Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

lordoza - jak skorygować?

xif

Wysłana - 06 maja 2007 22:01    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam,

ostatnio wykryłem u siebie pogłębioną lordozę lędźwiową. Kiedyś nie była taka, jak zacząłem ćwiczyć na siłowni to chyba się pogłębiła troszkę i nie za ciekawie to wygląda - brzucha wypietego bardzo nie mam, ale głównie chodzi o uwypuklone pośladki.

Dodam od razu, że w lipcu będę miał dopiero 17 lat, więc ćwiczenia(z tego co zdążyłem przeczytać tutaj na forum) mogą mi pomóc skorygować wadę do praktycznie jej zaniknięcia.

Moje pierwsze pytanie - jakich ćwiczeń unikać na siłce, aby wada się nie pogłębiała i jakie wykonywać? przeczytałem już, żeby wzmacniać mięśnie brzucha(tutaj problemu nie ma - są dobrze rozwinięte, dlatego pewnie nie mam tak uwypuklonego brzucha) oraz pośladków. no i nie za mocno trenować prostowniki, bardziej je rozciągać(ale jak?)

Drugie pytanie, a raczej prośba dla osób znających się na fizjoterapii albo mających kontakt z jakimś dobrym fizjoterapeutą - jaki zestaw ćwiczeń korekcyjnych zastosować, aby wada stawała się coraz mniejsza?
Uprzedzę wcześniejsze pytania - nie byłem u lekarza, ponieważ moi rodzice mają dosyć średniowieczne podejście do lekarzy i stwierdzili, że wada nie jest aż tak widoczna :/
jeśli znalazłby się ktoś chętny to mogę podesłać nawet fotki, aby było łatwiej ułożyć jakieś ćwiczenia

prosiłbym także nie odsyłać mnie do istniejącyh tematów, gdyż nie znalazłem tam odpowiedzi na pytania, pomimo dogłębnej analizy :)

pozdrawiam i prosze o pomoc

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 07 maja 2007 21:36 
W większości przypadków polecamy:

Trec - NitroBolon II powder

CENA: 119.00zł
SFD - SFD Wpc protein plus

CENA: 39.00zł
Universal Nutrition - Shock Therapy

CENA: 139.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

xif

Wysłana - 07 maja 2007 21:36    Edytuj Cytuj
nikt się nie kwapi odpowiedzieć, więc prosiłbym chociaż o korektę ćwiczeń, które sam ułożyłem sobie po lekturze wieeelu artykułów w internecie:

na osłabione mięśnie brzucha - trening na siłce:
podnoszenie nóg w zwisie 3 serie x 20 powtórzeń
brzuszki na twardym podłożu 3 serie x 20 powtórzeń
twister - ok 5 min

na osłabione mięśnie pośladków po każdym treingu na siłowni:
odwodzenie nogi w tył - 4 serie x 10 powtórzeń
martwy ciąg na prostych nogach - 4 serie x 10 powtórzeń

No i codzienne rozciąganie przykurczonych mięśni:
mięśnie grzbietu - ćwiczenia 21,22,23 z strechingu z atlasu ćwiczeń
zginacze stawu biodrowego - tutaj prosiłbym o pomoc, bo nie za bardzo znajduję ćwiczenia rozciągające

pozdrawiam i proszę o odpowiedź

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

lordoza - jak skorygować?

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.