalista
Szacuny 61 Napisanych postów 11886 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 164389
dużo ale ciekawie
napisał(a)
Caramel
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 1977 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 27200
Najlepsze to sa brzoskwinie nie importowane z mojego ogrodu na dzialce Zapraszam
Pawerty,a to ciastko to jest ciasto z karmelem i ono nie ma chyba nazwyale jakby karmel zamienic na polewe czekoladowa to podchodziloby pod W-Z a w ogole to nie ladnie takimi ciachami sie zajadasz?

www.pajacyk.pl
-----------------------------



----------------------------

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

pytanie

Następny temat

Azotany i azotyny w wedlinach

3 ćwiczenia na silne przedramiona

Najczęstsze wymówki: dlaczego jestem gruby bądź gruba?

Jacek Ratusznik - ocena sylwetki

Czy można w naturalny sposób poprawić konwersję hormonów tarczycy?

Omega 3 - wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej?

Wady i zalety treningu góra-dół

Superfood - jakie produkty do nich zaliczamy?

Jesteś wegetarianinem? Sprawdź, jak zapewnić odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych.