witam, po paru latach powracam do treningów na siłowni, kiedyś intensywnie trenowałem i interesowałem się tematem kulturystki, suplementacji itp., pytanko: w starych pismach kulturystycznych pisano że picie kawy wyklucza przyjmowanie kreatyny, po prostu kofeina osłabia działanie kreatyny i przyjmowanie kreatyny mija się wtedy z celem , czy w chwili obecnej przy tych nowoczesnych formułach kreatynowych można pić kawę? niestety jestem kawoszem a chcę zarzucić jakąś kreatynkę, nic na ten temat teraz się nie mówi, pozdrawiam i z góry dzięki za sensowne odpowiedzi
spokojnie mozesz pic.. ale to zalezy ile jej pijesz... ?? i w jakich porach
Zmieniony przez - Leon_pro w dniu 2008-10-22 18:30:46
1224693031000
hernegild
Wysłana - 22 października 2008 19:11
Nie ma co się przejmować starym mitem, zauważ że obecnie jest bardzo dużo stacków w których jest i kreatyna i kofeina
1224695498000
apokalipsa NUTRIFARM
Wysłana - 22 października 2008 20:57
wg. mnie jest obojetne[czyli kawa ani nie poprawia ani nie szkodzi w suplementacji kreatyną].
natomiast dawki przesadnie wysokie moga miec niekorzystny wpływ na gospodarke wodna organizmu co może utrudniać wzrost masy mieśni.
"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte" Jan Paweł II "Gorzki to chleb jest polskość" C. K. Norwid
Ekspert -
1224701849000
kwadrat21
Wysłana - 23 października 2008 11:39
dzięki za odpowiedzi, dużo kaw nie piję, max. 2 dziennie, tylko że mocne espresso, ale jak mówicie że nie przeszkadza to w zażywaniu kreatyny to po prostu zarzucę sobie jakąś nowoczesną kreatynkę, a pytałem z tego względu że w starszej prasie kulturystycznej były artykuły mówiące że podczas suplementacji kreatyną należy wykluczyć wszelkie używki zawierające kofeinę, pozdrawiam
1224754791000
DEXTROZER
Wysłana - 23 października 2008 11:50
też pije mocne kawy na cyklu nie ma co się przejmować bo MIT Z KAWĄ ZOSTAŁ OBALONY