siema, mam problem z klinczem, teraz mammy go podobno mieć często, nie lubię tego;/ nie wychodzą mi te techniki, i jestem słaby, podniose dużo ciężarów, ale jak jest te łapanie i szarpanie się w klinczu to jestem w tym bardzo słaby;/ mam pytanie do was, w klinczu liczy się technika? czy siła? dam radę obalić gościa samą techniką? czy potrzebuję też siłę (w miare dużą)
technika, szybkość, siła. Ćwicz kark i pamiętaj, aby cały czas stawiać opór głową.
Zmieniony przez - Opeth w dniu 2010-01-13 21:34:26
Ogień w pięściach, garda chroni skronie.
1263414697000
SFD
Wysłana - 13 stycznia 2010 21:36
wszystkiego po trochu. Mi kumple z MT opowiadali, ze nawet jak im sie trafial wiekszy od nich, ale slabo rozgarniety, to technika pozwalala im dominowac w klinczu
1263415011000
4rScorpion SPAMER
Wysłana - 13 stycznia 2010 22:00
Technika jest ważna ale jak się nie myśli w klinczu tylko szarpie to nic z tego nie wyjdzie. Ważąc 60 kg walczyłem w klinczu z osobami dużo cięższymi ode mnie i bez wątpienia silniejszymi, i jakoś dawałem radę. W klinczu najważniejsze jest myślenie, i wykorzystywanie słabości, oraz braków technicznych przeciwnika.
Moim zdaniem liczy sie dosc mocno sila fizyczna oraz waga. Chociaz na pierwszym miejscu oczywiscie technika. Na poczatku moich treningow, po kilku miesiacach cwiczen trenujac np z leciutkim Rafałem Simonidesem mocno mnie wytarzal (ale wtedy wazylem tez jakies 63-4kg, swoja droga). 80 kg gosci z mniejszym doswiadczeniem tez porozrzucal.
Zbyszek wez pod uwage, ze Ty do najslabszych tez sie raczej nie zaliczasz, a z treningiem silowym masz praktycznie caly czas w jakiejs formie do czynienia, prawda?
Ile trzeba wlozyc pracy by najlepszym byc? Tysiace godzin, 300 poza domem dni...
Specjalista -
1263495351000
4rScorpion SPAMER
Wysłana - 14 stycznia 2010 20:25
Moim zdaniem liczy sie dosc mocno sila fizyczna oraz waga. Co do wagi to się zgodzę co do siły to akurat musiała by być naprawdę spora różnica siły żeby to aż tak bardzo odczuć Ja bym dodał do tego to że wzrost ma znaczenie, i tutaj im gość wyższy tym lepiej dla niego. Jeśli ktoś ma pojęcie jak walczyć w klinczu i myśli to nie będzie miał dużych problemów z osobą która kieruje się tylko siłą.
Sorry, ale nie zgodze się że nie liczy się siła fizyczna, bo akurat walka w klinczu a raczej trening tego elementu BARDZO wzmacnia ogólną wytrzymałość. Klincz nie jest luźnym elementem walki, taka jest moja opinia. Aczkolwiek to co napisałem wyżej nie gryzie się z techniką :)
Hart ducha i siła woli
1263509163000
4rScorpion SPAMER
Wysłana - 15 stycznia 2010 00:29
Sorry, ale nie zgodze się że nie liczy się siła fizyczna, bo akurat walka w klinczu a raczej trening tego elementu BARDZO wzmacnia ogólną wytrzymałość
Przy sporej różnicy siły może i da się to odczuć. To ile ktoś na klatę wyciska nie jest tutaj akurat takie ważne. W klinczu jest sporo obejść i różnych elementów które można w łatwy sposób wykorzystać.
Aczkolwiek to co napisałem wyżej nie gryzie się z techniką :) I na tym zakończę
Scorpion, mała poprawka - nie rozpatruję przypadku technika vs siła, tylko zaznaczam że element siły w przypadku klinczu jest ważny jeśli poparty jest techniką. Nie interesują mnie takie dywagacje, bo to to samo co dobro vs zło, niski vs wysoki, gruby vs szczupły itd.