SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

jak wpływa pieczenie w folii/grillowanie łososia na zawartość omega 3?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

Ilość wyświetleń tematu: 2672

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 63 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 598
1. Jak wyżej, jak wpływa pieczenie w folii/grillowanie łososia na zawartość omega 3? Czy zabija je całkowicie? bo gdzieś spotkałem się z takimi opiniami. A właśnie chcę uzupełnić swoją dietę w ten rodzaj tłuszczu. Jako że nie będę jadł surowej ryby, czy zostaje mi olej lniany/budwigowy jako źródło omega 3?

2. Czy mogę olej lniany tak jak w diecie budwigowej przyjmować mieszając z twarogiem na noc? Czy mogę dodać do tego jakieś warzywo?

Pozdrawiam
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
zawartosc omega-3 w rybach z marketu to śladowa ilosc (lub zadna). glownie jest w lososiu dzikim, wiec nie opieraj zapotrzebowania na o-3 rybami, bo nie jest to tak optymistyczne, jak sie wydaje najlepiej wlacz suplemenatcje o-3 w kapsach, np. olimp. 2.mozesz olej+warzywa. ale lniany to ala glownie, gdzie konwersja do epa/dha jest niewielka i tez nie moze to byc glownym zrodlem o-3. tran, albo kapsy to najlepsze wyjscie

Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2012-03-28 14:08:56

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 69 Napisanych postów 11401 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 44884
jakies dowody na to? badania?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
przyłaczam się jeśli masz jakieś sensowne publikacje tabele zerknę

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
czytalam art jakis czas temu na jednym z innych forum sportowych i widzialam zawartosc o-3 w rybach na anglojezycznej stronie. niestety nie jestem w stanie sobie przypomniec gdzie, bo przegladam tego multum. pamietam, ze ryby z masowych hodowli mają niewielkie ilosci o-3 w stosunku do dziko zyjących, a o takie trudno w sklepach

na nutritiondata jest takie zestawienie:

Omega-3 fatty acids content in fish and seafood per 100-gram portion

ALA = alpha linolenic acid (18:3n3), EPA = eicosapentaenoic acid (20:5n3), DHA = docosahexaenoic acid (22:6n3), Tr = Trace amount.
ALA (g) EPA (g) DHA (g) Total
Finfish
Anchovy, European Tr 0.5 0.9 1.4
Bass, freshwater Tr 0.1 0.2 0.3
Bass, striped Tr 0.2 0.6 0.8
Bluefish Tr 0.4 0.8 1.2
Burbot -- 0.1 0.1 0.2
Capelin 0.1 0.6 0.5 1.2
Carp 0.3 0.2 0.1 0.6
Catfish, brown bullhead 0.1 0.2 0.2 0.5
Catfish, channel Tr 0.1 0.2 0.3
Cisco 0.1 0.1 0.3 0.5
Cod, Atlantic Tr 0.1 0.2 0.3
Cod, Pacific Tr 0.1 0.1 0.2
Croaker, Atlantic Tr 0.1 0.1 0.2
Dogfish, spiny 0.1 0.7 1.2 2.0
Dolphinfish Tr Tr 0.1 0.1
Drum, black Tr 0.1 0.1 0.2
Drum, freshwater 0.1 0.2 0.3 0.6
Eel, European 0.7 0.1 0.1 0.9
Flounder, unspecified Tr 0.1 0.1 0.2
Flounder, yellowtail Tr 0.1 0.1 0.2
Grouper, jewfish Tr Tr 0.3 0.3
Grouper, red -- Tr 0.2 0.2
Haddock Tr 0.1 0.1 0.2
Hake, Atlantic Tr Tr Tr 0.0
Hake, Pacific Tr 0.2 0.2 0.4
Hake, red -- 0.1 0.1 0.2
Hake, silver 0.1 0.2 0.3 0.6
Hake, unspecified -- 0.1 0.4 0.5
Halibut, Greenland Tr 0.5 0.4 0.9
Halibut, Pacific 0.1 0.1 0.3 0.5
Herring, Atlantic 0.1 0.7 0.9 1.7
Herring, Pacific 0.1 1.0 0.7 1.8
Herring, round 0.1 0.4 0.8 1.3
Mackerel, Atlantic 0.1 0.9 1.6 2.6
Mackerel, chub 0.3 0.9 1.0 2.2
Mackerel, horse Tr 0.3 0.3 0.6
Mackerel, Japanese horse 0.1 0.5 1.3 1.9
Mackerel, king -- 1.0 1.2 2.2
Mullet, striped 0.1 0.3 0.2 0.6
Mullet, unspecified Tr 0.5 0.6 1.1
Ocean perch Tr 0.1 0.1 0.2
Perch, white 0.1 0.2 0.1 0.4
Perch, yellow Tr 0.1 0.2 0.3
Pike, northern Tr Tr 0.1 0.1
Pike, walleye Tr 0.1 0.2 0.3
Plaice, European Tr 0.1 0.1 0.2
Pollock -- 0.1 0.4 0.5
Pompano, Florida -- 0.2 0.4 0.6
Ratfish Tr Tr 0.1 0.1
Rockfish, brown Tr 0.3 0.4 0.7
Rockfish, canary Tr 0.2 0.3 0.5
Rockfish, unspecified Tr 0.2 0.3 0.5
Sablefish 0.1 0.7 0.7 1.5
Salmon, Atlantic 0.2 0.3 0.9 1.4
Salmon, Chinook 0.1 0.8 0.6 1.5
Salmon, chum 0.1 0.4 0.6 1.1
Salmon, coho 0.2 0.3 0.5 1.0
Salmon, pink Tr 0.4 0.6 1.0
Salmon, sockeye 0.1 0.5 0.7 1.3
Saury 0.1 0.5 0.8 1.4
Scad, Muroaji 0.1 0.5 1.5 2.1
Scad, other -- Tr Tr 0.0
Sea bass, Japanese Tr 0.1 0.3 0.4
Seatrout, sand Tr 0.1 0.2 0.3
Seatrout, spotted Tr 0.1 0.1 0.2
Shark, unspecified -- Tr 0.5 0.5
Sheepshead Tr 0.1 0.1 0.2
Smelt, pond -- 0.1 0.2 0.3
Smelt, rainbow 0.1 0.3 0.4 0.8
Smelt, sweet 0.3 0.2 0.1 0.6
Snapper, red Tr Tr 0.2 0.2
Sole, European Tr Tr 0.1 0.1
Sprat -- 0.5 0.8 1.3
Sturgeon, Atlantic Tr 1.0 0.5 1.5
Sturgeon, common 0.1 0.2 0.1 0.4
Sunfish, pumpkinseed Tr Tr 0.1 0.1
Swordfish -- 0.1 0.1 0.2
Trout, arctic char Tr 0.1 0.5 0.6
Trout, brook 0.2 0.2 0.2 0.6
Trout, lake 0.4 0.5 1.1 2.0
Trout, rainbow 0.1 0.1 0.4 0.6
Tuna, albacore 0.2 0.3 1.0 1.5
Tuna, bluefin -- 0.4 1.2 1.6
Tuna, skipjack Tr 0.1 0.3 0.4
Tuna, unspecified -- 0.1 0.4 0.5
Whitefish, lake 0.2 0.3 1.0 1.5
Whiting, European Tr Tr 0.1 0.1
Wolffish, Atlantic Tr 0.3 0.3 0.6
Crustaceans
Crab, Alaska king Tr 0.2 0.1 0.3
Crab, blue T r 0.2 0.2 0.4
Crab, Dungeness -- 0.2 0.1 0.3
Crab, queen Tr 0.2 0.1 0.3
Crayfish, unspecified Tr 0.1 Tr 0.1
Lobster, European Tr 0.1 0.1 0.2
Lobster, northern Tr 0.1 0.1 0.2
Shrimp, Atlantic brown Tr 0.2 0.1 0.3
Shrimp, Atlantic white Tr 0.2 0.2 0.4
Shrimp, Japanese Tr 0.3 0.2 0.5
Shrimp, northern Tr 0.3 0.2 0.5
Shrimp, other Tr 0.1 0.1 0.2
Shrimp, unspecified Tr 0.2 0.1 0.3
Spiny lobster, Caribbean Tr 0.2 0.1 0.3
Spiny lobster, southern rock Tr 0.2 0.1 0.3
Mollusks
Abalone, New Zealand Tr Tr - 0.0
Abalone, South African Tr Tr Tr 0.0
Clam, hardshell Tr Tr Tr 0.0
Clam, hen -- Tr Tr 0.0
Clam, littleneck Tr Tr Tr 0.0
Clam, Japanese hardshell -- 0.1 0.1 0.2
Clam, softshell Tr 0.2 0.2 0.4
Clam, surf Tr 0.1 0.1 0.2
Conch, unspecified Tr 0.6 0.4 1.0
Cuttlefish, unspecified Tr Tr Tr 0.0
Mussel, blue Tr 0.2 0.3 0.5
Mussel, Mediterranean -- 0.1 0.1 0.2
Octopus, common -- 0.1 0.1 0.2
Oyster, eastern Tr 0.2 0.2 0.4
Oyster, European 0.1 0.3 0.2 0.6
Oyster, Pacific Tr 0.4 0.2 0.6
Periwinkle, common 0.2 0.5 Tr 0.7
Scallop, Atlantic deep sea Tr 0.1 0.1 0.2
Scallop, calico Tr 0.1 0.1 0.2
Scallop, unspecified Tr 0.1 0.1 0.2
Squid, Atlantic Tr 0.1 0.3 0.4
Squid, short-finned Tr 0.2 0.4 0.6
Squid, unspecified Tr 0.1 0.2 0.3
Fish Oils
Cod liver oil 0.7 9.0 9.5 19.2
Herring oil 0.6 7.1 4.3 12.0
Menhaden oil 1.1 12.7 7.9 21.7
MaxEPAT, concentrated 0 17.8 11.6 29.4
Salmon oil 1 8.8 11.1 20.9

Source: Exler J, Wehrauch JL. Provisional table on the content of omega-3 fatty acids and other fat components in selected foods. U.S.D.A., Human Nutrition Information Service, HNS/PT-103, 1988.

aczkolwiek, tak jak czytalam w innym arcie- dotyczy to ryb dziko zyjących. nie jestem w stanie w 100% stwierdzic, jak to sie ma do rzeczywistosci, ale mozna przypuszcac że masowe hodowle "uposledzają" ową zawartosc
tu tez jest wspomniane o rybach dzikich vs. hodowlanych w kwestii o-3:

http://mind4you.pl/blog/56/dieta-a-umysl/omega-3-eliksir-zdrowia-i-witalnosci-dla-naszego-mozgu/
Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2012-03-28 15:38:19

Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2012-03-28 15:41:20

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
nie wiem ja raz porównywałem wynuki na pub medzie łosoś hodowlany a dziki różnicy większej nie było. Na pewno n6 bedzie wiecej

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
to na pewno, natomiast ja i tak nie przywiązuje do tych wskaźnikow wagi, bo ryby są znakomite i warto je mieć na stale w diecie. tyle, ze nie traktuje ich jako źrodla o-3. Te suplementuje kapsułami Olimpu i tranem mollers

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
mam podobnie tylko u mnie tak że nie jem i prawie wogóle ze wzgledu na fundusze. Omega si tran takze,

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 63 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 598
więc nie będę traktował ryb jako źródła omega 3, łososia i pstrąga wcinam bo krótko mi zalega na żołądku.

Kupiłem omega 3-6-9 firmy NOW i będę dorzucał po tabletce - dwóch do posiłków w których nie spożywam ryb. A na wieczór twaróg z olejem lnianym oleofarm.

Czy można przedawkować omega 3 jedząc też inne tłuszcze?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
słabo wybrałeś kupuj gold omega 3 z olimp wychodzi najkorszytniej

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
kompleks 3-6-9 to slabe rozwiązanie, bo omega-6 i tak na ogół jest zbyt duzo z pozywienia, a ten supel jeszcze bardziej poglebia niekorzystny stosunek o-3 do o-6. Kupuj samo o-3. Omega-3 nie przedawkujesz z naturalnych źrodel, bo przeciez nie bedziesz pil na litry tranu :) minimalnie dobrze jest miec dziennie te 4g o-3

Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2012-03-29 07:36:11

Stop wishing start doing

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Niedobrze po śniadaniu

Następny temat

pomoc

WHEY premium