Witam! Ktoś ma może tą przypadłość jak to się ma do treningów, ja co prawda byłam na usg i lekarz wybadał tylko fałd błony maziowej, ale rzepka jest krzywa na pierwszy rzut oka w stronę zewnętrzną kolana. Jak prostuję je to gdy mam położoną rękę często choć nie zawsze odczuwam trzeszczenie. Czy to trzeszczenie może być spowodowane tylko fałdem? Czy nieprawidłowy tor rzepki można zniwelować poprzez treningi. Dodam tylko że nieprawidłowy tor jest spowodowany urazem w zewnętrzną stronę kolana. Jednym słowem czy ktoś trenował karate z tą dolegliwością i mu przeszło??
ktoś inny może nas uczyć i wskazywać nam drogę ale pracę musimy wykonać sami
hmmm czyli że to trzeszczenie jest normalnie po urazie czy ogólnie, bo w drugim tego nie mam.
Ale czy pomimo że za zdrowe nie jest jest szansa na zmianę jej toru poprzez same treningi, bo nie wie mczy treningi kontynuować czy rezygnowaćjavascript: test('');javascript: test('');
1197464988000
OloKK www.olokk.pl
Wysłana - 12 grudnia 2007 14:15
Ćwicz i uważaj.
OLIMP ENG-PL TRANSLATOR: 2 capsules 3 times daily = 4 kapsułki 3-4 razy dziennie
Problemy z kolanami są raczej przeciwwskazaniem do karate, a na pewno trzeba je oszczędzać. Jezeli jest możliwość poprawienia tej wady za pomocą treningu, to specjalnie dobranych ćwiczeń a nie karate. W ogole najlepiej sie skonsultować z lekarzem sportowym, powinien mieć jakieś o tym pojęciem.
Zmieniony przez - searme w dniu 2007-12-12 14:17:54
"The wise win before the fight, while the ignorant fight to win."
Znawca -
1197465454000
iza121
Wysłana - 12 grudnia 2007 14:39
A czy USG dale jakąś gwarancję, bo może nieprawidłowy tor to tylko moje subiektywne odczucie. A efekt wizualny który jest też nic nie znaczy. Lekarz powiedział mi tylko o fałdzie błony maziowej i możliwej artroskopi niby tylko z tego powodu no ale kolanko boli tylko czasem w dodatku na tyle mało że rozpoczęłam treningi. Jak to z tym usg
1197466751000
Bach Ho
Wysłana - 12 grudnia 2007 21:56
Przede wszystkim to idz do dobrego specjalisty usg , jeśli takiego znajdziesz to wszystkie anomalia Ci wyłapie, powtarzam DOBREGO. Druga sprawa : jeśli Cię boli to zakup sobie specjalny sciągacz elastyczny na kolanko , troszkę jest niewygodny , ale bardzo odciąża osłabiony staw w trakcie treningów(dość skuteczny ,sam stosuje). A jeśli chodzi o treningi karate to one Ci w leczeniu napewno nie pomogą . Natomiast pomóc mogą specjalne ćwiczenia rehabilitacyjne , ale to jest już indywidualny temat. Natomiast co do wpływu długoletniego ćwiczenia sztuk walki na układ kostny to muszę powiedzieć ,że zła metodyka ćwiczeń stosowana w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych- a w niektórych klubach stosowana niestety do dnia dzisiejszego- przyczyniła się do tego ,że wielu dzisiejszych instruktorów z wieloletnim stażem treningowym przechadzając się po sali treningowej poprostu dosłownie chrupie w kościach No cóż , sprowadzając metody treningowe stosowane przez Azjatów bezpośrednio do Europy , a nie biorąc pod uwagę czynników genetycznych jakie nas różnią(waga ciała) , bezpośrednio naraziliśmy nasze stawy na powolne aczkolwiek skuteczne wyniszczenie. Jak to mówią : mądry Polak po szkodzie Tak więc to jak będziecie się w przyszłości czuli młodzi adepci sztuk walki zależy w dużej mierze od waszych nauczycieli
Zmieniony przez - Bach Ho w dniu 2007-12-12 22:08:04
Vo Dao
1197493014000
iza121
Wysłana - 13 grudnia 2007 18:33
No w sumie byłam 4 była rehabilitacja i USG wydję mi się że robiła to osoba która się na tym zna, bo podobno tylko on tam robi USG kolan. Kolano jak mówiłam wygląda inaczej, może to ten przerośnięty fałd i dlatego zmienił się jest wygląd ('') ostatnio po treningach czuję je tylko nieswoje i czsem poboli chwilę albo pokuje a tak heh narazie nie jest źle.
1197567202000
iza121
Wysłana - 13 grudnia 2007 18:35
no a to trzeszczenie też raz jest rz nie jest ogólnie to jestem dobrej myśli jednak ;)
1197567342000
410
Wysłana - 14 grudnia 2007 20:55
mam ten sam problem mam przemieszczona rzepke bylem na usg i klientka mowila ze to sie raczej nie poglebi lecz wiadomo ze z czasem bedziesz musiala cos z tym zrobic, jest mozliwosc leczenie tego bodajze poprzez , zastrzyki i poprzez zabieg ale ja tego drugiego wole unikac, po prostu kiedy zacznie bolec tak ze nie bede mogl cwiczyc to sproboje to leczyc bo nie ma nic gorszego jak lekarz co spieprzy kolano.