Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

martwy ciąg przy spondyloartropatii ( zzsk)

loco1

Wysłana - 31 sierpnia 2007 10:23    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

mam 34 lata cwiczę na siłowni z 15 lat od kilku lat borykam sie z bólem pleców dolnego odcinka ( głównie w nocy z reguły po większym wysiłku ruchowym
piłka nożna siatkówka rzadziej siłownia . Po długiej przerwie zaczołem robić martwy ciąg i przysiady, wyciskanie stojąc
moje pytania są następujące:
1. są to podstawowe ćwiczenia czy robić czy zrezygnować z nich
2 jak robić to -delikatnie? czy przy zachowaniu techniki poprawnej można na maksa (oczywiście mięśni nie kręgosłupa)
3. czy wzmocnienie mięśni grzbietu zmniejszy ból
4.czy są jakieś ćwiczenia by zmniejszyć ból i sztywnienie kręgosłupa.
proszę o odpowiedź bo chciałbym jeszcze pare lat pochodzić na siłkę

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 31 sierpnia 2007 21:02 
W większości przypadków polecamy:

Olimp - ARGI POWER

CENA: 48.90zł
SFD - SFD Wpc protein plus

CENA: 39.00zł
Trec - Hard Mass

CENA: 175.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

OLE12345

Wysłana - 31 sierpnia 2007 21:02    Edytuj Cytuj
1.Jesli boli zrezygnowac.
2.Nawet jesli robisz cwiczenie mega poprawnie to obciazasz kregosłup.
3.Oczywiscie ze zmniejszy bo odciazysz kregosłup.Ale nie tylko wzmocnienie miesni grzbietu pomoze kregosłupowi utrzymac sie w "lini prostej".Musisz wzmocnic takze miesnie brzucha,klatki i posladków.Rzecz jasna wzmacniasz miesnie bez pomocy ciezarków.
4.Oczywiscie ze są.Poszukaj sobie w necie ale lepiej idz do jakiegos dobrego rehabilitanta po rade.Tylko on pokaze i wyjasni ci co i jak.
Dziwie sie ze chodzisz na siłke.ZSSK to powazna choroba.Moja rehabilitantka by mnie zabiła jak by sie dowiedziała ze cwicze.

Grajcie pięknie

ogry

Wysłana - 01 września 2007 18:32    Edytuj Cytuj
z zzsk jest problem nie z nadmierna ruchomoscia,ale z wlasnie jej brakiem.

czy wykonywac cw silowe itd...hmm nie mam pojecia...

napewno musisz zadbac bardziej o odpowiednia rychomosc calego kregoslupa i bioder stosujac cw rozciagajace itd..

ps.moje zdanie na dzien dzisiejszy jest takie ,ze odradzam jakich olwiek cw silowych w obciazeniu osiowym..

uwaga:za pare dni postaram sie udzielic bardziej konkretnej odpowiedzi

kradam

Wysłana - 01 września 2007 19:08    Edytuj Cytuj
Popytaj tu, o ile nie znasz już tego adresu: http://free4web.pl/3/?9347

Co do ćwiczeń siłowych, to nie mają one w zasadzie efektu przeciwbólowego. Z drugiej strony trening może spowodować zwiększone wydzielanie endorfin, co podnosi próg bólu.
Specjalista -

theredel

Wysłana - 23 lutego 2008 22:14    Edytuj Cytuj
witam! nie wiem, czy nie dostane bana za odświeżanie, ale chcialbym powiedziec, że od 5 lat tez choruję na zzsk, mimo to dalej uczęszczam na siłkę (lekarka się rzucała, ale potem dala za wygraną), z moich doświadczeń wynika, że im silniejsze masz mięśnie, tym mniej bolą stawy poruszane tymi mięśniami. druga sprawa-jak najpełniejszy zakres ruchu+rozciąganie mięśni i stawów przed treningiem, między seriami i po treningu, podobno nie należy przesadzac z obciążeniem, ale jakos się tym nie przejmuję, aha, mi najbardziej na proste plecy pomaga własnie martwy ciąg, ale ostatnio nauczylem się rwania nawet

ogry

Wysłana - 23 lutego 2008 23:45    Edytuj Cytuj
minął cały roczek:D...
napisze krótko i na temat:

UTRZYMAć JAK NAJDłUżEJ SPRAWNOśC CAłEGO CIALA
-siła
-GIBKOść
-wytrzmałość
-koordynacja

I kontrolować to wszytsko w czasie np:
-test: palce od rąk w kierunku do podlogi i sprawdz odlegość,zapisz ja/zapamietaj i będzie to prosty wskażnik

ps.Jestem bardzo ciekaw właśnie takiego podejścia do sprawy jak ty przyjąłeś.Chciałbym sie dowiedzieć troszke więcej jeżeli jest taka możliwość.moje gadu 9249854

pozdrawiam

theredel

Wysłana - 24 lutego 2008 20:28    Edytuj Cytuj
siemka, jesli ten numer gg był do mnie, to pisałem na niego i zero odzewu, jak chcesz się coś dowiedzieć, to napisz do mnie na gg 7004075, pozdrawiam

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

martwy ciąg przy spondyloartropatii ( zzsk)

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.