mam 34 lata cwiczę na siłowni z 15 lat od kilku lat borykam sie z bólem pleców dolnego odcinka ( głównie w nocy z reguły po większym wysiłku ruchowym piłka nożna siatkówka rzadziej siłownia . Po długiej przerwie zaczołem robić martwy ciąg i przysiady, wyciskanie stojąc moje pytania są następujące: 1. są to podstawowe ćwiczenia czy robić czy zrezygnować z nich 2 jak robić to -delikatnie? czy przy zachowaniu techniki poprawnej można na maksa (oczywiście mięśni nie kręgosłupa) 3. czy wzmocnienie mięśni grzbietu zmniejszy ból 4.czy są jakieś ćwiczenia by zmniejszyć ból i sztywnienie kręgosłupa. proszę o odpowiedź bo chciałbym jeszcze pare lat pochodzić na siłkę
1.Jesli boli zrezygnowac. 2.Nawet jesli robisz cwiczenie mega poprawnie to obciazasz kregosłup. 3.Oczywiscie ze zmniejszy bo odciazysz kregosłup.Ale nie tylko wzmocnienie miesni grzbietu pomoze kregosłupowi utrzymac sie w "lini prostej".Musisz wzmocnic takze miesnie brzucha,klatki i posladków.Rzecz jasna wzmacniasz miesnie bez pomocy ciezarków. 4.Oczywiscie ze są.Poszukaj sobie w necie ale lepiej idz do jakiegos dobrego rehabilitanta po rade.Tylko on pokaze i wyjasni ci co i jak. Dziwie sie ze chodzisz na siłke.ZSSK to powazna choroba.Moja rehabilitantka by mnie zabiła jak by sie dowiedziała ze cwicze.
Grajcie pięknie
1188586955000
ogry
Wysłana - 01 września 2007 18:32
z zzsk jest problem nie z nadmierna ruchomoscia,ale z wlasnie jej brakiem.
czy wykonywac cw silowe itd...hmm nie mam pojecia...
napewno musisz zadbac bardziej o odpowiednia rychomosc calego kregoslupa i bioder stosujac cw rozciagajace itd..
ps.moje zdanie na dzien dzisiejszy jest takie ,ze odradzam jakich olwiek cw silowych w obciazeniu osiowym..
uwaga:za pare dni postaram sie udzielic bardziej konkretnej odpowiedzi
Co do ćwiczeń siłowych, to nie mają one w zasadzie efektu przeciwbólowego. Z drugiej strony trening może spowodować zwiększone wydzielanie endorfin, co podnosi próg bólu.
witam! nie wiem, czy nie dostane bana za odświeżanie, ale chcialbym powiedziec, że od 5 lat tez choruję na zzsk, mimo to dalej uczęszczam na siłkę (lekarka się rzucała, ale potem dala za wygraną), z moich doświadczeń wynika, że im silniejsze masz mięśnie, tym mniej bolą stawy poruszane tymi mięśniami. druga sprawa-jak najpełniejszy zakres ruchu+rozciąganie mięśni i stawów przed treningiem, między seriami i po treningu, podobno nie należy przesadzac z obciążeniem, ale jakos się tym nie przejmuję, aha, mi najbardziej na proste plecy pomaga własnie martwy ciąg, ale ostatnio nauczylem się rwania nawet
1203801296000
ogry
Wysłana - 23 lutego 2008 23:45
minął cały roczek:D... napisze krótko i na temat:
UTRZYMAć JAK NAJDłUżEJ SPRAWNOśC CAłEGO CIALA -siła -GIBKOść -wytrzmałość -koordynacja
I kontrolować to wszytsko w czasie np: -test: palce od rąk w kierunku do podlogi i sprawdz odlegość,zapisz ja/zapamietaj i będzie to prosty wskażnik
ps.Jestem bardzo ciekaw właśnie takiego podejścia do sprawy jak ty przyjąłeś.Chciałbym sie dowiedzieć troszke więcej jeżeli jest taka możliwość.moje gadu 9249854
pozdrawiam
1203806712000
theredel
Wysłana - 24 lutego 2008 20:28
siemka, jesli ten numer gg był do mnie, to pisałem na niego i zero odzewu, jak chcesz się coś dowiedzieć, to napisz do mnie na gg 7004075, pozdrawiam