Witam. trenuję już miesiąc na profesjonalnej siłówni, wcześniej jakieś 2-3 miechy trenowałem na domowej. I tu moje pytanie, czy jak robie w piątek barki z nogami, to pierw robić nogi czy barki? zawsze robiłem pierw nogi ale męczące to jest troche.
I jeszcze jedno pytanie mam. Przez jakieś 1,5 miesiąca robie na płaskiej ławce obciąznikiem 50kg i nic mi nie idzie, zero siły. Na inne partie dokłądam co troche odważniki, nawet jak robie na łąwce skośnej czy rozpiętki to mi idzie siła, a na płąskiej nic... I co mam z tym zrobić?
nogi i barki są niezależnie od siebie pracującymi partiami więc wg mnie jest obojętne co będziesz ćwiczył jako pierwsze, chociaż panuje zasada, że dużą grupę zawsze męczy się jako pierwszą na treningu. odnośnie klaty wklej cały (!) swój plan, wtedy łatwiej będzie Ci coś doradzić.
you were born small and weak... but you have not stay that way...
wyciskanie sztangi na poziomej 4x8 wyciskanie hantli lub sztangi na skosie w górę 4x8 wyciskanie sztangi na suwnicy n skosie w dół 4x8 rozpiętki (najczęsciej na atlasie)4x8
1227018369000
nocti
Wysłana - 18 listopada 2008 15:28
specjalnie dałem wykrzyknik po słowie "cały", a ty i tak napisałeś tylko trening klaty
you were born small and weak... but you have not stay that way...
pozdrawiam nocti
1227018491000
d.a.r.i.o
Wysłana - 18 listopada 2008 15:35
Tak jak kolega wspomniał, daj cały swój plan, co to klaty. Co do treningu nóg i barków, zaczynaj od nóg, jak jeszcze robisz ciężkie przysiady to nogi na początek.
wyciskanie sztangi na poziomej 4x8 wyciskanie hantli lub sztangi na skosie w górę 4x8 wyciskanie sztangi na suwnicy n skosie w dół 4x8 rozpiętki (najczęsciej na atlasie)4x8
biceps:
łamana 3x8 uginanie ramion hantle 3x8 i na modlitewniku uginanie ramion 3x8
środa: plecy + triceps
plecy: ŚCIĄGANIE DRĄŻKA WYCIĄGU GÓRNEGO 4x8 PODCIĄGANIE KOŃCA SZTANGI W OPADZIE 4x8 PRZYCIĄGANIE LINKI WYCIĄGU DOLNEGO W SIADZIE PŁASKIM 4x8 przyciąganie linki gónego wyciągu w siadzie 4x8
triceps: prostowanie ramion na wyciągu (na sznurach lub drązku) 3x8 WYCISKANIE „FRANCUSKIE” SZTANGI W LEŻENIU: 3x8 wyciskanie francuksie jednorącz w siadzie 3x8
piątek: nogi barki
nogi:
przysiady ze sztangą 4x10 wypychanie cięzaru na maszynie 4x10 prostowanie nóg w siadzie 4x10 WSPIĘCIA NA PALCE W SIADZIE: 4x10
barki:
Wyciskanie sztangi sprzed głowy 3x8 wyciskanie sztangielek w siadzie 3x8 Unoszenie sztangielek bokiem w górę 3x8
no i brzuch robie 2-3 razy w tygodniu
1227020635000
d.a.r.i.o
Wysłana - 19 listopada 2008 14:31
poniedziałek: klta + biceps klatka:
wyciskanie sztangi na poziomej 4x8 wyciskanie hantli lub sztangi na skosie w górę 4x8 wyciskanie sztangi na suwnicy n skosie w dół 4x8 3 serie rozpiętki (najczęsciej na atlasie)4x8 3 serie
biceps:
łamana 3x8 4 serie i po 10 powt. uginanie ramion hantle 3x8 daj ug ram z suplinacja nadgarstka i 4 serie i na modlitewniku uginanie ramion 3x8 wywal
środa: plecy + triceps
plecy: ŚCIĄGANIE DRĄŻKA WYCIĄGU GÓRNEGO 4x8 PODCIĄGANIE KOŃCA SZTANGI W OPADZIE 4x8 PRZYCIĄGANIE LINKI WYCIĄGU DOLNEGO W SIADZIE PŁASKIM 4x8 przyciąganie linki gónego wyciągu w siadzie 4x8 zamien na martwy ciag
triceps: prostowanie ramion na wyciągu (na sznurach lub drązku) 3x8 WYCISKANIE "FRANCUSKIE" SZTANGI W LEŻENIU: 3x8 wyciskanie francuksie jednorącz w siadzie 3x8 daj tu wyciskanie sztangi wasko
piątek: nogi barki
nogi:
przysiady ze sztangą 4x10 wypychanie cięzaru na maszynie 4x10 prostowanie nóg w siadzie 4x10 WSPIĘCIA NA PALCE W SIADZIE: 4x10 20 20 20 20
barki:
Wyciskanie sztangi sprzed głowy 3x8 3x10 wyciskanie sztangielek w siadzie 3x8 unoszenie sztangielek bokiem w gore w opadzie tulowia 3x10 Unoszenie sztangielek bokiem w górę 3x8 3x10
Taka uwaga jeszcze, teraz trening jest dobry, ale zacznij sotosowac progresje ciezaru w cwiczeniach zlozonych np( wyciskania, przysiady, martwy)
Zmieniony przez - d.a.r.i.o w dniu 2008-11-19 14:32:05
co do modlitewnika, to bardzo dobrze mi sie go robi poniewaz czuje niezla pompe jak to robie mrtwego ciagu nie lubie robic, strasznie plecy bola wycisknie sztangi wsk tez mi nie zbytnio psuje, znow kltke robic przy tym...
1227103182000
onizuka1
Wysłana - 19 listopada 2008 15:03
i do barkow zmiast ostatniego cwiczenia(bo tam mi zdublowles) to zrobie podciagnie sztangi wzdluz tuowia 4x8