niewielkie boczne wygięcie z wygładzaniem fizjologicznej lordozy odcinka l-s kregoslupa.
Czy z takim czyms mozna wykonywac cwiczenia obciazajace kregoslup ? Wg mojej pani doktor obojetnie jaka wada (nawet minimalna) kregoslupa wyklucza cwiczenia oraz czynnosci obciazajace kregoslup.
" Czy z takim czyms mozna wykonywac cwiczenia obciazajace kregoslup ? Wg mojej pani doktor obojetnie jaka wada (nawet minimalna) kregoslupa wyklucza cwiczenia oraz czynnosci obciazajace kregoslup. "
To tej pani juz podziekuj za uslugi
OwneD
Off since 01-09-2010 r.
1214570328000
p-i-o
Wysłana - 27 czerwca 2008 14:41
Jedyne co polecila to basen aby wzmocnic miesnie.
Pozdrawiam
1214570506000
tryglav
Wysłana - 27 czerwca 2008 15:09
Przy zniesieniu fizjologicznych krzywizn trzeba unikac obciążeń osiowych.Ale z tym sobie można poradzic na siłowni i zastąpic jedne cwiczenia innymi.Cokolwiek by sie nie działo z kręgoslupem, mozna dobrac odpowiednią formę aktywności. A nawet trzeba!
1214572181000
p-i-o
Wysłana - 27 czerwca 2008 15:15
Czyli jakich cwiczen nalezy unikac ?
Pozdrawiam
1214572554000
tryglav
Wysłana - 27 czerwca 2008 15:43
No np.wyciskania na barki stojąc.Sluchaj, najlepiej udaj się do fizjoterapeuty i on dokładnie określi jaką masz wadę, powie czego masz unikac i poda Ci kilka cwiczeń korekcyjnych.Pozdrawiam!
1214574215000
kradam
Wysłana - 27 czerwca 2008 20:35
Eee tam, nikt nie ma idealnego kręgosłupa. Skoro nic nie boli to można robić to co się chce. Tylko po co te RTG było?
Tzn tak: wlasnie chodzi o to ze boli (juz pomalu przechodzi)krzyz o czym juz pisalem z tym ze rtg nic nie wykazalo (jesli chodzi o krzyz) i stwierdzila ze to od przeciazenia i zebym dal sobie spokoj z cwiczeniami calkowicie ze wzgledu wlasnie ze mam taki kregoslup.
Pozdrawiam
1214603253000
kradam
Wysłana - 28 czerwca 2008 10:28
Przeciętny lekarz nie zna się za bardzo na zespołach przeciążeniowych. Ta zniesiona lordoza na RTG może być po prostu wynikiem pozycji w której robiono zdjęcie. Jak boli to ćwiczyć na siłowni w zasadzie się nie powinno samodzielnie. Posłuchaj rady tyglava.
Mysle ze nie jest to wynik zlego zdjecia , poniewaz przed zdjeciem stwierdzila ze mam takie cos a zdjecie to tylko potwierdzilo.
Poszedlem do lekarza z bolem krzyza a bol nadal choc coraz mniejszy wystepuje a ja dalej nic nie wiem oprocz tego ze mam to skrzywienie.
Robie sobie z miesiac przerwy i po miesiacy chcialbym zaczac znowu cwiczyc bez obicazania kregoslupa, poniewaz nie mam w swoim miescie dostepu do fizjoterapeuty a cwicze amatorsko i silownia nie jest moim glowyn celem z zyciu a tylko dodtkiem to poprostu zrezygnuje z tych cwiczen ktorych nie moge wykonywac,wiem ze sa to najwazniejsze cwiczenia ale trudno.
Moglbym ktos podac cwiczenia obciazajace kregoslup i czym ewentualnie mozna je zastapic ?
Chodzi mi o glowne cwiczenia Przysiady,wiosła,mc itp
Pozdrawiam
1214646504000
kradam
Wysłana - 28 czerwca 2008 19:07
Poszedlem do lekarza z bolem krzyza a bol nadal choc coraz mniejszy wystepuje a ja dalej nic nie wiem oprocz tego ze mam to skrzywienie. A co byś chciał jeszcze wiedzieć? Przy dyslordozie dobrze byłoby pewne mięśnie rozciągnąć a inne wzmocnić. Może ktoś inny napisze z grubsza które.